Bomen over bomen,

Door H. Meijer - A long time ago

 

Lieve mensen,

Dank voor al jullie reacties, dat doet ons goed, want we verlangen ook al best weer een beetje naar jullie allemaal.

Ondertussen komen we net uit het Sequoia national park en we zijn nog helemaal lyrisch van die geweldige bomen; de Sequoia’s.  (zie de foto’s)  Ik schrijf ze met een hoofdletter, maar wat wil je ook. Het zijn lummels van 90 meter hoog! 90 meter, daar sta je als klein mensje wel even tegenop te kijken. Hoe hoog is de Peperbus uit Zwolle eigenlijk? En dan, wat een geschiedenis hebben ze: zo’n 2500 jaar oud, dus voor Jezus geboren werd stonden die bomen er al. Ik wilde ze ook erg graag zien omdat er in Wezep ook eentje staat op het landgoed IJsselvliedt. Daar indertijd neergezet door Jonkheer van Pallandt, dacht ik. Die staat er nog maar een dikke 100 jaar als ik het goed heb, maar toch is dat ook al een flinke. Nog meer bijzonder dan de lengte is het gewicht en het volume. Een gemiddelde Sequoia weegt net zoveel als twee volgeladen jumbojets en het volume: zo’n 1400 kuub hout. Zelf stoken we in de winter zo’n 5 kuub, dus ga maar na wat een enorme hoeveelheid. Echte dinosaurus bomen want ook de doorsnee mag er zijn: wel zo’n elf meter met een omtrek van wel 36 meter!! Kolossaal, enorm!  Sommige Sequoia’s zijn omgezaagd en de overblijvende stronken zijn zo groot dat ze gebruikt werden als dansvloeren. De parkrangers zorgen er voor dat de bomen wat ruimte om zich heen hebben door het bos erom heen in brand te steken. Ze krijgen wel wat zwarte brandvlekken maar een bepaalde stof voorkomt dat ze verbranden of aangetast worden door insecten. De grootsten hebben namen! De generaal Sherman en de generaal Grant.  Waarom het namen van generaals moeten zijn ontgaat me maar misschien kan één van jullie dat uitleggen? Ze groeien weliswaar niet meer in de hoogte maar wel in de breedte! Nou, genoeg erover…. Op weg naar Yosemite park, schijnt ook heel bijzonder te zijn.

  • Hil vond de hele oude sequoia’s wel  wat lijken op de oud-indië strijders die in huize Bronbeek in Arnhem wonen. Ze waren wel heel groot, maar ook beschadigd en aangetast. Wel wat oneerbiedig vind ik maar het past inderdaad wel.
  • We hoorden een stevige vrouw tegen haar man zeggen: die bomen doen net als  ik: ze groeien niet meer in de hoogte maar wel in de breedte, mooi hè.
  • Opvallend ook hier: de rolstoeltoegankelijkheid, de Amerikanen zijn trots op hun land en dat laten ze echt zien.
  • Ook hier hebben we de beren weer gemist: jammer!
  • Mooi om te zien dat de bomen hier echt wonen en het goed doen. Ze zijn er in alle leeftijden!

Groetjes

hh

Reacties

kees en ingenet A long time ago

lieve Henk en Hil, wat prachtig zoals jullie de Amerikaanse natuur beschrijven! Geniet lekker verder van al het mooie dat jullie zien! liefs vanuit Capelle

Hans Stevels A long time ago

Ik heb even opgezocht hoe hoog de Peperbus is: 75 meter. De Sequoia's winnen dus.
Fijn dat je het fototoestel op beeldbeeld hebt staan, anders mis je de kruin.
We zijn benieuwd naar Yosimite.

Mieke A long time ago

Leuk om jullie ervaringen weer te lezen en fijn dat jullie zo genieten. Wij missen jullie ook wel een beetje hoor maar jullie kunnen je alvast verheugen op Eindhovens design over een paar weken...

henk en mayke A long time ago

ja, de foto's spreken al voor zich...Ik denk dat als we mijn henk zo een boom zou schenken hij een paar jaar bezig zal zijn met kappen, kloven en zagen :)wat enorm.!
groetjes Gods zegen. liefs henk en mayke

Mathilda en Albert A long time ago

Hallo Hil en Henk,
Wat een fantastische verhalen. Ik stuur regelmatig informatie en foto's door naar school om het aan de kinderen te laten zien.
Een hartelijke groet.
Mathilda en Albert.

ria en fred A long time ago

Wat een fantastische dingen maken jullie mee.
Je leest en hoort erover en ziet dingen op tv, maar om dit nu allemaal met eigen ogen te zien en te ervaren, wauw. Geniet er nog van. Groetjes van ons

Fia en Thom A long time ago

Lieve Henk en Hil,

Wat fijn jullie reis op grote afstand zo mee te maken. Wat een indrukwekkende schepping, een Gods wonder, nemen jullie waar zeg.

Jullie schrijven over lummels, wij nemen nu maar een lekker 'kopstootje'.....
Henk, hebben ze dat door ook? :).

Zien ook wel weer naar jullie uit.
Liefs Thom en Fia

marieke S. A long time ago

Tja waarschijnlijk hadden jullie te maken met machobomen en vandaar de naamgeving. en verder ken ik wel de uirdrukking 'een boom van een man' Een boom van een vrouw ben ik nog niet tegengekomen of de dikke dame die jullie ontmoetten had toch gelij. Mooie verhalen hh!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!