Yellowstone.

Door Henny en Afke Bruijl - 31-05-2018 04:34

Zondag 27 mei.

Vandaag staat de rit naar het Yellowstone National Park op het programma; ongeveer 450 km noordelijker. We zijn daarom om 6:30 uur opgestaan. Vlak voor we vertrokken raakten we nog met onze USA buren aan de praat, dus het was nog 8:20 voor we weg gingen met een stralend zonnetje.

Onderweg kwam eerst oostelijk de besneeuwde toppen van de  Rocky Mountains in beeld, later in het westen ook. Voor ons trokken donkere regenbuien samen en de wind blies ons bijna van de weg. In Jackson hadden we een gigantische regenbui, maar toen we Yellowstone binnen reden, hadden we de bui achter ons gelaten. Hoe dichter we de Bridge Bay camping naderden, hoe meer de bermen en de bossen vol met sneeuw lagen.

IMGP6650.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6650.2332.333e.JPG" />

Tijdens het registreren werd ons haarfijn uitgelegd, waaraan we ons moesten houden ivm de risico’s met beren, bizons enz. die ook op de camping rond kunnen lopen.  Maar tegelijk werd verteld, waar deze dieren het best in het park gespot konden worden. ’s Avonds een plan gemaakt wat we de komende dagen willen gaan bekijken.

Maandag 28 mei.

Vandaag is het Memorial Day, de 4 mei van de Amerikanen. En dus is de camping vol en zo ook de weg in Yellowstone.  We zijn vanmorgen rustig aan opgestaan om na het ontbijt noordwaards te rijden aan de oostkant van Yellowstone. Hier zouden de meeste dieren te zien zijn. De eerste stop was bij Mud volcano. Onze eerste kennismaking met de thermale bronnen waar Yellowstone zo beroemd om is. Idd opborrelend water, sissende gassen en blubbend dikke modder waren en in diverse poelen te zien. Prachtig! Maar het stonk wel hoor! Naar rotte eieren vanwege de zwavel.

IMGP6666.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6666.2332.333e.JPG" /> IMGP6676.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6676.2332.333e.JPG" />

Daarna weer verder en daar zagen we enkele bizons. Wat een grote dieren zijn dat! Natuurlijk zagen we later een hele kudde, en dan weer een paar alleen….

Bij een waterval in de Yellowstone river hebben we ook even gekeken! Dit was de Lower Falls. Altijd mooi om te zien!

Daarna dwars doorgestoken naar de west kant, waar we probeerden om bij het Norris Bassin te komen, waar ook weer een mooie geiser moet zijn, maar daar was geen parkeerplek meer. Morgen maar eens kijken of het dan lukt!

Dus de afslag bij Lower Geyser bassin genomen. Weer een prachtig aangelegde boardwalk langs een heel aantal bubbelende en stomende bassins, hier waren ook hele mooie kleuren te zien die het gevolg zijn van de bacterien die in het water leven.

IMGP6700.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6700.2332.333e.JPG" />

En toen ook nog naar Old Faithfull, de geiser die 1 x in de plm anderhalf uur een hele mooie hoge pluim laat zien. Toen we er aan kwamen was het net gebeurt, dus ruim een uur wachten op de volgende keer. We hebben in het Visitor Centre rond gelopen, de wifi geprobeerd en een film bekeken. En ja toen moest het dan gebeuren….. heel veel mensen zitten dan in een grote cirkel te wachten. En ja hoor om 17.19 uur spoot het hete water de lucht in. Nou dat duurt dan een minuut of tien….. we vonden het nou niet echt een mega knaller!  Eigenlijk viel het een beetje tegen. Maar goed ook dat hebben we gezien. Daarna op naar de camping….Morgen hopelijk dan toch echt beren zien!

IMGP6736.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6736.2332.333e.JPG" />

Even een stukje ontstaansgeschiedenis. Yellowstone is een dus laagje aardkorst (3 km) op magma, eigenlijk één grote vulkaan krater. Wanneer de druk van dit magma te groot wordt, explodeert zo’n beetje heel Yellowstone. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 650.000 jaar. Alles valt natuurlijk ook weer naar beneden, maar dit wordt niet een gesloten laag. Heel veel “poriën” en holtes ontstaan. Door die poriën loopt water tot op de magma. Dit gaat koken en vindt door andere porien een weg naar boven. Afhankelijk wat het onderweg tegenkomt, wordt het een modderbad (alcide lost rotsen op) of ander stinkend geblub. Vult het kokende water onderweg eerst nog een kamer, dat wordt hier de druk opgevoerd en ontlaat zich dit eens in de zoveel tijd: een geiser. Gaat dit water ongehinderd omhoog, dan ontstaan thermische poelen waarin micro organismen leven en de bodem kleuren.

O ja, de laatste keer dat Yellowstone is ontploft is…….. 630.000 jaar geleden. Dus binnenkort…….

Vandaag, 29 mei, dag 2 in Yellowstone. Nu meer op zoek naar het landschap met het wildlife. We hadden gehoord dat dit meer aan de noord-oost zijde te vinden is, met name de weg naar de North East entrance. Eerst kreeg de route weer een Noors karakter. Rotsen met een snel stromende Yellowstone River naast ons. Ook regelmatig klimmen en dalen. Vlak bij de kruising “Tower-Roosevelt” hebben we gestopt om naar een waterval (Tower Fall) te kijken. In de shop hebben we een souvenir gekocht: een bizon.

IMGP6761.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6761.2332.333e.JPG" />

Hierna de weg ingeslagen die voor een groot deel langs de Lamar River loopt. De vallei is hier heel breed met vruchtbare natuurlijke grond. Al snel zagen we diverse kuddes bizons grazen. En lekker pootje baden in een kreek. Plots moesten we stoppen, want er liep een hele kudde midden op de weg. Als we het raampje hadden open gedaan, hadden we ze kunnen aaien. Geweldig. Quasi ongeïnteresseerd sjokten ze langs ons heen. Er waren ook kalveren bij. Onvergetelijk.

IMG_3125.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMG_3125.2332.333e.JPG" /> IMG_3132.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMG_3132.2332.333e.JPG" />

Hierna door gereden tot onze lunchplek bij Pebble Creek. Hier stonden enkele Amerikanen met een verrekijker op statief naar de steile rotsen te turen. Nieuwsgierig zoals we zijn vroegen we wat zij zagen. We mochten meekijken en zagen een mountain-goat zijn acrobatische toeren tegen de steile rotswand uitvoeren. Weer geweldig.

Nu omgekeerd en doorgereden naar Mammoth Hot Spring. Hier komt weer kokend heet water naar boven, waarbij het mineralen meeneemt, oa. Travertine. Door te eeuwen heen heeft dit, terwijl het de berg afstroomt, basins en terrassen aan gelegd in vele kleuren.

IMGP6806.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6806.2332.333e.JPG" />

Nu zuidwaarts naar Norris. We kwamen terecht in een mijlen lange wegopbreking. Tja, hier kunnen ze niet even een omleidingsroute instellen, want die is er niet. Om beurten mag het verkeer de wegwerkers passeren. Gelukkig mocht onze richting vrijwel direct oprijden, want we schatten dat anders de wachttijd meer dan een half uur zou zijn geweest.

In Norris nog wat basins en een geiser bekeken. We merkten dat dit geen indruk meer maakte; we hebben er genoeg van gezien. Tegen 19.00 uur waren we weer op de camping.

Ondanks de regenachtige voorspelling hebben we 2 droge en hoofdzakelijk zonnige dagen gehad en heel veel moois gezien!

 

Woensdag 30 mei.

Vandaag op tijd opgestaan. We hebben Yellowstone verlaten via de East Entrance. Ook weer een prachtige weg, die ons eerst via een meer leidde en later door een prachtig gebergte.(deel van de Rocky Mountains. En daarna kwam weer het bekende prairie landschap. We hebben een tussenstop gehouden in Cody. Daar hadden we een afspraak bij de dentist……jawel, alweer in een buitenland naar de tandarts……na Duitsland en Zweden, nu hier. De brug die Henny net drie weken geleden heeft laten plaatsen had losgelaten……net toen we in Yellowstone aankwamen…

IMGP6833.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMGP6833.2332.333e.JPG" />

Na deze stop verder gereden naar Sheridan, maar we moesten eerst nog even weer over een hooggebergte heen! Dat was wederom schitterend, een prachtig aangelegde weg van vele kilometers en een spectaculaire daling met veel haarspeld bochten. Na nog even de tank goedkoop te hebben gevuld zijn we heerlijk op de camping aan het uitrusten. En even alle post bijwerken nu we weer op de wifi kunnen!

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan