donderdag 26 augustus 2010

Door Fam Braad en Fam Cordes - A long time ago
Donderdag 26 augustus 2010
 
Elke ochtend is het vroeg opstaan, want dan is het overal nog lekker rustig.
Vandaag gaan we richting Jasper,het grootste en het meest noordelijke van de vier nationale parken in de Rocky Mountains, is ook het meest ongerepte park. Het heeft een oppervlakte van 10.878 km 2 en omvat een bergachtig gebied met valleien met gletsjermeren en het Columbia Icefield. Dit is een 400 jaar oude ijszee met een dikte van zo,n 900 m. Vanuit deze ijszee strekken zich kille ijsvingers uit in de valleien van het Nationale Park. Vandaag hebben we nog mooi weer, dus het zicht is goed. Als we beginnen met de Icefields Parkway route die loopt van Lake Louise tot Jasper en is 230 km lang door een landschap van een verbluffende grootsheid,langs enorme sneeuwbedekte toppen,machtige watervallen,glanzende meren, en ongerepte bossen.   
Langs de route stoppen we verschillende keren uit om een trail te lopen of iets te bezichtigen . Eerste hoogtepunt is Peyto Lake, een prachtig meer , waar we een trail hebben gelopen. We komen onderweg verschillende eekhoorntjes en vogeltjes ( grey jay en Clark,s nutcracker) tegen. Hierna vervolgen we onze weg en de tweede hoogtepunt is Mistaya Canyon. Hierbij daal je de Canyon in en zie je dat de natuur zijn werk doet, prachtig om te zien. Derde Hoogtepunt van de dag is de Athabasca Glacier, een van de grootste gletsjergebieden van het noordelijke halfrond buiten het poolgebied. We lopen naar de glacier toe en hier zie je ook dat de glacier kleiner is geworden ( net zo als in Noorwegen). Het waait behoorlijk boven op de glacier en even later komen de hagelstenen naar beneden. We zijn net weer op tijd bij onze RV Camper. Het weer is omgeslagen en beneden regent het.
We rijden in de regen verder en komen bij ons Vierde Hoogtepunt van de dag aan: de watervallen van Athabascan.
De Athabasca rivier perst zich door een smalle opening en stort zich dan ook met donderend geweld naar beneden. Zeer spectaculair om te aanschouwen.
Het regent nog steeds en eindelijk komen we in Jasper aan. De campings zitten aardig vol, maar we kunnen toch nog een camperplaats vinden in het Wapita Summer RV Park, echter weer zonder elektriciteit. We blijven binnen in onze RV en stoken de kachel hoog op. Avonds doen we met ons vieren nog een potje Uno en hierna zoeken we ons bed op.
Tot morgen.             
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!