USA 2004 Rondreis(3) Grand Canyon tot Las Vegas

Door Familie Mochel - A long time ago
25 juli 2004
Dag 10
Grand Canyon NP en de
1ste etappe van de rit naar Canyon de Chelly
 
Wassen, Ontbijten, Pleiten. Camper afkoppelen. Betaald hadden we gisteren al. Dus terrein af, naar rechts en weer naar de ingang. Geen file, zoals gisteren. Nationale Park Pass + paspoort tonen en naar binnen. Op de splitsing, waar we gisteren links naar Market Plaza afbogen, gaan we nu rechts. Voor de rest van de South Rim. In oostelijke richting. Beduidend beter weer vandaag dan gisteren, zonnig. Niet broeierig, maar wel lekker warm. Met de nadruk, in tegenstelling tot Brenda, op lekker.
 
Eerste stop Yaki Point. Meerdere prachtige vergezichten. De North Rim, de overkant van ons uit gezien (ligt in de staat Utah), is heel goed te onderscheiden. Ook de diverse steenlagen uit evenveel oudheden zijn prachtig in beeld. De videocamera maakt overuren. Vlak voor ons een rots met een voor pa herkenbare vorm. Geboetseerd door wind, regen, sneeuw en wat dies meer zij aan weerkundige steenvorm verschijnselen. Bekende vorm? Ja, pa vindt dat ze op een eend lijkt. Zal wel zegt ma.
 
Tweede stop Grand View Point, en met die naam is niets overdreven.
 
Derde stop Moran Point. Hier zou je, mits beter ter been dan pa, via een trail de canyon in kunnen gaan. In vroeger tijd, de Gold Rush, werd dat dan ook gedaan.
 
Vierde stop, Tusayan Hopi Indian Historical Kiva (woonhuis-woonomgeving) & Museum. Ruines van een eeuwenoud indianen dorp.
 
 
 
Vijfde en laatste stop voor de oostelijke uitgang, Desert View Point & Watchtower. Op 7600ft(= ±2500mtr). Zeer indrukwekkend. Hier heeft pa zich een hoed gekocht. Geen cowboy maar een indianen klak. Echt leer. 
Het verschil in rotslagen is hier nòg beter te zien. De onderste laag, die het dichtst bij de bodem, is zeker 600 meter maar waarschijnlijk 3700 meter dik. Deze laag is tussen de 1.680 miljard en 1.840 miljard jaar geleden gevormd. De canyon is hier op het diepste punt zo rond de 1500 mtr diep.
Hoe de canyon is ontstaan? Waarschijnlijk, want er leeft uit die tijd geen hond meer, die het kan navertellen, heeft de Colorado rivier middels erosie het voorbereidende graafwerk verricht, waarmee hij zo´n 1,8 miljard jaar geleden is begonnen. Zomerse stormen, winterse smeltsneeuw en gletschers hebben grotendeels de breedte van 10-16 mijl(16-22km) bepaald.
 
Deze Colorado rivier is 1450 mijl(2350km) lang en heeft tussen de bron in Lees Ferry (Colorado) en daar waar hij, breed als een beekje, in de Golf van Californië druppelt, een verval van 12000ft(± 3700mtr). Zo van boven lijkt ze dan ook nauwelijks groter dan een pies straaltje, edoch ze blijkt gemiddeld 300ft(=90mtr) breed.
 
In het Grand Canyon National Park leven 28 verschillende soorten wild, varierend van konijnen, hagedissen, kolibri´s, muledeer, rotseekhoorns, massief grote raven en coyotes (die we allemaal hebben mogen aanschouwen in het wild) tot (wurg)slangetjes, korthoornige hagedissen, Bobcats (een lynx), boomspechten(Woody Woodpeckers) enz.
 
 
FF lunsen in de snacktaria op Desert View.
“Kan u mij een burger apart klaarmaken, zonder broodje?`”, vraagt Pa aan een indiaanse kok van ruim 2.20 bij 2 mtr.
Why?” grauwelt de man met een aardbevingzware donkere donderende stem. Pa legt uit dat hij allergisch is voor alles wat op tarwe betrekking heeft en dus vooral voor brood. Snel worden enkele bevelen door gedonderd aan andere medewerkers, die beginnen met de bakplaat en alles wat daarom heen aan aanrecht voorhanden is aan een grondige reinigingsbeurt te onderwerpen, waarbij de te gebruiken instrumenten niet worden overgeslagen. Daarop wordt speciaal voor pa een steak gebakken. Portie frietjes en sla erbij. Vaas grote colabeker gevuld en naar de kassa.
Daar heeft de dondervogel intussen plaats genomen. Een naamplaatje, dat op zijn omvangrijke borstkas ruimschoots in het niet valt, vermeldt zijn naam.
                                                              
 
We mochten zoveel cola komen drinken als we opkregen, voor de prijs van één beker, zolang we maar gebruik maakten van de speciale beker die we erbij gekocht hadden. Lief van Bubba.
 
Na het eten naar de camper. Tussenstop bij de Chevron pomp ($2,29 per gallon) en via de oostelijke uitgang het park uit.
Buiten het park heet de weg in eens weer state-64, net als tot aan de zuidelijke ingang gisteren.
In oostelijke richting, langs diverse door Navaho indianen gerunde marktkraampjes, onze weg vervolgd tot Cameron met aan onze linkerzijde, oogverblindend mooi, de uitlopers van de Grand Canyon. Na Cameron, in noordelijke richting over op de US-89, met aan onze rechterzijde, adembenemend uitzicht op Painted Desert.
 
Bij Tuba City, in oostelijke richting de state-160 gevolgd en op de Jct met de state-264, over deze laatste 1 mijl lang tot het Tuba RV Park, welhaast onzichtbaar verstopt achter Quality Inn Tuba City. Plaats ingenomen op site 16.
 
 
Dit is Navaho gebied, onderkomen tot op het haveloze. Maar het kan nog erger, zou blijken. Morgen in Hopi Country.
 
 
 
 
 
26 juli 2004
Dag 11
2de etappe van de rit Grand Canyon naar Canyon de Chelly
 
 
Vanaf de camping oostelijk over de state-264, via Moenkopi een Navaho familie dorp. Langs een hele lange 2-baans weg, altijd maar rechtdoor. Met aan de einder grillig gevormde rotsbrokken. En halverwege de afdaling van één van de heuveltoppen, wegwerkers. De hele weg was afgezet en een soort gidsauto reed af en aan. Geen stoplichten die je vertelden of je wel of niet mocht doorrijden, maar een meters brede indiaanse vrouw die een bord ophield, wat aan de ene kant groen en aan de andere kant rood was.
 
Andere, nu Hopi familie dorpen, volgden. Hottevilla, Kykotsmovi, 1st-2nd&3rd Mesa en Polacca. Bij Ganado(weer terug in Navaho land), noordelijk de US-191 op. 60mijl tot Chinle. Daar oostelijk over de Navaho Indian Road No.7, tot aan de camping van de Canyon de Chelly. (spreek uit als Canyon dá Tsjé)
 
THIS IS NO FEE AREA stond op een bordje bij de ingang. De camping was dus gratis. Een toevallig aanwezige, indiaanse, ranger gaf enige uitleg over waar we zoal mochten gaan staan. Een oude, heftig sigaren rokende, man in een golfkarretje kwam ook kijken, gaf nog iets meer uitleg en voorzag ons van folders en andere documentatie. Tevens adviseerde hij ons, mits we tenminste plannen in die richting hadden, een Canyon de Chelly dagtour te bespreken bij de Thunderbird Lodge. Die zou uitgebreider, interessanter en meer gedocumenteerd zijn. En hij werd gerund door Navaho indianen, de bewoners van de Canyon. De man bleek een gepensioneerde generaal te zijn uit het Amerikaanse leger, oorspronkelijk woonachtig in Lake Havasu City in west Arizona, hier gedurende enkele zomermaanden liefdewerk-oud papier verrichttend. General Vernon Dewey.
 
Op advies van de generaal dus de giftshop van de Thunderbird Lodge opgezocht, teneinde
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de Reizigersbeurs @ Zwolle. Klik voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan