Converse

converse logo

Converse is een Amerikaanse schoenenfabrikant die sinds het begin van de vorige eeuw schoenen produceert, en is tegenwoordig een dochteronderneming van Nike Inc. Converse was het eerste bedrijf dat basketbalschoenen produceerde en is nog steeds mateloos populair. Ongeveer zestig procent van alle Amerikanen heeft minimaal één paar van deze Converse sneakers in zijn of haar bezit (gehad).

Geschiedenis

In 1908 besloot Marquis Mills Converse (1861-1931) een fabriek voor de productie van rubberen schoenen op te richten in Malden, Massachusetts. Hij noemde zijn bedrijf ‘Converse Rubber Shoe Company’. Converse had al ervaring met de productie van schoenen aangezien hij voor de oprichting van zijn eigen bedrijf werkte als manager van een andere schoenenfirma. In 1910 produceerde Converse dagelijks zo’n 4000 schoenen voor zowel mannen, vrouwen als kinderen. In 1915 begon het bedrijf met het produceren van tennisschoenen voor atleten. Met het idee om moderne, originele schoenen te ontwerpen voor jonge mensen kwam Converse al snel bij een nieuwe sport uit; hij besloot basketbalschoenen te gaan produceren. Destijds was dit een innovatie aangezien basketbal nog maar 25 jaar bestond. In 1917 werd de eerste basketbalschoen ontwikkeld. Deze had een rubberen zool en was verder van zwart linnen. Marquis Mills Converse noemde deze schoen de ‘All Star’. In 1921 klopte Chuck Taylor, een beroemde basketbalspeler, bij Converse aan met de vraag of hij bij hem kon komen werken. Converse nam hem aan en in de jaren die volgden verbeterde en perfectioneerde Chuck Taylor de ‘All Star’. Marquis Mills Converse was zo tevreden over Taylor dat hij de schoen naar hem vernoemde. In 1923 werd zijn handtekening toegevoegd aan de ‘All Star’. De ‘All Star’ werd hiermee de eerste gesigneerde basketbalschoen. Daarnaast kwam er een patch op de schoen voor extra bescherming van de enkels. Deze patch (een rondje met een ster er op) werd later overgenomen als het officiële logo van Converse en is ontworpen door Jim Labadini. De verkoop van de basketbalschoenen nam een vlucht dankzij het enthousiasme van Chuck Taylor. Al snel werd Converse het grootste sportmerk van Amerika en werd basketbal de populairste sport van het land. Ook andere sporters verbonden hun naam aan een Converse schoen. Zo kreeg badmintonner Jack Purcell zijn eigen badmintonsneaker. Zelfs op de Olympische Spelen droegen veel atleten Converseschoenen.

In 1941 raakten de Verenigde Staten betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Converse ging zich richten op de productie van schoeisel voor het Amerikaanse leger. Naast schoenen produceerde Converse ook kleding, laarzen, parka’s, beschermende pakken en poncho’s.

Na de Tweede Wereldoorlog deed de klassieke zwart-witte Chuck Taylor ‘All Star High Top’ zijn intrede. Deze sprong meer in het oog dan de monochrome zwarte modellen. Basketbal was inmiddels een grote en professionele sport geworden met de oprichting van de National Basketball Association (NBA). Aan het einde van de jaren ’50 had Converse een marktaandeel van 80 procent in de Verenigde Staten in handen. Als dank voor zijn inzet voor de basketbalsport werd Taylor tot ‘Ambassador to Basketball’ benoemd en kreeg hij een plek in de Basketball Hall of Fame. Helaas overleed hij een jaar later.

Aan het begin van de jaren ’60 kwamen er uitvoeringen van de ‘All Star’ in kleur op de markt. Ook bij skaters en punkers werd de schoen populair. Vanaf de jaren ’70 verloor Converse zijn monopoliepositie. Concurrenten zoals Nike, Reebok en Adidas deden hun intrede op de schoenenmarkt. Zij kwamen met nieuwe en originelere ontwerpen waardoor ze veel klanten wegkaapten bij Converse. Daarnaast was er sprake van slecht bestuur en verloor Converse tot overmaat van ramp ook nog zijn contract met de NBA. Dit alles zorgde ervoor dat het bedrijf in 2001 werd gedwongen zijn faillissement aan te vragen. Nike nam Converse over en verplaatste de productie van Amerika naar verschillende Aziatische landen zoals China, Indonesië en Vietnam. Veel Converse fans waren het niet eens met deze overname en waren bang dat Nike de schoen te commercieel zou maken. Daarnaast vreesden velen dat de schoenen in Azië onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd zouden worden. Nike heeft echter het uiterlijk van de schoen niet

Producten

In het begin was de ‘All Star’ voornamelijk een lap stof met een zool van leer of rubber. Tegenwoordig zijn er twee hoofdmodellen: het hoge (hi-top) en het lage (lo-top) model. Daarbij heb je verschillende collecties, namelijk: de slip-on’s (lage schoenen met in plaats van veters elastieken), de X-hi’s (een soort laarzen met 12 gaten voor veters), de canvasreeks, de ‘Leathercollection’ (schoenen van leer) en de velours-, fluweel-, en suedereeksen. Daarnaast is er een collectie van echte sportschoenen die de ‘Basketball Collection’ genoemd wordt, een collectie met sneakers (lomper dan de strakke Chuck Taylor reeks), een collectie Varvatos (klassiek met een ruige uitstraling) en een collectie voor het goede doel met een artistieke uitstraling (de (product)Red-serie). De (product)Red-serie werd ontwikkeld in samenwerking met honderd kunstenaars van over de hele wereld. Vijftien procent van de opbrengsten gaat naar organisaties die strijden tegen HIV en AIDS. Het is ook mogelijk om een eigen ontwerp te maken en bestellen.

Naast schoenen verkoopt Converse ook kleding en accessoires (zonnebrillen, horloges, petten, tassen, mutsen en sleutelhangers).

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan