Devils Tower (Bears Lodge).

Door Henny en Afke Bruijl - 01-06-2018 03:58

Donderdag 31 mei.

Vandaag naar Devils Tower gereden. De rit erheen over een touristische, maar weinig opwindende weg gereden. Van veraf is de rotspunt al te zien, dus het was moeilijk om deze te missen.

Het ontstaan: Rond 2 miljoen jaar geleden was de druk van de magma hier ook sterk, zodat op een zwak plekje van de aardkorst de magma omhoog werd geduwd. Dit ging langzaam, zodat de magma al was gestold, voordat het een vulkaan kon worden. Het drukte zich wel door een gat in de aardkorst heen en zo ontstond een gestolde magma / lava punt van ongeveer 300 meter hoog. Toen stopte de opwaartse druk.

Indianen, die zo'n 10.000 jaar hier hebben gewoond, hadden de volgende legende. Indianen kinderen waren aan het spelen, toen een beer hen aanviel. Zij riepen om hulp bij de "hogere machten". Deze redde de kinderen door hen op een rotspunt uit de aarde te laten opstijgen. De beer kon er niet meer bij, maar bleef met zijn klauwen verwoede pogingen doen; hierdoor zijn de verticale krassen in de Tower ontstaan. De naam die de Indianen aan de Tower hadden geven was "Bears Lodge", vrij vertaald door de westerlingen natuurlijk. Maar toen ging zich rond 1860 een geologische geleerde er zich mee bemoeien. Hij schreef in de wetenschappelijke notities over "Bad Gods Tower"" en later "Devils Tower". Dat zou hij hebben gehoord van "niet met naam genoemde Indianen". Iedereen vind het onbegrijpelijk dat dit nooit is gecorrigeerd.

Afijn, wij zijn 's middags de Devils Tower natuurlijk dichter bij gaan bekijken. We hebben een voettocht van 2 km gemaakt die rondom deze Tower ging. Het was een moiie tocht, maar best veel stijgen en dalen. Maar we hebben de toren wel van alle kanten kunnen bekijken. We hebben zelfs rots beklimmers gezien, die zich nu vanaf de top naar beneden lieten zakken. 

IMG_3151.JPG/tr-dynamic/8411/album/IMG_3151.2332.333e.JPG" />

 

 

 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan