Icefields Parkway, Alberta

Icefields Parkway De Icefields Parkway is de beroemdste weg door de Rocky Mountains. De toeristische route loopt parallel aan een deel van de Continental Divide, de bergrug die het Noord-Amerikaanse continent in twee delen splitst. De Icefields Parkway loopt 230 kilometer door Jasper National Park naar Lake Louise, in Banff National Park. Hier sluit de weg aan op de Trans-Canada Highway (Highway 1). Onderweg zie je veel natuurpracht, van besneeuwde bergtoppen en gletsjers tot turkooizen meren en klaterende watervallen. Het meest bekende punt langs de weg is het Columbia Icefield, dat je in een speciaal voertuig kunt betreden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Als je de Icefields Parkway (Alberta Highway 93/Promenade des Glaciers) volgt vanuit de plaats Banff naar Jasper Village, kom je achtereenvolgens langs de volgende bezienswaardigheden:

Banff: Centrum Banff Het relatief kleine plaatsje Banff is één van de meest toeristische plaatsen in Noord-Amerika. Banff heeft een pittoresk historisch centrum en staat bekend om zijn musea, galeries en moderne kunstencentrum. Elk jaar komen er zo’n vier miljoen bezoekers om te wandelen, golfen en zwemmen. In de winter is het een wintersportparadijs.

Fairmont Banff Springs: Fairmont Banff Springs Het bekende ‘Castle in the Wilderness’ is de trekpleister van Banff. Het uit 1888 daterende kasteel was onderdeel van de luxueuze keten van resorts langs de historische Canadian Pacific Railway. Sindsdien hebben er vele koninklijke gasten en Hollywoodsterren overnacht.

Banff Gondola: Banff Gondola Met deze gondel bereik je binnen acht minuten de top van de Sulphur Mountain (2.281 meter). Je hebt er een geweldig uitzicht over de vallei. Er zijn verschillende korte wandelingen te maken.

Vermilion Lakes: Vermilion Lakes bij Banff NP 10.800 jaar woonden er al mensen in dit gebied. De reflectie van Mount Rundle in het water is zeker fotowaardig.

Castle Mountain: Castle Mountain Deze rotsformatie van 2.766 meter hoog en 16 kilometer lang lijkt op een gigantisch kasteel.

Moraine Lake: Moraine Lake Bij het plaatsje Lake Louise vind je een afslag naar het gelijknamige meer en naar Moraine Lake. De weg tot Moraine Lake is wegens sneeuwval doorgaans gesloten van half oktober tot half mei (bij hevige sneeuwval soms tot half juni). Moraine Lake staat bekend om haar helderblauwe water en de tien bergpieken die het meer omringen. Vanaf de parkeerplaats start een wandeling met mooie uitzichten op het meer.

Lake Louise: Fairmont Chateau bij Lake Louise Lake Louise is misschien wel het meest gefotografeerde meer ter wereld. Het is vernoemd naar prinses Caroline Alberta Louise, de dochter van Queen Victoria. Het wereldberoemde Fairmont Chateau Hotel Lake Louise ligt aan de oever. Het is meestal erg druk bij Lake Louise. Ga 's morgens vroeg of 's avonds rond etenstijd om de drukte te omzeilen. Bij Lake Louise splitst de Trans-Canada Highway zich af en rijd je verder over de echte Icefields Parkway.

Bow Lake en Peyto Lake: Peyto Lake Op ongeveer een half uur rijden van Lake Louise ligt Bow Lake, direct naast de weg. Na Bow Lake duurt het niet lang voor je Peyto Lake bereikt. Dit meer, waarvan de kleur haast onecht aandoet, hoort zeker thuis in de top drie van mooiste meren in de Canadese Rockies. Via een kort, verhard wandelpad heb je een mooi uitzicht.

Mistaya Canyon: Mistaya Canyon Mistaya Canyon is een smalle, diepe kloof waar een krachtige rivier (met waterval) doorheen stroomt. Via een brug kun je het spektakel van dichtbij bekijken. Je bereikt de kloof via een wandeling van een halve kilometer vanaf de parkeerplaats langs de weg. Verderop aan de Icefields Parkway bereik je Saskatchewan River Crossing. De North Saskatchewan River komt hier samen met twee andere rivieren.

Weeping Wall: Weeping Wall Deze meer dan honderd meter hoge waterval dankt zijn naam aan de overeenkomst met een huilende berg en valt in verschillende etappes naar beneden. De grootste waterstroom heet ‘Teardrop’.

Big Bend, Big Hill en Parker Ridge: Parker Ridge Big Hill is berucht onder fietsliefhebbers vanwege de steile klim, die eindigt in een haarspeldbocht met de naam Big Bend. Vanaf hier beginnen veel wandeltochten. Parker Ridge is ook een goede uitvalsbasis om te gaan hiken; deze populaire 5,9 kilometer lange tocht voert je door een spectaculaire bergomgeving met de Saskatchewan Glacier, de grootste van de zes gletsjers van het Columbia Icefield.

Columbia Icefield: Columbia Icefield De grootste attractie aan de Icefields Parkway is het Columbia Icefield. Ga aan boord van de Ice Explorer, een voertuig dat over ijs en sneeuw kan rijden, en maak een tocht over het uitgestrekte ijsveld. De voertuigen rijden van midden april tot midden oktober en vertrekken elke 15 tot 30 minuten voor een tocht van anderhalf uur over de Athabasca-gletsjer. Reserveren is niet nodig. De tours vertrekken vanuit het Columbia Icefield Discovery Centre, dat een oriëntatie op de regio geeft. Bekijk hier de (interactieve) tentoonstellingen in de 'Glacier Gallery'.

Wilcox Pass: Columbia Icefield Vlak bij het Icefields-welkomstcentrum ligt de Wilcox Creek Campground. Hier start een wandeling naar de Wilcox Pass. Heen en terug is het in totaal acht kilometer lopen (drie uur). Tijdens de wandeling heb je hele mooie uitzichten op het ijsveld en de omringende pieken. Aan de Icefields Parkway, op 6,5 km van het Icefield Discovery Centre, vind je de in 2014 geopende Glacier Skywalk. Dit platform met glazen bodem biedt je een heel indrukwekkend uitzicht hoog boven de grond. Ook voor bezoekers met (niet al te veel) hoogtevrees is de Glacier Skywalk toegankelijk; de bodem loopt schuin af, je hangt dus niet direct boven een diepe afgrond.

Sunwapta Falls: Sunwapta Falls De Sunwapta Falls, gelegen op 50 kilometer voor Jasper, stort in een kalkstenen kloof 18 meter de diepte in en doet zijn naam eer aan: Sunwapta is een inheems woord voor 'turbulent water'. Aan het eind van de lente is de waterval op zijn mooist.

Athabasca Falls: Athabasca Falls 25 kilometer verderop langs de Parkway tref je een tweede waterval; de Athabasca Falls. Met een val van 23 meter is dit voor Rocky Mountains-begrippen een kleine waterval, maar de kracht waarmee de grote hoeveelheid water naar beneden stort is ongekend. Voor een beter zicht op het natuurgeweld zijn er platforms en een brug aangelegd.

Jasper: Mountain Bighorne In en om Jasper zijn verschillende toeristische trekpleisters, met het nationale park als voornaamste. Een aanrader is de Jasper SkyTram, een kabelbaan die je in zeven minuten naar een 2.277 meter hoge bergtop brengt. In het Parks Canada Information Centre, een 'National Historic Site' uit 1913, vind je nuttige informatie over de omgeving en mogelijke activiteiten.

Feiten

Toegang Aangezien de Icefields Parkway door twee nationale parken voert, dien je in het bezit te zijn van een geldige parkpas. Deze is te koop bij de ingangen.
Bezoekers In de maanden juli en augustus is het erg druk op de weg.
Rijstroken De Icefields Parkway heeft vrijwel overal twee rijstroken.
Opletten Weinig haarspeldbochten, maar wel veel wilde dieren (die files kunnen veroorzaken).
Weersomstandigheden Het kan het gehele jaar door sneeuwen en in de winter zijn extreme weersomstandigheden gebruikelijk. Sneeuwkettingen zijn dan verplicht.
Maximumsnelheid 90 kilometer per uur.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!