Fastfood in Amerika en Canada: Cracker Barrel

De Cracker Barrel Old Country Store is een Amerikaanse winkelketen die restaurants met souvenirwinkels combineert. Het uiterlijk van de keten doet denken aan een kruidenierszaak van het oude Amerikaanse zuiden of het wilde westen. De kruidenierszaak was vaak een kleine, lokale winkel waar droge levensmiddelen als brood en voedsel in blik verkocht werden. De naam Cracker Barrel komt waarschijnlijk dan ook van het feit dat crackers in de oude kruidenierszaken in houten tonnen, barrels, verkocht werden.

Cracker Barrel

Geschiedenis

Het allereerste Cracker Barrel restaurant werd in 1969 door Dan Evins geopend in Lebanon, Tennessee. Het werd naast een tankstation langs een snelweg geplaatst om de benzineverkoop te stimuleren. In de jaren zestig begonnen de snelwegen in Amerika zich te ontwikkelen en wegrestaurants waren schaars. Met de opkomst van de grote fastfoodketens verdween tevens het echte Amerikaanse eten. Met de oprichting van Cracker Barrel wou Evins een restaurant creëren waar men traditionele Amerikaanse gerechten kon nuttigen. Maaltijden moesten in alle rust gegeten kunnen worden, samen met vrienden of familie. Cracker Barrel serveerde traditionele gerechten uit het oude zuiden en zorgde voor uitstekende klantenservice en eerlijke prijzen voor de gerechten.

Naast een restaurant en een souvenirwinkel verkochten de eerste Cracker Barrels ook benzine. Evins, de oprichter, kwam bij Shell vandaan en wou de verkoop van benzine stimuleren. Halverwege de jaren zeventig verdwenen de benzinepompen bij de restaurants echter dankzij een embargo op de benzineverkoop.

Het uiterlijk van de keten is met opzet ouderwets gehouden. Het eerste restaurant was gedecoreerd in de oude countrystijl van een kruidenierswinkel en moest vriendelijk en vooral huiselijk overkomen. De gerechten werden via oude recepten precies nagemaakt met de beste producten en waren iedere dag vers. Deze formule heeft zich door de jaren heen bijna niet ontwikkeld. Cracker Barrel prijst zichzelf om de nostalgische stijl van de restaurants en hoopt dat deze ook nooit zal veranderen. Ze hechten waarde aan het in leven houden van de tradities van Amerika in hun gerechten en winkels.

Locaties

Hoewel Cracker Barrel in 1969 in een klein plaatsje in Tennessee begon, is het uitgegroeid tot een enorme keten van restaurants en souvenirwinkels. Vanaf de jaren tachtig verspreidde de formule zich langzaam over het Amerikaanse land en tegenwoordig telt Cracker Barrel meer dan zeshonderd restaurants en winkels, verdeeld over 42 staten.

Ieder Cracker Barrel restaurant heeft, net als de oude kruidenierswinkels, een houten veranda met overkapping, compleet met houten schommelstoelen. Binnen bevindt zich een stenen openhaard met de kop van een hert erboven. Het decor van de verschillende ketens is tevens uitgerust met artefacten die de lokale geschiedenis weergeven. Het uiterlijk van de restaurants en souvenirwinkels past precies bij de producten die verkocht worden. De restaurants zorgen voor traditionele gerechten en de souvenirwinkels verkopen een scala aan speelgoed en ouderwets houtwerk.

Menu

De maaltijden van Cracker Barrel zijn altijd vers en zelfgemaakt. De maaltijden die geserveerd worden geven de klant het idee dat ze uit grootmoeders kookboek komen. Cracker Barrel kent meerdere menu’s: naast het standaard ontbijt, middageten en diner worden ook speciale seizoensgerelateerde menu’s aangeboden, evenals menu’s voor feestdagen en kindermenu’s. Ontbijt wordt de hele dag door geserveerd. De verschillende ontbijten worden klaargemaakt volgens traditionele recepten en bestaan (op een paar kleine variaties na) uit spiegeleieren, een soort maïspap (grits), spek en worst, zelfgebakken biscuit en brood en een jus. Ze worden allemaal geserveerd met vers geperst sap. Cracker Barrrel kookt met kwaliteitsproducten als steak, rosbief, karbonades, kippenvlees, authentieke country groenten en maïs muffins. Naast sandwiches, salades, kindermenu’s en dagelijkse specialiteiten kun je bij Cracker Barrel je eigen menu samen stellen. De Country Dinner Plates kunnen samengesteld worden naar eigen smaak en bestaan uit twee verschillende groenten en een portie vlees naar eigen keuze. Hierbij krijg je zelfgemaakte biscuits of muffins.

Typische traditionele gerechten van Cracker Barrel zijn onder andere Homemade Beef Stew and Cole Slaw (rundvleesstoofpot met een koolsalade), Bowl of Pinto Beans (pinto bonen soep) en Smoked Country Sausage n' Biscuits (worst met biscuits).

Meer informatie is te vinden op Cracker Barrel's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan