Dag 6 Hot Springs Cove

Door MIJN - 06-08-2017 01:13

Om 6 uur werden we langzaam wakker. Een beetje gespannen, want we gaan vandaag een trip maken die je niet elke dag maakt. Op het programma staat …. Ja wat niet eigenlijk. Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn we nog steeds in Tofino. Een stadje dat normaal gesproken maximaal 2000 inwoners heeft, maar in het hoogseizoen meer dan het 4 dubbele. De meeste toeristen komen hier om te surfen of om een excursie te maken op zee. In de buurt van Tofino zwemmen namelijk Walvissen! En nog een aantal andere, voor ons kaaskoppen, bijzondere beesten. Wij raken in Nederland opgewonden van haring uit de zee, hier kun je zeeotters, zeearenden, wolven en beren (Die komen naar de kust tijdens eb), dolfijnen en dus ook walvissen spotten.

Dus je begrijpt misschien waarom we om 6 uur al wakker waren. We hebben een afspraak gemaakt om met een boot van Tofino Resort en Marina naar de Hot Springs Cove te varen. En wat een geluk, we hadden als enige de tour van 8 uur geboekt. Dus kregen we met z’n 4-en in een privéboot met kapitein. Kapitein Jeff had er zin in en gaf, net buiten de haven van Tofino de 225pk Yamaha Four stroke de sporen en daar vlogen we over de Grote Oceaan. Het was koud en mistig, heel ander weer dan de afgelopen dagen. Het water was dan ook wat onstuimiger, maar dat kan ook aan de afmeting van het “bootje” liggen. Maar we klapten letterlijk over de zee. 10 minuten onderweg stopte Jeff ineens abrupt voor een eilandje. Daar zat een zeearend parmantig op en tak. Na de nodige foto’s gingen we weer verder op naar volgende wildlife. En dat was een zeeotter. Eigenlijk veel meer dan 1. Het leek een beetje op dat videospelletje mollenmeppen, want om de 4 meter kwam er weer 1 boven water en ging weer kopje onder. Die beesten hebben een super relaxed leven. Ze liggen de hele dag op hun rug in het water op zoek naar vis die in hun richting zwemt. We kregen een keuze van Jeff. We konden de ruige route nemen met een grote kans op walvissen of de route over “Kalm” water met een kleine kans om beren of wolven te zien. Maar bij het woord walvissen waren wij er al over uit. Dit wordt een “bumpy ride” voor ons.

Jeff had via de portofoon gehoord waar de walvissen zouden moeten zijn, dus hij ging vol gas naar die plek toe, die toevallig ook op de route van de Hot Springs lag. Na een verdwaalde dolfijn te hebben gezien zagen we in de verte ineens water omhoog spuiten. Niet 1 straal, maar 2, soms 3 tegelijk. Onze monden gingen open van verbazing en bewondering voor deze enorme beesten. Jeff voer nog wat dichterbij en zette de motor uit. Kabbelend op het water waren we ineens omringd door deze grote vriendelijke reuzen. Het was niet de vraag of we walvissen zouden zien vandaag, maar meer hoeveel en vooral waar ze boven water zouden komen. Voor ons uit turend naar die bekende waterstralen werden we van rechts ineens verrast door omhoog spuitend water. Op maximaal 10 meter van de boot dook een walvispaar op om daarna met een machtige staartzwaai ons uit te zwaaien en weer onder te duiken. Het mooie was dat we echt de enige boot op die plek waren, dus was de uitzwaai ook echt voor ons 😉

Op naar de Hot Springs Cove. Jeff deed nog een wedstrijdje met een andere boot, die ons voorbij was gevaren, waarbij we ineens weer merkten dat dit de “ruig water” route was. En wij maar denken dat we pas ’s middags zouden vliegen. Nou de boot kwam ook gewoon los van het water, om vervolgens op een minder zachte manier de landing weer in te zetten…..

De route naar Hot Springs Cove was een bijna geplaveide route door een regenwoud. De 2 kilometer wandeltocht was voorzien van een boardwalk met allemaal houten planken, met verschillende uitkijkpunten en voor ons bijzondere bomen en planten. Bij de Hot Spring moesten we onze neus dichthouden. Rotte eieren ruiken lekkerder, het water wordt vanuit de aarde verwarmd en ruikt naar zwavel. Maar je krijgt er wel heerlijk heet water voor terug. We zouden willen zeggen zwemwater op bejaardentemperatuur, maar dat is nog te koud vergeleken deze watertemperatuur. De al oude “meten met het vingertje” techniek deed vermoeden dat het water wel 50 tot 60 graden is.

Na 2 uur pootje baden en afspoelen onder de hete waterval was het weer tijd om de weg terug te beginnen. Daar stond Tofino Air al op ons te wachten. In de tour zat ook een enkeltje Hot Springs Cove – Tofino met een watervliegtuig. Een 20 minuten durende vliegtrip over hetzelfde water als waar de boot ons naar de Hot Springs Cove heeft gebracht. Met dus weer de kans om onze nieuwe vrienden, de walvis, nog 1 keer uit te zwaaien. En ja hoor, na het opstijgen wees onze piloot Jess ons op 3 “visjes” in het water. Hij vloog er speciaal nog een keer voor om. De walvissen zagen eruit als een vis in die je vanaf de waterkant net aan het wateroppervlak kunt zien. Maar doordat we een bootje als referentiepunt hadden zagen we pas hoe groot deze jongens echt zijn. Met een lengte van 14 meter hebben 10 Orka’s er een goede maaltijd aan. Na 20 minuten werd de landing ingezet. Ook weer een bijzondere ervaring om op water te landen. Vandaag leert ons maar eens te meer dat we zuinig moeten zijn op onze planeet en zijn inwoners. Hopelijk is het niet de laatste keer dat we de walvis in zijn natuurlijke omgeving hebben mogen aanschouwen. We hebben weer een aantal to do dingen mogen afstrepen van de bucketlist en kunnen toevoegen aan onze herinneringen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan