Dag 4

Door Douma / Moret - 07-08-2008 17:02
Dag 4; 5 augustus 2008. Reisafstand:320 km.
Reisroute: Yosemitepark- met doorreis naar Maripoba
Wat hebben we een kou geleden vannacht! Een hete middag en een warme avond geven hier kennelijk koude nachten. We gaan vannacht zeker de bijgeleverde dekens gebruiken!                   We komen er achter dat tijd, ruimte en afstand hier een andere dimensie heeft dan bij ons in Nederland. Ik vraag op deze camping of de ingang van Yosemite park dichtbij is en dan krijg je als antwoord dat je even rechts afmoet en dan ben je er. Dat betekent dan wel nog 15 mile naar de ingang en dan nog 10 mile bij de start van de wandeling!…….dus bent je veel langer onderweg dan je hebt gedacht en aangenomen . Daarnaast zijn de wegen vanwege hoogteverschil niet even binnen een korte tijd te berijden, waardoor er meer tijd nodig is je doel te bereiken. Dat hebben we vandaag ondervonden!
Hoewel we na het ontbijt, dat we buiten hebben gebruikt, om 9 uur al vertrekken, komen we toch pas om ruim 10.00 uur bij de visitor parking aan. Onderweg zie je toch hele gebieden die door brand zijn aangetast. Zelfs de brandgeur ruik je! Op de terugweg in de middag zien we zelfs nog een boom hoog in de bergen nasmeulen en komt er nog rook vrij.Het is dan ook logisch dat wij om de haverklap brandweerauto’s geparkeerd staan om eventueel direct in te grijpen…
We pakken de shuttle die ons bij het informatie centrum brengt. Er kan ook een film worden bekeken, om de historie van het National Yosemite Park in ons op te nemen.
Even een stukje historie:
“In 1851 vroeg de gouverneur van Californië de Mariposa Brigade van het Amerikaanse leger om een eind te maken aan de conflicten tussen de indianen en de mijnwerkers.Toen de soldaten een groep indianen achtervolgden de bergen in, stuitten ze als eerste niet-indianen op de magische vallei. De grote natuurkenner John Muir (1838- 1914) raakte geheel in de ban van Yosemite en verdedigde het de rest van zijn leven. In 1890 riep het Congres het gebied uit tot het Yosemite National Park.Nu is Yosemite, dat op de Werelderfgoedlijst staat, met zijn vier miljoen bezoekers per jaar een van de beroemdste natuurparken ter wereld. De vallei in het hart van het park, gevormd door gletsjers en doorsneden door de Merced River, wordt omgeven door indrukwekkende toppen: de Half Dome (2900 m), waarvan de andere helft is verpletterd door gletsjers, de enorme El Capitan (2483 m) aan de westkant van de vallei en de hoogste granieten monoliet ter wereld, en Glacier Point, bovenop een rotsmuur van 1049 m. Dit zijn de meest gefotografeerde en drukst bezochte natuurwonderen van Yosemite.”
 We wachten er nog maar even mee en gaan te voet naar de voet van de Yosemite Falls. Omdat het zomer is en lange tijd niet geregend heeft is de waterval te vergelijken met een “pies”straaltje…en daar kijken 4 miljoen mensen per jaar naar….. Maar we zien ook tijdens de wandeling dat het water heel hoog kan komen te staan; dus dan zal het de moeite waard zijn….. Al rijdend en afwisselend lopend, zien wij nu in werkelijkheid de bergen waarover we gelezen hebben: De El Capitan Meadow, de Half Dome en Glacier Point. Geweldig om deze grootsheid in de schepping te zien! Zeer de moeite waard om dit alles te zien!
Na een koude nacht en een frisse morgen staat de zon in de middag hoog aan de hemel en is de tropische temperatuur zeker boven de 30* gekomen. In de zon is het nu echt te heet.
Ondertussen is het al ver in de middag, dat we onze reisroute moeten aanpassen. We willen zeker de Sequoia’s zien, maar dat kan niet meer vanmiddag, omdat de bergroute heen en weer teveel tijd in beslag zal nemen, zodat wij niet meer voor het donker op onze camping zouden aankomen en dat willen we voorkomen.Ons groepsgesprek resulteert in de besluitvorming      ( zonder enige moeite overigens), dat we naar de camping gaan en morgen dan maar een stuk om moeten rijden om toch de Mariposa Grove te kunnen bezichtigen. Daarom kunnen we wel de film nog gaan bekijken op verzoek van Wilma. Och, wat jammer, hij draait niet vandaag. Op zichzelf is dat niet erg, want in de voorbereiding was er al wat over geschreven en dan heb je in feite een dergelijke film niet meer nodig!?....als je het tenminste gelezen hebt….
 Maar, omdat Jippe aan Barend, onze voortreffelijke chauffeur, een afslag aangeeft die we niet moeten hebben, komen wij daardoor tot een 2e besluitvorming. Ook hierover is eensgezindheid. We gaan niet terug naar de camping die we gereserveerd hadden, maar gaan via een prachtige route naar de plaats van bestemming om morgenochtend als eerste de Sequoia’s te kunnen bezichtigen. Dat houdt wel in, dat de Tioga route 120, via Tonopah Summit naar Las Vegas overgeslagen wordt en wij in plaats van de oostkant van de Death Valley, nu de westkant nemen om uiteindelijk op de zelfde plaats van bestemming in Las Vegas aan te komen.Later blijkt dat de route veel mooier en gemakkelijker te berijden is en dat de afstand uiteindelijk naar Las Vegas niet veel uitmaakt.
Onze weg vanuit Yosemite park gaat over route 140, 49 en 41 naar Mariposa. Naast dat wij een gebied passeren dat ook door brand is verwoest, komen we ook op een plek, waar een hoeveelheid gesteente midden op de weg terecht is gekomen, waardoor er 2 noodbruggen over het bochtige riviertje moesten worden aangelegd om de weg te kunnen vervolgen. Na een vlotte rit kunnen we gemakkelijk een camping vinden, vlak voor de zuidingang van het National Yosemit Park in het plaatsje  Mariposa.
Een vriendelijke dame geeft ons de keuze uit een plaats op nr. 20 of 22. De dames geven blijk liever nr. 22 te nemen en dat gebeurt dan ook. Of je dit een camping moet noemen betwijfelen we sterk. Er is geen elektriciteit, geen wasgelegenheid, een WC die meer geschikt is voor beren die hier toch schijnen rond te lopen dan voor mensen zoals wij en laat staan dat ze over Internet zouden beschikken…..in elk geval gaan we hier primitief kamperen zoals het eigenlijk hoort….Na een heerlijk glas wijn in de zon en spaghetti als hoofdgerecht en een klaverjasje na gaan we lekker slapen
 
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan