Fastfood in Amerika en Canada: Five Guys

Five Guys

Geschiedenis

Five Guys is een in 1986 opgericht fastfood bedrijf. De originele ‘Five Guys’ waren vader Jerry en zijn vier zonen, maar de vijfde zoon heeft zijn plek opgevuld. Het geld om dit bedrijf op te starten was het geld om hun kinderen mee te laten studeren. Maar toen ze geen zin leken te hebben om weer naar school te gaan, gaf vader Jerry een keuze: studeren of een kleine hamburgertent oprichten. Ondanks dat het opgericht is met bedoeling om klein te blijven, zijn er tegenwoordig meer dan 750 ketens in 40 staten. 85% van deze vestigingen zijn in franchiserun. Alle vijf de zoons, Matt, Jim, Chad, Ben en Tyler, werken tegenwoordig nog steeds voor het bedrijf. De oudste twee bezoeken de ketens, Chad houdt toezicht op de trainingen, Ben kiest de fransichees en Tyler is hoofd van de bakkerij. De eerste vestiging was in Arlington, Virginia, maar die bestaat inmiddels al niet meer. In 2001 hadden ze 5 vestigingen in de omgeving van Washington DC en door het enthousiasme van de klanten opende ze ook ketens onder franchise.

Advertenties

Five Guys adverteren bijna niet. Bij deze keten zijn ze heel erg gericht op hun klantvriendelijkheid en hebben daarom besloten om in plaats van hun geld in adverteren te stoppen hun geld in het zogeheten ‘secret shopper programma te investeren. Hierbij komen er ingehuurde mensen, die zich voordoen als klant bij het restaurant eten en letten dan op onder anderen de werknemers. Wanneer de werknemers een goede recensie krijgen kunnen ze opslag krijgen.

Menu

Het menu van Five Guys is heel simpel. Je hebt friet, burgers en broodjes. De burgers staan centraal hier, het speciale hieraan is dat je veel keuze hebt in het samenstellen van je burger. Je hebt verschillende producten die je kan kiezen om – gratis – op je burger te doen, zoals uien, sla, augurken, pepertjes en sauzen. Door al deze keuzes kun je op wel 250.000 manieren je burger maken. Qua broodjes heb je de keuze voor een hotdog met eventuele kaas of bacon of een sandwich. Je hebt de keuze om originele Five Guys of Cajun friet te nemen. Alle twee de soorten worden in pure pinda olie gebakken en de pinda is – ook mede doordat er pinda’s geserveerd worden terwijl je op je eten wacht - na verloop van tijd ook een deel van de identiteit van Five Guys geworden. In een aantal ketens is het ook mogelijk om te ontbijten met een broodje ei.

Daarnaast zijn alle producten ook transvetvrij en is alles vers. Er staan dan ook geen vriezers in de ketens, enkel koelers. Het eten wat niet meer helemaal goed of vers is wordt weggegooid.

Ondanks dat ze heel gezond voor een fastfoodketen overkomen, heeft Man’s Health Magazine negatieve kritiek op Five Guys. Volgens hen bevatten de burgers te veel calorieën en zijn de franse friet het op vier na ongezondste eten in Amerika. Daarnaast is de cheeseburger met bacon op de lijst met het ongezondste eten dat te krijgen is in Amerikaanse ketens gezet door Center for Science in the Public Interest.

Meer informatie is te vinden op Five Guys's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan