Fastfood in Amerika en Canada: Ben & Jerry's

In Amerikaanse sitcoms en romcoms is het een bekend verschijnsel: iemand met liefdesverdriet lepelt een halve literbeker ijs weg, onderwijl luid brullend. Soms is die ijsbeker van Ben en Jerry's, het door velen geliefde ijsmerk dat werd opgericht door de vrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield. De bekers ijs zijn steevast verrijkt met brokken chocolade, koek of andere lekkernijen. De Ben & Jerry's-producten zijn wereldwijd te koop in bijvoorbeeld supermarkten en bioscopen.

Ben & Jerrys

Geschiedenis

Een voormalig tankstation in Burlington, Vermont werd in 1978 het podium voor de vrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield. Ben en Jerry, vrienden sinds hun middelbare schooltijd, zaten zonder werk en besloten een ijssalon te openen. Beiden hadden een schriftelijke cursus ijs maken gevolgd en besloten hun eigen draai aan het ijs te geven. Natuurlijke ingrediënten moesten de basis vormen van het ijs, zo kwamen de verse melk en room van een boerderij uit de omgeving. Grote stukken chocolade, fruit en noten moesten een speciaal 'mondgevoel' aan het ijs toevoegen.

Een jaar na de opening van de eerste ijssalon besloten Ben en Jerry ijs te gaan verkopen vanuit een camper. Hetzelfde jaar organiseerden ze de eerste ‘free cone day’. De dag, waarop gratis ijsjes worden uitgedeeld, wordt tegenwoordig jaarlijks en internationaal gevierd. Vaak zijn hierbij goede doelen en soms ook artiesten aanwezig, om de bezoekers te wijzen op het belang van deze organisaties. De Ben & Jerry’s huisstijl werd in 1983 gecreëerd door een lokale kunstenaar, Woody Jackson. Deze stijl wordt tot op de dag van vandaag gebruikt, hoewel de laatste jaren de koe als mascotte terrein verovert.

Tegenwoordig kun je voor je halve liter ijs terecht in een speciale Ben & Jerry's ijszaak of in lokale supermarkten, cafés of bioscopen. In het jaar 2000 werd het bedrijf overgenomen door het Brits-Nederlandse Unilever. Ben en Jerry zelf zijn sindsdien niet langer betrokken bij het dagelijkse management van de organisatie. Anno 2014 heeft Ben & Jerry's in de Verenigde Staten 42 ijssalons. De staten Californië, New York en Florida zijn het best vertegenwoordigd. Canada is met drie shops in Québec en één in Ontario minder groot in de ijsverkoop.

Goede doelen en ludieke acties

Ben & Jerry's heeft natuur- en milieukwesties hoog in het vaandel staan en staat regelmatig op voor een betere wereld. Zo werd in 1985 werd de Ben & Jerry’s Foundation opgericht, waarmee lokale projecten kunnen worden gefinancierd en werkten de ijsmakers in 1992 samen met het Children's Defence Fund om basisbehoeften van kinderen onder de aandacht te brengen.

Een bijzondere actie tegen het voorstel om het Arctic National Wildlife Refuge open te stellen voor olieboringen, haalde in 2005 de kranten. Ben & Jerry's legde 'Baked Alaska' voor het Capitoolgebouw in Washington. Dit brok ijs van ruim 400 kilo werd geserveerd door leden van Greenpeace en de Alaska Wilderness League. Het brok ijs slonk in rap tempo; dat zou ook gebeuren met het Arctic National Wildlife Refuge wanneer de olieplannen doorgang vonden. De plannen gingen van tafel en tegenwoordig kan Baked Alaska in een handzamer formaat worden gekocht.

Bij de verkiezing van Barack Obama tot president in 2008, werd één van de smaken omgedoopt tot ‘Yes Pecan’, verwijzend naar de slogan van de president ‘yes, we can’. In 2009 werd besloten de opbrengst van deze smaak te doneren aan het ‘Common Cause Education Fund’.

Menu

Het Ben & Jerry's- menu bestaat, niet verrassend, uit ijs. De smaken daarentegen zijn wel opmerkelijk. Wat dacht je van Chunky Monkey-bananenijs, Karamel Sutra of Utter Peanut Butter Clutter pindakaasijs? Naast heel Amerikaanse halve literbekers zijn er ook kleinere porties verkrijgbaar. Ben & Jerry's ontwikkelt voortdurend nieuwe smaken en zegt soms minder populaire smaken gedag. Momenteel zijn er in de Verenigde Staten zo’n zestig verschillende smaken in omloop.

Meer informatie is te vinden op Ben & Jerry's officiële website

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan