St John's, Newfoundland

Door Ingrid Walus - 01-08-2019 21:19

Grote steden, ik ben er een enorme fan van... Vancouver, Toronto, Seattle, New York, San Francisco, New Orleans,... mijn favoriete plaatsen!  En daar zet ik nu St John's bij!  Een kleine "grote" stad, waar iedereen relaxed, vriendelijk en goed gezind is, waar je kan wandelen aan de haven met zicht op de cruiseschepen, genieten van een lekkere lunch op Water Street of een goede pint kan drinken op George Street.  De Ierse en Schotse invloeden zijn hier sterk aanwezig en een "stout" proefde nog nooit zo goed als hier.

St John's is de hoofdstad en tevens grootste stad van Newfoundland en de eerste stad die door de Engelsen in Canada is gesticht tijdens de kolonisatie.  Water Street bv, is de oudste commerciële straat van Noord-Amerika en nog steeds het hart van het historisch centrum.

Wij hebben hier een volle dag gespendeerd, met uiteraard ook een boottocht op zoek naar de walvissen, met Iceberg Quest (zelfde kantoor als in Twillingate).  Het historisch centrum is goed te doen te voet, al is de stad wel heuvelachtig, en natuurlijk hebben wij de Jellybean Row gefotografeerd.  Al was er wat discussie in waar ze zich bevinden... enkelen zeiden Kimberley Row, anderen zeiden Gower Street.  Persoonlijk vond ik Gower Street het mooist, alle gekleurde huisjes naast elkaar, met die schattige brievenbusjes van de Jellybean Row.  Maar je ziet die huisjes echt overal waar je wandelt. 

Er zijn nog 2 hoogtepunten in St John's die ons waren aangeraden door Judith & Charlie, een koppel Newfoundlanders die in de Evergreen B&B samen met ons logeerden, nl Cape Spear & Signal Hill.  Hun tip over Dildo, wat trouwens als gehucht niet veel voorstelde dan wat huizen, een cafeetje aan het strand en de Dildo Brewery Co & museum (yep, ze hebben een bierbrouwerij in dildo), was wel de max, we zijn toch maar in Dildo geweest!  Dus we besluiten ook deze 2 hoogtepunten mee in te plannen.  Trouwens, Dildo was top als lunchadres, in de brewery is er een beer inspired menu en wat drink je er het beste bij dan een Stout Dildo of Blue Eyed Buoy.

We hadden een mooie namiddag om Cape Spear en Signal Hill te doen.  Cape Spear is het meest oostelijk gelegen punt van het Noord-Amerikaanse continent en ongeveer 20 min rijden van St John's.  Er is hier een vuurtoren van waaruit je een prachtig zicht hebt en de nodige whales kunt spotten!  Aan te raden om dit te doen is bij zonsondergang, dan heb je echt wel een supermooi zicht.  Zelfde met Signal Hill, ideaal met zonsondergang want van hieruit heb je een prachtig zicht op de stad.  Er is een parking aan Cabot Tower (gelegen bovenop de heuvel) of je kan beneden parkeren en te voet naar boven gaan via een gemakkelijk wandelpad. 

2 volle dagen zijn ideaal om in St John's te verblijven en de stad op het gemak te ontdekken, maar het pareltje moet nog komen... Quidi Vidi, op 10 mn rijden van St John's.... Quidi Vidi is een wijk in St John's die genoemd is naar het Quidi Vidi meer.  Vanop het water kan je de prachtig gekleurde huisjes tegen de rotsen zien liggen en als je hier aankomt, parkeer dan juist voor het klein wit kerkje (strook gravel aan de linkerkant, je kan hier gratis parkeren) en ga dan te voet naar de Quidi Vidi Brewery (oh ja, weer een klein brouwerijtje) en probeer een reservatie te maken om te gaan brunchen in Mallard Cottage (kan perfect via yelp).  Als je reserveert krijg je een tafeltje, anders zetten ze je aan de toog of aan een lange hoge tafel met andere gasten;   Het huis is in de 18de eeuw gebouwd door Ierse immigranten (en is officieel erkend als 1 van de oudste gebouwen in Noord-Amerika) en was tot 1980 in handen van de Mallard familie. Nu hebben ze er een Inn van gemaakt met restaurant.  Wij hadden om 10am een reservatie en had je niet geweten dat hier een restaurant was, je was er gewoon voorbij gelopen... maar dan kom je binnen en krijg je het wauw gevoel bij het oude gebouw en de inrichting.  Dit is een plek waar de meeste foodies zich op verheugen tijdens hun reis... de cake table... elke chocoholic of cake-oholic geraakt hier in extase... voor 10 CAD vul je je bord tot er niks meer bijkan en geniet je van al dat huisgemaakt lekkers (zie foto)... of je neemt de brunch voor 25 CAD per persoon en je krijgt 2 schotels (1 koud en 1 warm) om te delen.   Je kan ook gewoon een gerecht kiezen, alles is huisgemaakt en vers en gezond!!  Wij gingen natuurlijk voor de brunch en nadien voor de cake table box (een doos die je kan vullen om mee te nemen voor 15 CAD).  Ik ben zelf geen zoetebek en neem nooit desserten maar man man man, de cheesecake, de chocolate chip muffin, de rhubarbcake.... zo lekker heb ik ze in al die jaren nog niet gehad in Canada of de USA....  onze doos kregen we amper toe maar we hebben achteraf geen kruimeltje meer overgelaten!  

Een leuke tussenstop onderweg naar Argentia (ferry naar Nova Scotia) is het dorpje Cupids (hoe lieflijk kan een naam zijn). 

Na onze leuke dagen in St John's is het tijd om terug te keren naar Nova Scotia.  Hiervoor nemen we de nachtferry in Argentia (een 1 1/2 uurtje rijden van St John's).  Zorg dat je ongeveer een 2 uur voor vertrek aanwezig bent aan de haven, de wagens mogen er vanaf 90 min voor vertrek op.  De sleutel van de kajuit krijg je bij het binnenrijden van de haven samen met de boarding passen.  De overtocht duurt ongeveer 16 uur en op de ferry is er een buffet restaurant, à la carte restaurant en bar.  We zijn volledig in cruise stemming!  Enkel de binnenkajuit had toch een buiitenkajuit mogen zijn, dat weten we dan ook voor de volgende keer!

's Morgens om 9h komen wij aan in North Sydney, Nova Scotia.  Het afrijden van de ferry verloopt heel vlot en nu is het nog een 3-tal uurtjes rijden naar Liscomb, onze allerlaatste overnachting tijdens deze reis.  Stop zeker aan Bras d'Or Lake (grootste meer van Nova Scotia, een deel van het meer is door de UNESCO erkend als biosfeerreservaat).  Ook interessant is een stop aan St Peterskanaal, een klein scheepsvaartkanaal die het meer van Bras d'Or verbindt met de Atlantische Oceaan.  Hier zijn ook weer picknickmogelijkheden (en een supermarkt Foodland op 2 min rijden) en heel propere wc's.

In de late namiddag komen we aan in de Liscombe Lodge.  We krijgen een kamer op het 2de verdiep met prachtig zicht op de liscomb river en we reserveren al een tafel voor het diner.  Vanuit het resort kan je kano varen, fietsen, boottochten maken of verschillende wandelingen doen.  We doen nog even een plonske in het zwembad en genieten nog van de laatste warme zonnestralen van de dag.  Het diner hier is subliem, het eten is hier echt top, zowel bij het diner als 's morgens bij het ontbijt!   Ons laatste ontbijt op Nova Scotia... hier eindigt onze roadtrip, we moeten onze mustang afgeven... maar het is nog 2 uurtjes rijden naar de luchthaven dus dak open, zonnebril op en via de Marine Drive (langs de kust, doorheen prachtige idyllische dorpjes), gaat het richting Halifax Airport. 

Wat hebben we genoten van deze prachtige regio, van de ijsbergen, de humpback whales, de puffins, de vriendelijke bevolking, de mooie dorpjes, de rust, vooral de rust.  Hier komen we zeker ooit terug. Want we moeten New Brunswick en Prince Edward Island nog doen en het gedeelte Labrador... Dus mijn bucket list is niet korter maar weeral langer geworden. 

Ik hoop dat deze info reizigers die Atlantic Canada willen doen wat op weg helpt want deze regio is niet voor een eerste keer Canada, maar voor de geoefende Canada reiziger, die al weet hoe het is om in Canada te rijden, de afstanden kan inschatten, weet wanneer hij moet tanken (je kan hier soms héél lang rijden vooraleer een tankstation tegen te komen), enz. 

Tot volgend jaar, voor een nieuw USA avontuur dit keer :D

See y'all next year!  Greetz,Ingrid

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan