Rattlesnakes en ander gespuis

Door - 18-07-2016 01:33

Monument Valley, 17 juli 2016

Ons reisritme is tot nog toe prettig, de ene dag rijden we ongeveer 200 kilometer en maken we kort kennis met onze nieuwe bestemming, de andere dag ontdekken we de bestemming te voet.

Vandaag is een reisdag. We verlaten de grand canyon en gaan dieper de woestijn in. Mijn Playlists worden door de auto geaccepteerd, dus onder het genot van Maaike Ouboter, Lou Reed en Nirvana zoeven we door het landschap. De kinderen zitten films te kijken op hun tablet, wij letten op het verkeer en genieten van de steeds weer wisselende uitzichten. 

Bij een scenic view parkeren we de auto en lopen we naar een kloof. Aan het begin van het zandpad staat een bord met daarop een waarschuwing voor ratelslangen, schorpioenen, spinnen en nog wat meer giftige dieren.  Bij Thomas springen bij het zien van dat bord alle stoplichten op rood. Hij protesteert heftig en wil niet mee.

Een belangrijke reden dat we in de afgelopen jaren Europa niet uit zijn geweest, is Thomas' lijst. Al van jongs af aan staan op die lijst alle werelddelen waar enge dieren leven. Vanwege zijn autisme is hij in het hanteren van die lijst zeer rigide, alleen het opperen van een mogelijke vakantie buiten Europa brengt hem al volledig uit balans. 

Ongeveer een jaar geleden is de VS van zijn lijst afgestreept. Waarschijnlijk vanwege verhalen van vrienden en vanwege meer kennis over de VS van tv en school werd een vakantie naar de VS bespreekbaar. Sterker nog, een vakantie naar de VS begon hem zelfs leuk te lijken. 

Vanaf dat moment is er alleen nog maar over leuke dingen van de VS gesproken, en zijn de enge dieren in de vergetelheid geraakt.

Tot vandaag. Het waarschuwingsbord brengt alle oude angsten weer terug. Thomas wil de rest van de vakantie niet meer uit een hotel of auto stappen. Het liefst gaat hij vanmiddag nog naar huis. 'Dit is precies de reden dat Amerika op mijn lijst stond en er eigenlijk nooit vanaf had mogen gaan.'

Pieter en ik laten het onderwerp maar even liggen, in de hoop dat de autistische rigiditeit niet meer zo sterk aanwezig is als een aantal jaren geleden.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Joke Tjeerds 18-07-2016 09:05 {{button-40364}}

sterkte met deze tegenslag, hopelijk zwakt het weer af

Victor 19-07-2016 08:55 {{button-40411}}

Dat zijn zo ban die problemen. Hoop dat het snel weer afvlakt.
Kan wel zien dat je kan schrijven. Beter schrijfster dan actrice?
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan