30 juli 2016 - Yellowstone, de geisers en warmwaterbronnen

Door Jan, Angélica, Bas en Rolinka - 01-08-2016 01:37

Dag 3 - over Old Faithful en andere natuurwonderen

Kwart over acht heeft ons viertal al gedoucht en ontbeten. Bas stuurt Black Bull naar een erg bijzonder deel van Yellowstone, te weten het gebied rond de allerberoemdste geiser ter wereld: Old Faithful. Het is vanochtend prachtig zonnig weer en gelukkig nog niet heel druk. In het Visitor Center schaft Jan eerst nog een bus berenspray aan, voor de veiligheid tijdens het hiken deze weken. Beren kom je tijdens het wandelen niet heel vaak tegen, maar als dat wel het geval is en het blijkt een agressief of hongerig exemplaar, dan kan zo'n bus met pepperspray levens redden. Behalve om de beren is Yellowstone vooral beroemd om zijn geothermische natuurverschijnselen. Gisteren werden al wat dampende stoomgaten gespot, maar vandaag aanschouwt ons reisgezelschap in een relatief klein gebied van anderhalve vierkante kilometer heel veel moois: wonderbaarlijk pruttelende moddergaten, borrelende of zelfs kokende warmwaterbronnen en natuurlijk heel veel geisers. In dit gebiedje rond Old Faithful liggen 150 geisers, meer dan de helft van alle geisers ter wereld. Old Faithful is één van de grotere geisers en zeker de meest bekeken geiser. Zijn beroemdheid dankt hij met name aan de voorspelbaarheid van zijn prachtige uitbarstingen. Bijna elke 90 minuten een eruptie, de rangers in het park kondigen iedere eruptie met een kleine marge in de tijd aan. En meestal klopt het. Honderden toeristen stromen 10 minuten voor het grote moment toe en nemen plaats in een kring rondom de eeuwenoude geiser. Bas, Ro, Sjé en Jan posteren zich na een kop koffie ook op een strategische plek. Dan begint het wachten op de volgende stomende spuitfontein. Old Faithful doet zijn naam eer aan, want even later, om half elf, knalt hij er na een paar inleidende opborrelingen in pakweg een halve minuut met groot vertoon van macht en kracht duizenden liters kokend water uit. Een dampende watertoren van 40, 50 misschien wel 60 meter hoog ontstaat uit de plek waar zo-even alleen nog een dampend gat in de grond zat. Dit indrukwekkende schouwspel doet je beseffen dat er niet alleen buitenaardse mirakels bestaan maar ook binnenaardse wonderen. Na de spectaculaire uitbarsting lopen onze vier genieters een ronde van 5 kilometer langs talloze andere dampende geisers, pruttelende gaten, borrelende bronnen en kleurrijke vulkanische meertjes. De Morning Glory Pool is van de 'hot springs'  wel de mooiste in het gebied rond Old Faithful. Door de hoge watertemperaturen en de vele verschillende mineralen ontstaan in de waterbron, door afzettingen op de bodem, schitterende kleuren van fel oranje tot diep blauw. Prachtig als achtergrond voor een groepsfoto. 
Na terugkeer bij het beginpunt trakteren Bas en Ro op een heerlijk ijsje. Een 'small ice cream' is hier in Amerika al snel twee keer zo groot als het grootste ijsje in Nederland, dus het wachten op de volgende uitbarsting van Old Faithful is beslist geen nare aangelegenheid. Ons viertal geniet nogmaals van de oude geiser, die opnieuw precies op het voorspelde tijdstip zijn kokende watermassa de buitenwereld inschiet. Genieten!
Dan wordt in Black Bull koers gezet naar het 10 kilometer verderop gelegen Midway Geyser Basin. Het is er ontzettend druk, want de dampende Grand Prismatic Spring is door zijn grootte en kleurrijkheid echt buitenaards mooi en trekt als een magneet duizenden toeristen per dag. Ook de nabij gelegen loeihete Excelsior Spring is schitterend. De kokende dampen verwarmen alle toeristen. In het heldere water liggen tientallen petjes en hoedjes die waarschijnlijk even daarvoor door de rukwinden van een even onverwachte als korte onweersbui van diverse toeristenhoofden zijn afgewaaid. Zelfs een paraplu drijft in het kokende water. Als die ingrediënten nog een paar uur in het kokende water liggen, kan Yellowstone vanavond echte pettensoep met een vleugje paraplu aan zijn inwoners serveren. 
De dag vliegt voorbij en Bas en Black Bull brengen het gezelschap aan het eind van de middag weer veilig naar de lodge in Grant Village terug. Een uurtje later eet het viertal heerlijk zalm met rijst in het nabijgelegen restaurant met uitzicht op het grote meer van Yellowstone. Een heerlijke fles Chardonnay maakt de maaltijd en de geslaagde dag af.
Morgen wacht een ander deel van dit prachtige en overweldigende natuurpark in de krater van een oude maar nog steeds actieve supervulkaan. Wat een voorrecht om dit alles te mogen bewonderen!
 

Reacties

Jan en Inge 01-08-2016 01:59 {{button-41169}}

Wat heerlijk om jullie ervaringen te lezen en komen bij ons de mooie herinneringen weer naar boven. Voor ons zit het er weer op en voor jullie is de vakantie net begonnen. Kijk uit naar de vervolg verslagen. Groetjes.

Pa-Gerard 01-08-2016 07:04 {{button-41174}}

Prachtig verhaal , jonge lui.

Erik 01-08-2016 08:49 {{button-41183}}

Wat fijn om te lezen dat de Morning Glory pool in ere hersteld is. In 2005 hadden de kinderen er beduidend minder zin in om urenlang rond borrelende gaatjes in de grond te lopen :-)
(Maar toen was wel erg heet)

Dirk en Franz 01-08-2016 12:56 {{button-41204}}

Geweldig weer!
Wil bas ons wat vertellen op foto 3 ?

Jacqueline 01-08-2016 15:45 {{button-41212}}

Wat een top foto's weer. Prachtig....

Inge 01-08-2016 17:02 {{button-41220}}

Wat een heerlijk verslag weer, geweldig om zo mee te lezen/genieten.
Blijf vooral schrijven!

Rieta van de Krielkip 01-08-2016 20:30 {{button-41240}}

Achternichtje Eva geniet van de prachtige foto's.
Omoe Rieta ook.

Ciel en Harrie 01-08-2016 20:31 {{button-41241}}

Prachtig weer. Ja Dirk en Frans, dat dacht ik ook meteen 😀

Sien 01-08-2016 23:46 {{button-41249}}

Fijn om die Verhalen van jullie te lezen.
Lief Sien.

Paola 02-08-2016 04:48 {{button-41253}}

Have fun, wij zitten nu op vliegveld Abu Dhabi en zit het er voor ons bijna op.

Bas en Ro 02-08-2016 05:23 {{button-41254}}

Bedankt voor jullie leuke reacties! Haha nee hoor, op foto 3 is geen stille hint te zien! :)

Els 02-08-2016 13:56 {{button-41305}}

Mooi hoor!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan