Macy’s

macys logo

Macy’s is een van de grootste warenhuizen van de VS. De hoofdwinkel bevindt zich aan Herald Square in New York City, maar daarbuiten bezit Macy’s circa 800 winkels, verspreid over het hele land. Het warenhuis is gericht op de midden- en bovenlaag van de bevolking en zou vergeleken kunnen worden met de Nederlandse Bijenkorf. Macy’s werkt met bekende merken en heeft ook eigen kledinglijnen. Macy’s sponsort en organiseert verschillende evenementen. Zo is het bedrijf ooit begonnen met het sponsoren van de grote jaarlijke optocht in New York City met Thanksgiving. Deze optocht staat tegenwoordig bekend als de Macy’s Thanksgiving Day Parade. Tot voor kort was de hoofdwinkel van Macy’s het grootste warenhuis ter wereld.

Geschiedenis

Macy’s werd opgericht door Rowland Hussey Macy. Tussen 1842 en 1855 had hij vier kleine winkeltjes in de staat Massachusetts, waar hij allerhande basisgoederen verkocht. Helaas gingen ze alle vier failliet, maar Macy gaf niet op. Hij verhuisde naar New York City en richtte een winkel op die hij R.H. Macy Dry Goods noemde. Het logo dat hij de winkel gaf is nog terug te vinden in het huidige logo van Macy’s, in de vorm van een ster. De zaken gingen goed en hij kon de naburige panden opkopen. Macy was zijn tijd ver vooruit en werkte als een van de weinige ondernemers puur klantgericht. Hij beloofde een ‘niet goed, geld terug’-garantie, liet kerstmannen in de winkel rondwandelen in december, versierde zijn etalages, en bood op maat gemaakte kleding aan. Macy overleed in 1877, evenals zijn twee recent aangenomen bondgenoten. Pas in 1895 kwam er interesse om de winkel op te laten bloeien.

De gebroeders Straus namen de uitdaging aan om de organisatie nieuw leven in te blazen en verhuisden de hoofdwinkel naar het noorden van de stad, zo ver dat de klanten per stoomwagon vervoerd konden worden van het stadscentrum naar de winkel. Nadat het begonnen was als slechts één gebouw, nam de winkel uiteindelijk de hele hoek van de straat in beslag, met uitzondering van één pand. Dit pand werd in 1900 gekocht door een zekere Robert H. Smith, die er 375.000 dollar voor betaalde - in die tijd enorm veel geld. Hiermee wilde hij voorkomen dat Macy’s de grootste winkel ter wereld zou worden. Men veronderstelde dat hij in opdracht werkte voor Siegel-Cooper, voorheen de grootste winkelketen van het land. Macy’s maakte zich echter niet druk om deze tactiek en bouwde om het pand heen. Toen de managers omkwamen bij de ramp met de Titanic ging de winkel op in Federated Department Stores, waar het nu de rol van dochteronderneming vervult.

Na de opening van de winkel op Herald Square ging Macy’s door met het openen van warenhuizen in de wijk Queens, New York en later ook elders in het land. Na enkele zeer succesvolle jaren ging het een tijd minder goed met Macy’s. Na diverse fusies en veranderingen van management, moest R.H. Macy & Co., Inc., haar faillisement tekenen op 27 januari 1992. Er kwam uiteindelijk toch een nieuw management en Macy’s bleef voortbestaan. Macy’s fuseerde met Federated en verhuisde haar hoofdkantoor naar Cincinnati in de staat Ohio, onder de naam Federated Department Stores. In de jaren die volgden werden veel van de Federated-winkels omgezet naar Macy’s. Dit ging zo door totdat Federated aankondigde dat ze de May Department Stores over zouden nemen. Dit was een grote winkelketen met meer dan duizend winkels, elf biljoen dollar in aandelen en de een na grootste warenhuisketen van de VS. Federated kondigde daarnaast aan dat deze winkels voortaan de naam Macy’s zouden dragen. Niet iedereen was eens met dit besluit. Vooral in de kleinere plaatsen wou men niets weten van de grote warenhuisketens.

Macy’s anno nu

Vandaag de dag bestaat Macy’s uit zeven verschillende subbedrijven, afhankelijk van de geografische zone waarin de winkel zich bevindt: Macy’s North, East, Central, South, West, Midwest en Florida. Elke subdivisie is verantwoordelijk voor de staten in dat gedeelte van de VS. Daarnaast is in 2000 de eerste winkel geopend buiten de Verenigde Staten, en wel in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Macy’s heeft een groot aantal eigen merken, die geadverteerd worden aan de hand van ‘Only at Macy’s’. In totaal zijn deze merken goed voor circa 20% van de totale verkoop. Elk merk heeft zijn eigen doelgroep.

De hoofdwinkel op Herald Square staat tegenwoordig op de lijst van Historische Plaatsten en wordt als een bezienswaardigheid beschouwd. Het gebouw bevat een mix van stijlen, waarbij voornamelijk gebruik is gemaakt van de Art Deco-stijl. De originele trappen zijn nog steeds in gebruik.

Macy’s en het milieu

Toen enkele jaren geleden bekend werd dat veel activiteiten van Macy’s zeer belastend zijn voor het milieu, besloot het bedrijf het anders aan te pakken. In plaats van te focussen op snelle mode en goedkope kleding, werd gekozen voor deelname aan de Earth Week en de National Park Week. Hierbij zette Macy’s een project op onder de naam ‘Turn over a New Leaf’, wat onder andere verwijst naar het omslaan van een nieuwe bladzijde in de geschiedenis. Met deze campagne wil Macy’s haar betrokkenheid met het mileu laten zien. Vanaf 2008 is zij begonnen met herbruikbare en afbreekbare boodschappentasjes.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan