Victoria’s Secret

victorias-secret logo

Het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret staat bekend om haar spectaculaire modeshows en supermodellen. De keten die in 1977 werd opgericht heeft momenteel meer dan duizend filialen en is sinds 2010 ook bezig met internationale expansie. Met een inkomen rond een miljard per jaar is Victoria’s Secret het bestverkopende lingeriemerk in de Verenigde Staten. Het merk verkoopt niet alleen lingerie en bikini’s, maar heeft ook een kledinglijn, een tienerlijn genaamd PINK en een aparte afdeling met beautyproducten. De grootse reclamecampagnes, uitgebreide catalogi en jaarlijkse modeshows, die gesierd worden door modellen zoals Adriana Lima en de Friese Doutzen Kroes, zijn wereldberoemd en trekken veel bekijks. Tijdens deze jaarlijkse Victoria’s Secret Fashion Show treden bekende artiesten op en zit het publiek vol met beroemdheden. Dit merk mag dan ook niet missen in het overzicht van kenmerkende Amerikaanse bedrijven!

Geschiedenis

Het merk Victoria’s Secret kent haar oorsprong in San Francisco, California. Het begon allemaal bij een mannelijke student van de universiteit van Stanford die zich redelijk schaamde om mooie lingerie voor zijn vriendin te kopen in een warenhuis. Deze Roy Raymond kwam daarom op het idee een winkel te openen die toegankelijker was voor mannen, een winkel die het gevoel van een Victoriaans boudoir moest geven. In 1977 werd het eerste filiaal in het winkelcentrum van Stanford geopend. De lingerie was in de winkel overzichtelijk opgehangen en de mannen kregen goede service. Al snel kreeg het merk een postorder catalogus en werden er nog drie Victoria’s Secret winkels geopend, het concept bleek een succes te zijn. In 1982 verkocht Roy Raymond het merk aan The Limited, dat nu onder de naam Limited Brands functioneert. Hiermee veranderde de visie van het merk, Victoria’s Secret zou zich niet langer meer op mannelijke klanten gaan richten, maar op de vrouwen zelf. Het merk bleef groeien en het aantal winkels steeg tot over de 900, aan het eind van de jaren negentig was er in bijna elk groot winkelcentrum in de Verenigde Staten een Victoria’s Secret filiaal te vinden.

In 1998 opende het merk haar website met twee doelen: het versterken van het merk en het laten stijgen van de verkoop. De eerste online bestelling werd gedaan op 4 december om 06:20, twintig minuten na de lancering van de webshop. De site werd al snel toonaangevend in de online innovatie en bracht veel succes met zich mee. Toen op 3 februari 1999 de reeds vier jaar bestaande Victoria’s Secret Fashion Show live werd uitgezonden, werd het online succes een feit. De show werd aangekondigd met een reclame tijdens de Amerikaanse Super Bowl uitzendingen en binnen dertig minuten was de site een miljoen keer bekeken. Helaas waren het internet en de site in die tijd niet sterk genoeg en kon men de vraag niet tegemoet komen. Het bedrijf investeerde in het daaropvolgende jaar in de technologie zodat de Victoria’s Secret Fashion Show van mei 2000, gehouden in Cannes, voor twee miljoen kijkers beschikbaar was.

Dankzij het grote succes van het Amerikaanse lingeriemerk werd het in 2010 mogelijk voor het merk om zich internationaal uit te gaan breiden. Het dichtbij zijnde Canada kwam als eerst aan de beurt, daar werden in Edmonton, Toronto en Calgary meerdere filialen geopend. Bahrein, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Porto Rico stonden als volgende in de rij. Voor de zomer van 2012 staat de eerste opening van een filiaal binnen Europa op de planning, namelijk in Warschau, Polen. Daarna zal het Verenigd Koninkrijk haar première krijgen met de opening van een 1500 vierkante meter winkel op Bondstreet in Londen.

Victoria’s Secret Fashion Show

De grote modeshow die jaarlijks door Victoria’s Secret gehouden wordt, staat bekend om modellen met engelenvleugels en optredens van bekende artiesten. Er is echter veel veranderd sinds de eerste modeshow gehouden werd in 1995, zo werden er in die tijd geen vleugels gedragen, maar simpele vestjes. Al sinds 1996 wordt er elk jaar een juwelier gekozen die de ‘Fantasy Bra’ mag versieren, de prijs van deze BH behaalde zijn hoogtepunt in het jaar 2000. Gisele Bundchen schitterde toen in de catalogus met een rood setje ter waarde van $15.000.000. Pas vanaf 2001 verscheen de Fantasy Bra ook op de catwalk tijdens de jaarlijkse Victoria’s Secret Fashion Show.

De première van de modeshow werd op 1 augustus 1995 gehouden in het Plaza Hotel in New York City. De show werd door het model Stephanie Seymour geopend, in deze tijd werd de show echter nog niet uitgezonden op internet en/of televisie. Het jaar daarna deden Tyra Banks en Naomi Campbell in februari als eerste Afro-Amerikaanse modellen hun intrede. Heidi Klum en Claudia Schiffer werden in 1997 aangetrokken. Sindsdien werd de Victoria’s Secret Fashion Show als een van de meest verwachtingsvolle mode evenementen ter wereld beschouwd. Een jaar later zat het publiek dan ook vol met beroemdheden en waren er vanuit de hele wereld media overgevlogen om de show bij te wonen. De bekende engelenvleugels kwamen in dit jaar voor het eerst om de hoek kijken.

Zoals al eerder aangegeven werd in 1999 de modeshow live uitgezonden op het internet. Dit was de eerste live uitzending en deze trok meer dan twee miljoen kijkers. In 2000 werd de show voor het eerst in mei gehouden, ook was het de eerste show in het buitenland. Ditmaal vond hij plaats tijdens het Internationale Filmfestival in Cannes om geld op te halen voor het goede doel. Uiteindelijk ging er drie miljoen dollar naar Cinema Against Aids.

Het televisiedebuut van de Victoria’s Secret Fashion Show was in november 2001. Deze keer verhuisde de catwalk naar Bryant Park in New York. Mary J. Blige maakte de show compleet door tijdens de modeshow op te treden. De twee jaren daaropvolgend wordt Lexington Avenue Armory gekozen voor de gelegenheid. Beide shows worden op de zender CBS uitgezonden en beide keren was het Nederlandse model Dewi Driegen aanwezig. Ook Yfke Sturm liep mee in 2002. In 2004 wordt het jaarlijkse evenement afgelast vanwege een stunt van Janet Jackson bij de Super Bowl die ophef veroorzaakte over de schaarse kledingdracht. In plaats van de show maakt Victoria’s Secret met haar ‘Angels’ een tour langs New York, Miami, Las Vegas en Los Angeles. Het jaar daarna wordt er afscheid genomen van Tyra Banks in New York. Seal, Ricky Martin en Chris Botti traden op. Doutzen Kroes deed in dit jaar voor het eerst mee en voor Yfke Sturm was dit de tweede en laatste keer. Het Kodak Theater in Los Angeles was in 2006 en 2007 de aangewezen plek voor het evenement. De eerste keer werd de show geopend door Justin Timberlake en werd er afscheid genomen van Gisele Bundchen. Voor de tienerlijn PINK was deze show het debuut. De tweede keer traden de Spice Girls op en Seal hield ditmaal een duet met zijn vrouw Heidi Klum. Will.I.am valt in voor Kanye West die vanwege het overlijden van zijn moeder op het laatste moment moest afzeggen. In het jaar 2008 verhuisde de catwalk naar het legendarische Fontainebleu in Miami. Hier werd de show gestolen door Usher, die al optredend met de modellen danste. Een jaar later keert de modeshow weer terug naar New York, waar in het Lexington Avenue Armory de Black Eyed Pease optraden. De op een na laatste show werd ook weer in New York gehouden, toen traden de artiesten Katy Perry en Akon op. De hoofdrol in deze show was echter weggelegd voor twee van de supermodellen: Adriana Lima en Alessandra Ambrosio. De laatste show tot nu toe werd gehouden op 9 november 2011, traditioneel in New York. Ditmaal trad Kanye West wel op, in naam van zijn overleden moeder. Ook Maroon 5, Jay-Z en Nicki Minaj betraden de catwalk.

Victoria’s Secret Angels

Het Amerikaanse lingeriemerk heeft dankzij haar succes de mogelijkheid gekregen supermodellen aan te trekken voor de campagnes en modeshows. Vanaf 1999 heeft het merk echter ook ‘Angels’. Dit zijn de modellen die het meest opvallen en als woordvoerders van het merk functioneren. Zij openen meestal de shows en zijn meestal het prominentst aanwezig in de reclamecampagnes. De oorspronkelijke Angels waren Tyra Banks, Heidi Klum, Adriana Lima, Rebecca Romijn en Maria Ines Rivero. Doutzen Kroes, de Friese Nederlandse is sinds 2008 ook aangesteld als Victoria’s Secret Angel. Samen met Adriana Lima, Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio, Candice Swanepoel, Erin Heatherton, Behati Prinsloo, Chanel Iman, Lily Aldridge en Lindsay Ellingson vormt zij vandaag de dag de groep ‘Angels’.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan