Yosemite en op weg naar de kust

Door Margriet en Kees Nicolai - A long time ago
 
Dag 32, 33 en 34: 15, 16 en 17 juni; op weg naar Yosemite, bezoek aan het park en op weg naar de kust.
 
Vandaag, maandag begint onze laatste week hier in de US; nog een park te gaan en dan San Francisco.
 
We hebben een camping in de buurt van Yosemite opgezocht, in Oakhurst, en met behulp van de tom-tom rijden we er redelijk snel naartoe. Het is mooie route, afwisselend, de wegen zijn goed te berijden, behalve een stuk highway tussen Visalia en Fresno: verschrikkelijk, we rammelen de camper bijna uit!
Ik had een paar weken geleden in Nederland in de krant gelezen dat Californië failliet is en geen geld meer heeft om wegen te onderhouden: nou dat klopt aardig. Sommige wegen zijn echt heel slecht!
 
Gelukkig mogen we snel een andere weg in en rijden we richting Oakhurst.
Het is goed dat we vroeg zijn, als we bij de camping aankomen (tien over half twaalf) is het office dicht (men is lunchen tot 1 uur), maar kunnen we op het informatiebord lezen welke plekken er nog vrij zijn. Dat zijn er maar een paar.
We zetten de camper neer, lekker in de schaduw, want het is al weer erg warm. Als het office open gaat, blijkt dat we op deze plek maar 1 nacht kunnen blijven, er is wel een andere plaats, maar die ligt in de volle zon. We besluiten de gok te nemen, we blijven lekker staan in de schaduw en dan maar hopen dat er morgen nog een ander plekje is, anders moeten we morgenavond na ons bezoek aan Yosemite door naar een andere camping. Had ook graag in Yosemite gestaan, maar daar moet je maanden tevoren reserveren.
 
We luieren een beetje, doen een wasje en boodschappen, stoken een lekkere bbq en gaan op tijd naar bed.
 
Dinsdag 16 juni, bezoek aan Yosemite.
 
We zitten op ongeveer drie kwartier rijden van de ingang van Yosemite, vandaar nog drie kwartier rijden naar Yosemite Village; toch nog wel een eind alles bijelkaar; maar zeer de moeite waard!
We gaan weer eens fijn omhoog, maar nu is het uitzicht stukken mooier dan in Sequoia: veel valleien met dichtbeboste berghellingen. De weg slingert wel, maar niet zo heftig als een paar dagen geleden.
 
We laten bij de ingang weer onze parkpas zien (die heeft z’n geld wel opgebracht!) en gaan richting Yosemite vallei, via Wawona informatie punt. We willen even weten waar we de camper neer kunnen zetten om vandaar uit met de shuttlebus de vallei te verkennen, en eventueel ook een routekaartje voor de wandelroutes.
 
Dit is een van de drukst bezochte parken in de US, dus het leek ons niet handig om zelf te gaan rijden; dat bleek een goede beslissing!
 
Wij hebben maar een klein stukje van dit park gezien: via een vrij smalle weg rijden we gestaag omhoog naar zo’n 5000 – 6000 feet, met de bergkant geruststellend aan mijn kant. De zon schijnt en het is prachtig weer. Dan gaan we weer een beetje naar beneden en via een korte tunnel is daar dan een uitzichtpunt (tunnelview) over een stukje van de vallei: prachtig! Daar was het al druk, we konden met moeite de camper parkeren, maar wat een mooi gezicht: grote steile kliffen staan als wachters langs de vallei, je kunt ook al een waterval zien!
 
We rijden verder, bij de “Bridalveil Fall” willen we stoppen en verder lopen naar deze waterval, maar het is zo gigantisch druk, dat Kees heel langzaam een rondje rijdt en ik uitstap en gauw een foto maak (je kunt de waterval ook vanaf de parkeerplaats al zien – niet helemaal, maar je krijgt wel een indruk- lijkt inderdaad op een bruidsluier).
 
We gaan verder, kort na de waterval wordt al het verkeer via een eenrichtingsverkeersweg rondgeleid door de vallei, maar het is niet de bedoeling dat je met je eigen auto rijdt, aangeraden wordt om je auto te parkeren op een van de twee parkeerplaatsen en de shuttlebus te nemen. Die heeft 21 stopplaatsen, dus je komt echt overal.
 
We hebben van alles gezien:
  • een oud hotel (“the Ahwahnee” ) heel sjiek, voor de “rich and the famous”; daar zou ik ook wel een nachtje willen doorbrengen – ligt prachtig, omringd door hoge bergwanden, met een groot grasveld met terras en alleen maar vogelgeluiden, een stromend riviertje (the Merced-op de achtergrond – geweldig-
  • een paar herten tijdens de wandeling naar Mirror Lake
  •  Mirror – Lake; hier zie je de hoge bergen weerspiegeld in het water, een prachtig gezicht.
  • De Yosemite Upper- and Lower Falls: een wandeling van ongeveer anderhalf uur (heen en terug, met foto’s maken): een indrukwekkende waterval die met donderend geraas naar beneden komt zetten. Zie je alleen in het voorjaar, daarna droogt hij op.
 
Upper (de bovenste) en Lower (de onderste - hoe verrassend...) falls
 
Je loopt in de vallei, deze wordt omringd door hoge, steile kliffen van graniet, met namen als El Capital, Half Dome; in de vallei stroomt de rivier de Merced, er zijn weiden, bossen, het is een fascinerend landschap.
 
Buiten de vallei is nog veel meer te zien: je kunt allerlei (meerdaagse) wandeltochten maken, waarbij je veel wild kunt tegenkomen (beren enzo).
 
Wij hebben alleen een paar herten gezien, veel vogels, eekhoorns, mooie bomen, watervallen; geen beren…
 
Op de terugweg (met naast mij duizelingwekkende dieptes!) nog maar weer een paar mooie foto’s gemaakt, ondanks de hoogte.
 
Op de camping in Oakhurst de camper neergezet op een andere plek (’s morgens gevraagd en er waren nog 2 plaatsen vrij-je moet hier echt bijtijds komen-), lekker bbq-en en nog even gekletst met de Amerikanen die naast ons staan; erg gezellig.
 
Dag 34. 17 juni vertrek richting Santa Cruz.
 
’s Morgens om kwart voor acht in de camper, even langs de supermarkt; een Raley’s – hele lekkere dingen hebben ze daar – onder andere “European bread”, niet zoet, lijkt echt op ons brood, en met een heerlijke cappuccino voor mij en een gewone koffie voor Kees gaan we op weg.
 
We hebben Truus weer ingeschakeld en die leidt ons via een hele mooie weg dwars door Californië naar de kust.
Het landschap is erg afwisselend: bergen, valleien, vlakke weiden, en dan weer een bergrug over als we vlakbij de kust zijn. (hele sterke zijwinden hier, word je ook voor gewaarschuwd gelukkig)
 
We rijden de Monterey baai binnen en gaan op zoek naar de camping.
 
De eerste vinden we niks, lag wel vlakbij het strand, maar er stond een straffe koude wind en er waren weinig faciliteiten op de camping, de tweede is beter (met zwembad), we staan op een vrij luxe Koa.
Hier kunnen we het wel een dag uithouden, morgen de koffers pakken en de camper schoonmaken voordat we hem vrijdag inleveren bij El Monte.
 
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!