Fastfood in Amerika en Canada: McDonald's

McDonald’s is waarschijnlijk een van de bekendste fastfoodrestaurants ter wereld, al is het maar door de grote gele ‘M’ die je overal langs de snelweg tegenkomt. De keten is momenteel te vinden in 120 landen en telt ongeveer 31.000 restaurants. Per dag worden wereldwijd 47 miljoen klanten voorzien van een hamburger, portie frites of een milkshake.

McDonalds

Geschiedenis

Het eerste McDonald’s hamburgerrestaurant is in 1940 opgericht door de broers McDonald. Dit restaurant bevond zich in San Bernardino, Californië. Het vernieuwende idee om mensen hun eten te laten afhalen in plaats van het aan tafel te serveren, werd door hen ontwikkeld in 1948. Ze noemden deze manier van werken het ‘Speedee Service System’. In 1954 werd het restaurant bezocht door de milkshakemachine-verkoper Ray Kroc, die het plan opperde om van het restaurant een keten te maken. Hij opende de eerste franchiseversie van McDonald's dan ook al snel, namelijk in 1955, in Des Plaines, Illinois. In de jaren die volgden heeft er een strijd gewoed tussen Kroc en de broers McDonald over het bestuur van het bedrijf. Inmiddels is de plek van het oorspronkelijke eerste restaurant in Californië een monument.

McDonald's in de VS en Canada

Als 's werelds grootste keten van hamburgerrestaurants is McDonald’s op heel veel plaatsen in de VS te vinden. Er zijn zo’n 14.000 restaurants verspreid over Amerika. Dat betekent dat de VS de dichtste Mcdonald's-dichtheid per 10.000 inwoners heeft. Canada staat met in totaal 1400 restaurants op de derde plek in deze lijst, Nieuw Zeeland volgt de VS op de tweede plek. Met dit hoge aantal restaurants is McDonald's in de VS ook werkgever van één miljoen mensen. Je bent in de Verenigde Staten nooit meer dan 100 mijl van een McDonald’s restaurant verwijderd, behalve op één kale vlakte in South Dakota. Leuk weetje: De meest bezochte McDonald’s in Canada ligt in Cambridge, Ontario aan de drukke Highway 401.

Mascotte McDonald's

In 1963 werd de mascotte Ronald McDonald geïntroduceerd. Een lokale radiopresentator die ook wel eens als clown optrad, kwam voor in de eerste drie reclamefilmpjes van het restaurant, onder de naam 'Ronald McDonald, the Hamburger-Happy Clown'. In het verleden beleefde de clown in de televisiereclames vooral avonturen samen met Mayor McCheese, the Hamburglar, Grimace, Birdie the Early Bird en The Fry Kids. Tegenwoordig treedt Ronald McDonald vooral op met kinderen.

Menu

Als hamburgerrestaurant zijn de hamburgers uiteraard een van de belangrijkste producten van McDonald’s. Daarnaast staat de keten bekend om zijn kipproducten, Franse frietjes, frisdranken (milkshakes), desserts en redelijk recent ook ontbijtproducten. De meeste restaurants voorzien tevens in salades, vegetarische producten en producten die de lokale markt aanspreken. Zo is in India de McRice verkrijgbaar en kent Nederland de McKroket. Portugal is het enige land waar je bij de McDonald’s ook soep kunt krijgen.

McDonald’s Big Mac is waarschijnlijk wel het bekendste product van de keten. Deze is in elk land zo goed als hetzelfde en bestaat uit een driedelig broodje, waarvan de bovenkant is bestrooid met sesamzaad, twee hamburgers, ijsbergsla, tomatensaus, kaas, augurken en uienringen.

Meer informatie is te vinden op McDonald's officiële website.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan