Black Hills

Door J.A.C. Mol - 02-07-2014 06:30

Lekker en uitgeslapen en de zon schijnt volop. Douchen en op pad. Allereerst op zoek naar een supermarkt en een ATM in Deadwood. Veel winkels maar geen ATM en geen supermarkt met verse groenten en vlees. Tenslotte maar verder het dorp ingereden en gestopt om te vragen. Voor ATM moet je zijn bij de speelhallen. Die hebben ze hier genoeg. Om 09:00 zitten ze daar al te gokken. Twee oudjes. We gaan op pad naar Mount Rushmore via de 385. Aardige vallei maar we zijn inmiddels beter gewend. Dan een snelle beslissing op een driesprong waar bij weg 44 staat “Scenic route”. Nou dat belooft wat,  een mooie route. We volgen die en al snel bordjes “Road work ahead”. Langdurig wachten bij een mevrouw met een stopbord. Na een tijdje weer zo’n pick-up met de woorden:”Pilot, follow me” en daar gingen we in konvooi. Dit duurde de hele weg. Het scenic was de kunst om de pylonen niet om te rijden. Niks gezien van de omgeving dus. We kwamen uit in Rapid City. Daar zouden we naar Jurasic Parc of  het geologisch museum kunnen gaan. Dat laatste was een heel gezoek en leek niet te vinden. Joke wilde al opgeven maar dat komt bij mij niet voor. Uiteindelijk gevonden ergens op de campus op de derde verdieping. Het bestond uit twee delen. Een deel over allerlei rare beesten van miljoenen jaren terug, allerlei fossielen. Indrukwekkend wat er allemaal niet meer rondloopt op aarde. De meeste hadden we nooit wille tegenkomen. Engerds en levensgevaarlijk en heel groot. Het andere deel ging over fossielen en mineralen. Ongelooflijk veel soorten kristallen ed Vooral dat laatste was toch heel interessant. Leuk dat we het gevonden hebben. 

Jurrasic park hoefde niet meer want dat hadden we hier al genoeg gezien denken we. Ok op weg naar Mount Rushmore met zijn 4 presidenten via route 16. Die werd omgeleid dus een heel gecross door Rapid City. Maar we kwamen op route 16 bereiken Mount Rushmore en kopen een entreekaart. Het was om 14:00 en die mevrouw had het over een lichtshow om 21:00. Het kaartje was een jaarkaart en we besluiten door te gaan naar Hills City iets verderop en dan vanavond terug te komen voor de lichtshow. Dat betekend wel dat we een kampeerplek moeten hebben voor als we terugkeren van die lichtshow. Deze vinden we 15 km verder op. Een supercamping. Alles er op en er aan. Alleen internet werkt niet. Rustig dus. Het is mooi weer en we besluiten om daar te blijven tot de avond. Het is heel warm en broeierig. Om 18:00 daar gegeten, een heerlijk Wyoming Beef en Joke een overheerlijke salade,  want de koelkast is nog steeds leeg (behalve bier, wijn en cola). Wat denk je? Ze vonden me daar zo jong dat ik me moest legitimeren om een biertje te krijgen! Daarna met de shuttlebus van de camping naar Mount Rushmore. Deze bus is een echte schoolbus, leuk hoor. We zijn vroeg en kijken eerst naar een film over hoe het allemaal begonnen en gemaakt is. Indrukwekkend. Geen steigers ed. Gewoon 400 werklui hangend aan een kabel die gaten boren waar ze dynamiet in stopten en dan boem! Ze moesten wel elke dag naar boven via een trap van 700 treden omdat ze hun eigen lift niet vertrouwden! Het fijne werk deden ze met special boormachines en vrezen. Het resultaat mag er zijn. Prachtig gezicht die vier hoofden. Een heeft zelfs een bril op!. Verder het infocentrum bezocht, prima info. Daar nog eens ven de geschiedenis van het ontstaan van de VS. Tsja daar wordt je ook niet vrolijk van. Ergens begin 1800 zijn er een miljoen emigranten en die komen plaats tekort. Overigens hebben die ook niet stilgezeten want het zijn er nu ergens rond de 280.000.000 Waar hebben we dat meer gehoord (Lebensraaum). Er zaten Fransen (zuidelijk-oost), Mexicanen (zuidelijk midden en oost) en verder overal Engelsen. De vier presidenten waarvan ze hier de hoofden hebben uitgehakt speelden in deze tijd een essentiele rol in het onafhankelijk worden van de VS. Eerst de Franse er uit (Louisiana). Mij niet duidelijk of dat via oorlog ging of uitkopen, Zal wel geweest zijn na dat ze het vrijheidsbeeld hebben gekregen van de de Franse bevolking. Dan beetje knokken met de Mexicanen. Die ook weg van het toneel. Met de Engelsen hadden ze veel meer moeite. Maar toen die door hadden dat Amerika nu een eigen land was haakten ook zij af. Intussen waren de Indinanen, natives moeten we hier zeggen, steeds verder naar het westen gedrongen en onderdrukt. Hier kwam oa de Slag bij Little Horn vandaan. Dat zien we morgen bij Crazy Horse. Dus vele oorlogen en daarachter aan de vrijheidsoorlog tussen noord en zuid. Tegen 1879 was dat allemaal een beetje voorbij en begon de trek naar het westen.

Op naar de lichtshow om 21:00. De luidsprekers zeggen: “ the show has been cancelled due to bad weather”.

We hoorden een hoop gerommel en veel zagen veel lichtflitsen. Naar de bus en naar de camping. Daar hebben we zeker een uur zitten kijken in een donkere camper naar de fraaie natuurlijke lichtshow. Onvoorstelbaar. Elk seconde of korter flitsen. Hele verlichte hemels. Dus toch onze lichtshow gedurende meer dan een uur en het lijkt erop of dat nu weer gaat gebeuren.

Weer een leuke dag dus met veel verassingen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan