Warner Bros. Entertainment Inc.

warner bros logo Warner Brothers, vaker Warner Bros genoemd, is een van de belangrijkste producenten van televisieseries en films. Warner Bros is een van oorsprong Amerikaans bedrijf en onderdeel van het mediaconglomeraat Time Warner. Warner Bros heeft vele partners, zoals bijvoorbeeld Warner Bros Studios en New Line Cinema. Om te illustreren hoe groot de invloed van dit bedrijf op de filmsector is: hun bibliotheek bevat meer dan 6650 speelfilms, 50.000 televisieseries en 14.000 animatiefilms. Bekende werken van Warner Bros zijn onder andere de Popeye-cartoons, de Harry Potter serie en de speelfilm Tarzan. Daarnaast heeft Warner Bros pretparken in Spanje, Australië en Abu Dhabi, die Warner Bros Movie World genoemd worden.

Geschiedenis

Vier broers en hun eerste camera

Warner Bros werd opgericht door de vier broers; Harry Warner (1881-1958), Albert Warner (1883-1967), Sam Warner (1887-1927) en Jack Warner (1892-1978). Zij waren de kinderen van Joods-Poolse emigranten uit Krasnosielc, destijds in het Russische Rijk. De drie oudste broers begonnen in de film- en theaterbusiness nadat ze een filmprojector hadden gekocht waarmee ze filmpjes vertoonden in de mijnsteden in Pennsylvania en Ohio.

Hun eerste camera financierden ze met de opbrengst van de verkoop van een gouden horloge van hun vader. In 1903 kochten ze hun eerste theater in New Castle, Pennsylvania. In 1904 richtten de broers de Duquesne Amusement and Supply Company op. Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog begonnen ze met het produceren van films. Ondertussen zat ook de jongste broer in het bedrijf. Sam en Jack maakten de filmbeelden terwijl Harry en Albert ze bewerkten. In 1923 werd Warner Brothers Pictures opgericht.

Beau Brummel

De eerste echt bekende film van Warner Bros was de film Beau Brummel met acteur John Barrymore. Aan het einde van 1924 was Warner Bros de succesvolste onafhankelijke studio in Hollywood. Een jaar later investeerden de broers ook in een succesvolle radio-omroep. In de jaren die volgden ging het even bergafwaarts. Geluid en het praten van de acteurs bij films had namelijk zijn intrede gedaan. Alle broers wilden deze nieuwe mogelijkheden toepassen op hun films, behalve Harry. ‘Who the heck wants to hear actors talk?’ was zijn inmiddels beroemde uitspraak. Na een verlies van bijna 334.000 dollar ging Harry toch overstag en werden de stomme films ingeruild voor de zogenaamde ‘talking pictures’. Tijdens de productie van de film Don Juan overleed Sam Warner. Dit had een grote impact op Jack Warners’ emotionele staat. Hij werd het enige hoofd van de productie en leidde het bedrijf enkele jaren met ijzeren vuist. Al snel werd het ontslaan van medewerkers zijn handelsmerk. Sterren die het bedrijf zo groot hadden gemaakt, zoals Douglas Fairbanks, werden op straat gezet.

Kleurenfilms en anti-nazi

Aan het eind van de jaren ’20 produceerde Warner Bros haar eerste film in kleur. Veel andere films, voornamelijk musicals, volgden. Veel mensen kregen echter na een tijdje genoeg van de musicals. Warner Bros werd gedwongen om over haar grenzen te kijken als ze wilde overleven. De eerste horror- en gangsterfilms werden niet lang hierna geproduceerd. Vanaf 1930 werden er ook cartoonfilms door Warner Bros geproduceerd. Bekende stripfiguren zoals Bugs Bunny en Daffy Duck werden hierbij geïntroduceerd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog produceerde Warner Bros veel anti-nazifilms. Het hoofd van Warner Bros in Duitsland, Philip Kauffman, werd in 1936 in Berlijn door Nazi’s vermoord. Als dank voor hun inspanningen ontvingen de gebroeders na de oorlog diverse onderscheidingen in de Verenigde Staten.

Opmars naar succes

Toen vanaf het midden van de twintigste eeuw de televisie aan een enorme opmars begon besloten de Warner broers zich meer op televisie te gaan focussen. Niet veel later ontwikkelden ze ook Warner Bros Records. Deze tak van het bedrijf richtte zich voornamelijk op het maken van soundtracks voor de Warner Bros films en series. In de jaren '60 kwam het bedrijf in handen van Seven Arts Productions. Tegenwoordig maakt Warner Bros jaarlijks miljarden dollars winst. Dit is mede te danken aan nieuwe succesvolle projecten zoals de verfilming van de Harry Potter serie en diverse coproducties en deals met andere bedrijven.

Logo

Bijzonder aan het logo van Warner Bros is dat de makers van films en series het vaak een tikkeltje aanpassen aan het thema van de film. Zo zie je bij de film The Adventures of Robin Hood (1938) dat het logo omgeven is door plantjes en takken. Bij de film Batman transformeert het logo in een bevroren Batman-logo, en bij de film Scooby-Doo veranderen de vertrouwde letters WB in SD. Er blijft natuurlijk wel herkenbaarheid in zitten; de vorm van het logo verandert niet en op de achtergrond is altijd de lucht de zien met bijvoorbeeld wolken, onweer, sterren.

Producten

Naast animatiefilms zoals Tom and Jerry en Superman, maakt Warner Bros ook speelfilms, waaronder Final Destination en The Hangover. Televisieseries brengt Warner Bros ook, evenals games zoals Batman en Looney Tunes-videogames. Met The Black Keys, Birdy en Cher brengt Warner Bros ook muziek op de markt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan