Moab 3

Door A.F.M. Deelen - A long time ago

De beroemdste boog van Arches National Park is ongetwijfeld Delicate Arch, aangezien het nummerbord van Utah er mee is opgesierd. Er leidt een trail van ongeveer 2,5 km heen, dat behoorlijk pittig kan zijn als de zon schijnt, er is namelijk nauwelijks schaduw. Daarom leek het ons verstandig om dit trail ’s morgens in alle vroegte te lopen, dus nog voordat de zon opkomt. We startten onze Nissan Rogue om 05.15, rijden naar de parkeerplaats bij het ‘trailhead’ en beginnen om 06.00 uur te lopen. Het is net licht genoeg om onze weg te vinden, al zal even later blijken dat het pad niet altijd even duidelijk is aangegeven. Het loopt gemakkelijk op de rotsachtige ondergrond, maar we moeten toch flink aan de bak omdat het vrij steil naar boven gaat. De laatste meters gaan over een uit de rotsen gehakt pad, van waaruit we in een redelijk diepe afgrond kijken. Om 06.50 komen we de bocht om en meteen slaken weer een ‘wow’. Daar staat hij dan echt! Wat een prachtig gezicht! Uiteraard zijn we niet alleen, maar echt druk is het ook nog niet, zodat we mooie foto’s kunnen maken. Later op de dag komen hier massa’s toeristen, die natuurlijk allemaal een foto van zichzelf onder de boog (laten) maken. Wij raken in gesprek met een Amerikaan, die aanbiedt van ons een foto te maken. We stemmen in, waarmee we dus mooi opgaan in de massa. Met knikkende knieën lopen we naar de boog, er ligt namelijk een meters diepe afgrond waar we in kunnen vallen. Gelukkig gebeurt dat niet en keren we even later weer terug naar de auto. Vervolgens doen we weer hetzelfde als gisteren: alle hoogtepunten van het park bezoeken. We stoppen regelmatig om een foto te maken, want de lucht kleurt donkere grijs, wat mooi afsteekt tegen de rode zandstenen rotsen. We lopen een korte trail naar Broken Arch, Sand Dune Arch, Skyline Arch en Landscape Arch. Van de laatste twee is in de vorige eeuw een flink stuk rots afgebroken en naar beneden gevallen. Bij de dubbele Window Arch is het aan de voorkant een drukte van jewelste, terwijl het trail aan de achterzijde volkomen leeg was. Na nog een enkele stop te hebben gemaakt, beschouwen we tegen 15.00 dit park voor geschiedenis. Een goed half uur later zijn we op onze hotelkamer, wat ongekend vroeg is voor onze begrippen. Maar fijn is het wel, zeker nu we eindelijk weer eens de gelegenheid hebben om wat kleren te wassen. Bovendien is het toch best weer een inspannende dag geweest, zodat we ons dessertje vanavond dubbel en dik verdiend hebben.

Reacties

Fried A long time ago

Man wat mooi. De namen zijn toch goed? De Landscape arch ziet er heel wat delicater uit dan de Delicate arch.

A.F.M. Deelen A long time ago

Namen zijn inderdaad correct. Amerikanen hebben een levendige fantasie. Soms is een naam gemakkelijk verklaarbaar, een andere keer moet je zelf ook veel fantasie hebben om het te begrijpen. Landscape Arch is overigens bijna honderd meter lang.

A.F.M. Deelen A long time ago

Maar mooi is het inderdaad. De foto is nog mooier wanneer je 'm maakt als de zon al behoorlijk gezakt is. Dat geluk hadden we helaas niet, het was de hele dag bewolkt.

A.F.M. Deelen A long time ago

Je begrijpt waarschijnlijk ook dat iedere boog slechts een fase in de tijd is. Dezelfde elementen die de boog hebben gevormd, zullen er uiteindelijk ook voor zorgen dat deze geheel verdwijnt.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de webinars over een van onze populaire bestemmingen!
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!