Donald John Trump

Donald John Trump, 45ste president van de Verenigde Staten Donald John Trump wordt geboren op 14 juni 1946 in Queens, New York. Geheel tegen alle verwachtingen in wint de republikein Trump de presidentsverkiezingen in november 2016. Op 20 januari 2017 vond zijn inauguratie plaats op de trappen van het Capitool in Washington D.C., waarmee hij president Obama opvolgde. Trump is de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten.

Voor presidentschap

Afkomst

Oorspronkelijk komen zowel grootvader Friedrich Trumpf (vader van vaderskant, ook wel Drumpf genoemd) als grootmoeder Elisabeth Christ uit Kallstadt, een stadje in de deelstad Rijnland-Palts, Duitsland. Trumpf emigreert in 1885 naar New York waarna de naam verbastert tot Trump. Zijn vader, Fred Trump, wordt geboren in The Bronx, New York. Mary Anne MacLeod, de moeder van Trump, wordt geboren op het eiland Lewis aan de westkust van Schotland. Als zij in 1930 op vakantie is in New York ontmoet ze Fred Trump. Ze trouwen in 1936 en stichten hun gezin in Queens waar Donald John Trump op 14 juni 1946 wordt geboren als vierde van vijf kinderen.

Friedrich Trumpf

Studie en dienstplicht

Het gezin Trump woont in Jamaica Estates, een wijk voor de hoge middenklasse in Queens, waar Donald naar school gaat op The Kew-Forest School. Omdat Trump lastig te hanteren is, wordt hij op z’n dertiende geschorst van school. Zijn ouders sturen hem naar de New York Military Academy, waarvan ze hopen dat ze hem discipline bij zullen brengen. Als hij 17 is, behaalt Trump de rang van kapitein. In augustus 1964 start Trump met een studie aan de Universiteit van Fordham in The Bronx, maar na twee jaar verruilt hij deze voor de Wharton School aan de Universiteit van Pennsylvania vanwege de vastgoedopleiding die deze school biedt. In 1968 behaalt Trump de universitaire graad Bachelor of Science in de economie aan de universiteit van Pennsylvania. Hoewel Trump zijn dienstplicht vervult tijdens de Vietnamoorlog wordt hij nooit uitgezonden.

Donald Trump jeugd

Huwelijken en kinderen

Donald Trump is in totaal drie keer getrouwd en heeft vijf kinderen. Met zijn eerste vrouw Ivana Trump krijgt hij drie kinderen: Donald Jr., Ivanka en Eric. Met zijn tweede vrouw Marla Maples krijgt hij een dochter: Tiffany. In 2005 trouwt Trump met Melania Krauss, met wie hij nog steeds getrouwd is. Ze krijgen samen een zoon: Barron William.

Carrière

Trump begint zijn carrière in het vastgoedbedrijf van zijn vader Elizabeth Trump & Son dat zich in eerste instantie richt op huurwoningen voor de middenklasse. Vanaf 1971 raakt Trump betrokken bij grotere projecten en doopt hij het bedrijf om tot The Trump Organization. In 1973 komt hij voor het eerst in de publieke belangstelling als hij verdacht wordt van het schenden van de Fair House Act. In 1975 treft Trump een schikking.

The Trump Organization

Trump neemt in de daaropvolgende jaren grote risico’s door te investeren in onroerend goed in Manhattan. Zo koopt hij het oude Penn Central en verbouwt het failliete Commodore Hotel tot Grand Hyatt New York. Sommige keuzes, waaronder de aankoop van het onvoltooide Taj Mahal Casino in 1988, leiden in de jaren tachtig tot grote financiële problemen. Eind jaren negentig is er echter een ommekeer. Trump opent in 2001 het appartementencomplex Trump World Tower en start met de bouw van Trump Place, een aantal projecten langs de Hudson rivier in New York. Daarnaast wordt hij eigenaar van Trump International Hotel and Tower, een hotel plus appartementen aan de Columbus Circle. The Trump Organization bezit, beheert, ontwikkelt en investeert wereldwijd in vastgoedprojecten, zoals Trump International Hotel and Tower in onder andere Chicago, Honolulu, Tampa en Toronto. Alleen al in Manhattan bezit Trump honderdduizenden vierkante meters en is daarmee nog steeds een grote naam in de vastgoedindustrie.

Tv-fenomeen en sportliefhebber

Behalve vastgoed bezit Trump ook diverse golfclubs en -resorts, was een tijdlang eigenaar van de American Football team New Jersey Generals en is eigenaar van schoonheidswedstrijden Miss Universe en Miss USA. Daarnaast verschijnt hij als (karikatuur van) zichzelf in films en televisieseries als Home Alone 2 en The Fresh Prince of Bel-Air en is hij uitvoerend producent en presentator van de NBC realityserie The Apprentice waarin kandidaten de competitie met elkaar aangaan om een baan te bemachtigen in een van zijn bedrijven. In 2015 wordt bekend dat Trump niet langer zal meewerken aan de serie, onder andere door uitspraken die hij doet in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Opmars naar de politiek

Trump is al langer politiek actief en overweegt meerdere malen om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Op 16 juni 2015 stelt Trump zich daadwerkelijk kandidaat. Nadat Trump zijn tegenstanders Paul Ryan en Ted Cruz in de voorverkiezingen verplettert, schaart het Republikeinse partijkader zich achter hem. Geheel tegen alle verwachtingen in wint de republikein Trump in november 2016 de presidentsverkiezingen.

Het presidentschap

Donald Trump

Het is een presidentschap met veel tumult. Ministers en stafmedewerkers worden in hoog tempo ontslagen of vertrekken zelf met slaande deuren; na hun vertrek volgt niet zelden een boek waarin ze uit de school klappen over de chaotische gang van zaken in het Witte Huis. ‘Fake news’ is steevast de reactie van de president via Twitter, zijn geliefde communicatiemedium. Het taalgebruik in die tweets is meestal niet erg presidentieel; een president die andere politici in binnen- en buitenland uitscheldt en beledigt hebben we niet eerder meegemaakt.

Buitenlands beleid

Het buitenlandse beleid is grillig, bondgenoten worden regelmatig verrast door koerswendingen. Er is eventjes toenadering tot Noord-Korea en het komt tot harde confrontaties met China, met een (dreigende) handelsoorlog tot gevolg. Op binnenlands gebied komt het wél tot de beloofde belastingverlaging, maar de eveneens beloofde investeringen in infrastructuur blijven uit. Ook de beloofde grensmuur met Mexico komt slecht gedeeltelijk tot stand.

Russische beïnvloeding

Een onderzoek naar Russische beïnvloeding van de verkiezingen van 2016 brengt een aantal mensen rond Trump in de problemen (en zelfs in de gevangenis), maar er komt geen bewijs dat de president zelf contact hierover met Russen heeft gehad. Ook de impeachmentprocedure tegen de president loopt in februari 2020 op niets uit. Weliswaar wordt het optreden van de president kritisch beoordeeld (financiële steun aan Oekraïne afhankelijk maken van een onderzoek naar ongeoorloofde activiteiten van de mogelijke democratische presidentskandidaat Joe Biden), maar de Republikeinse meerderheid in de Senaat garandeert dat Trump niet wordt afgezet en in 2020 opgaat voor een tweede termijn.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan