eBay

ebay logo

eBay is een handelsplatform op het internet waar wereldwijd gebruik van gemaakt kan worden; het is een online variant op de ouderwetse veilinghuizen. Het voordeel is echter dat de handel nu wereldwijd plaats kan vinden en niet gebonden is aan vaste locaties en tijdstippen. Er kunnen vaste prijzen gehanteerd worden, maar kopers hebben ook de mogelijkheid een tijdslimiet stellen. Wie binnen deze tijd de hoogste bieder is, wordt verplicht het product aan te schaffen tegen betaling van de geboden prijs. eBay is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en opereert binnen het zogeheten ‘consument-naar-consument’-vakgebied. De organisatie werd in 1995 opgericht en zou een van de populairste websites van de twintigste eeuw worden. Als gevolg hiervan wordt de organisatie vaak bestudeerd en geanalyseerd door bedrijfswetenschappers, gezien het feit dat het een van de grootste succesverhalen van de zogeheten ‘dot-com bubble’ is. Deze term omvat het tijdperk waarin websites als paddenstoelen uit de grond schoten en er dagelijks nieuwe internetideeën ontwikkeld werden.

Geschiedenis van eBay

De online veilingwebsite werd opgericht door de Iraans-Amerikaanse computerprogrammeur Pierre Omidyar. Het begon als een persoonlijke website waar hij zelf met diverse zaken experimenteerde om te kijken hoe ze uit zouden pakken. Hij ontdekte dat er interesse was op de markt en ruimte op het web voor een online veilingsite. Op het moment dat hij de lucht in ging heette de website nog AuctionWeb - Auction is het Engelse woord voor veiling. Chris Agarpao was in 1996 de eerste werknemer en even later nam Jeffrey Skoll de taak van directeur op zich. Later dat jaar vroeg eBay diverse vergunningen aan om te kunnen groeien op het web en ging ze gebruikmaken van de zogeheten SmartMarket Technology. Deze techniek werd voorheen vooral gebruikt om online vliegtickets te kunnen verkopen. Dit bleek een goede zet te zijn en het aantal bezoekers van de site steeg fenomenaal. Van 250.000 geveilde voorwerpen in 1996 steeg de handel naar 2.000.000 items in 1997. In september van dat jaar veranderde het bedrijf haar naam in eBay. Eigenlijk wilde Omidyar de website en daarmee het bedrijf Echo Bay noemen, naar zijn eigen consultantbedrijfje. Het bleek echter dat deze domeinnaam op het internet al ingenomen was door een bedrijf dat zich bezig hield met goudmijnen in Californië. Omidyar kortte de naam in tot eBay. Op 21 september 1998 ging eBay de markt op en werden Omidyar en Skoll in één klap miljonair: de aandelen werden op de markt gebracht voor 18 dollar per stuk, maar de vraag was zo groot dat de waarde de eerste dag van de beursgang al steeg naar meer dan 50 dollar per stuk. Binnen tien jaar was eBay een enorm bedrijf geworden met meer dan 15.000 werknemers in dienst en honderden miljoenen geregistreerde gebruikers.

De producten van eBay

Per dag worden er via de internetsite van eBay miljoenen producten geveild, waarbij alles in principe toegestaan is zolang het legaal is en niet ingaat tegen het beleid van eBay. Tot de producten die niet via eBay geveild en verkocht mogen worden behoren onder andere: alcohol, tabak, uitrustingen/onderdelen van politiewagens, brandweerauto’s en ambulances (zoals zwaailichten), wapens en munitie, dieren en seksspeeltjes.

De meest geveilde producten zijn verzamelobjecten. Dit kunnen uiteraard allerhande producten zijn, van oude stripboeken tot autootjes, en van theelepeltjes tot klompen. Daarnaast worden er vele elektronische apparaten verkocht, maar ook meubels en domeinnamen. In 2006 kwam eBay met een speciale Business & Industrial-categorie, waarbij de grootverkoop benaderd wordt. Op het moment dat bepaalde bedrijfstakken grote hoeveelheden van een product over hebben, kunnen zij dezen veilen aan de geïnteresseerden. Ook werd de in Nederland bekende website van Marktplaats in november 2004 door eBay opgekocht. Sinds juli 2011 kan eBay aansprakelijk worden gehouden indien er illegale goederen geveild worden via de website. Als een zogeheten ‘behoedzame marktdeelnemer’ zou zij moeten weten dat de betreffende verkoop illegaal was, en had zij de verkoop tegen moeten gaan. De laatste jaren is er veel kritiek ontstaan op veilingwebsites zoals eBay. Vrijwel alle discussies gaan over veiligheid van het betalen via internet en de betrouwbaarheid van de verkopers.

De werking van eBay

Zolang het legaal is, mag alles op eBay aangeboden worden. Op het moment dat iemand een product of dienst aan wil bieden moet diegene een account aanmaken. Na het aanmaken van dit account wordt het product online geplaatst, met een beschrijving van het product en desgewenst een foto. Men kan ervoor kiezen om een minimale prijs te geven waaronder niet geboden kan worden en een tijdslimiet instellen hoe lang de veiling duurt. Mocht je dit niet ingeven dan zal eBay de veiling automatisch na 14 dagen sluiten. De winnaar van de veiling dient altijd het zijn geboden bedrag te betalen, plus een vooraf vastgesteld percentage van dit bod. Dit percentage gaat naar eBay. Op het moment dat een bieder biedt en de veiling is zij ook verplicht het product te kopen en het bedrag te betalen. Daarna wordt de koper gevraagd feedback voor de verkoper achter te laten en de verkoper een beoordeling te geven.

Ondanks het feit dat goederen wereldwijd worden verhandeld en de kans dus zeer groot is dat de producten internationaal getransporteerd moeten worden, heeft dit vaak weinig consequenties voor de belasting. In Nederland is het zo dat als de waarde minder dan 22 euro - exclusief verzendkosten - bedraagt, de douane geen invoerbelasting mag heffen.

Bijzonderheden

Het allereerste product verhandeld via eBay was een kapotte laserpen. Op het moment dat de veiling sloot en de hoogste bieder het product zou moeten kopen nam Omidyar contact op met de koper en wees hem er nogmaals op dat het om een kapotte laserpen ging. De koper liet echter weten dat hij een verzamelaar was van kapotte laserpennen.

In 1999 was er een man die zijn lever te koop aan bood op eBay. Hierbij probeerde hij te profiteren van de grote (zwarte) markt voor orgaantransplantaties. Uiteraard werd dit bod door eBay van het web verwijderd, maar het heeft flink wat stof doen opwaaien. Sindsdien worden er regelmatig evenementen, mensen of zelfs hele steden op eBay geveild, vaak als onderdeel van een promotiestunt. Dit gaat echter in tegen het beleid van eBay en dergelijke advertenties worden vaak direct verwijderd. Echter, de aandacht voor de verkoper is ondertussen al binnen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan