Jack Daniel's

jack-daniels logo

Jack Daniel's is een van 's werelds bekendste whiskeymerken. Traditioneel wordt het merk gedestilleerd in Lynchburg, Tennessee. De destilleerderij werd opgericht in 1866 door de toen zeer jonge Jasper Newton 'Jack' Daniel. Tegenwoordig is de firma eigendom van de Brown-Forman-Corporation en wereldwijd is deze nog altijd goed voor hoge verkoopcijfers. De persoon Jack Daniels wordt door raadsels omringd en door liefhebbers vereerd.

Geschiedenis: ontstaan, ontwikkeling

Jasper Newton 'Jack' Daniel werd geboren als een van dertien kinderen in het gezin van Calaway en Lucinda Cook Daniel. Wanneer hij precies geboren is, is een bron van speculaties. Door een brand op het gemeentehuis van zijn geboorteplaats werden alle officiële documenten weggevaagd, maar men vermoedt dat zijn geboortedag tussen 1846 en 1850 ligt in het begin van september.

Op jonge leeftijd verliet Jack Daniel zijn ouderlijk huis en werd hij verder grootgebracht door familievriend Dan Call. Deze Lutherse dominee was tevens eigenaar van een whiskey-destillatieapparaat, net buiten Lynchburg. De jonge Jack leerde daar alles over het brouwen van whiskey. In september 1863 besloot meneer Call zijn verdere leven te wijden aan het domineeschap en verkocht hij de destilleerderij aan de toen (vermoedelijk) dertienjarige Jack.

De destilleerderij van Jack Daniel kreeg in 1866 een licentie voor het maken van whiskey. Het is daarmee de oudste geregistreerde destilleerderij in de Verenigde Staten. Jack Daniel's Tennessee Whiskey wordt via een ingewikkeld destillatieproces gemaakt met koud, puur en - naar men gelooft - ijzervrij bronwater. Het water stroomt met hoge snelheid op een constante temperatuur van 56 graden. Om die reden werd de destilleerderij dicht bij deze bron gevestigd, en daar draait hij nu nog steeds.

Muziek

In 1892 richtte Jack Daniel de Silver Cornet Band op om groepen mensen naar Lynchburg Square te lokken om zijn saloons White Rabbit en Red Dog te bezoeken en zo de whiskeyverkoop te vergroten. Uit de catalogus van winkelketen Sears and Roebuck bestelde hij voor minder dan driehonderd dollar wat instrumenten en hij liet op de zijkant van een van de trommels het logo van zijn Jack Daniel's Old No.7-whiskey schilderen. Dertien mensen werden opgetrommeld als muzikant en ondanks het gebrek aan ervaring van deze dorpelingen, werd de band geliefd en bekend in de omgeving. De Silver Cornet Band viel uiteindelijk uit elkaar toen met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog alle mannen werden opgeroepen om in dienst te gaan.

Het begin van een legende

In 1910 werd in Tennessee een verbod op drank uitgeroepen, waardoor de gelegaliseerde productie van Jack Daniel's behoorlijk bemoeilijkt werd. Het verhaal gaat dat 'Mr. Jack' op een dag de kluis in zijn kantoor niet open kreeg omdat hij de cijfercode was vergeten. Uit frustratie trapte hij tegen de kluis waardoor hij zijn teen brak. De infectie die hij daarbij opliep, zou uiteindelijk tot een bloedvergiftiging hebben geleid die hem fataal werd in 1911. Omdat hij geen vrouw of kinderen had, liet hij de destilleerderij na aan zijn hardwerkende neef Lem Motlow. Jack had Motlow in de jaren daarvoor al onder zijn hoede genomen zoals Dan Call dat op zijn beurt bij Jack had gedaan.

Door het verbod op alcohol in Tennessee opende Lem Motlow destilleerderijen in St. Louis, Missouri en Birmingham, Alabama. Geen enkele destillatie haalde het tot de verkoop, omdat de kwaliteit niet hoog genoeg was. Een tiental jaren vol wetstrubbelingen volgde, met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog waarin de productie volledig werd verboden door de Amerikaanse regering. Er waren bovendien niet voldoende middelen voorhanden om de productie voort te zetten. Pas vijf jaar later, toen er goede maïs beschikbaar was, pakte Motlow de productie weer op.

Huidige bedrijf

Ondanks het feit dat er zo weinig bekend is over Jack Daniel, of misschien wel juist daardoor, is hij voor sommigen een ware legende. Liefhebbers drinken niet alleen zijn whiskey, maar bezoeken ook zijn graf op de gemeentebegraafplaats van Lynchburg. Deze is te herkennen aan twee witte stoelen aan weerszijden van zijn zerk.

In de loop der jaren zijn er niet alleen fansites en verzamelbeurzen voor de whiskey-destillateur opgericht, er zijn ook vele liedjes die naar hem verwijzen. Ook zijn er enkele films verschenen waarin opzichtig van de alcoholische drank wordt gedronken, zoals The Shining en Animal House.

Jack Daniel's whiskey wordt nog altijd gebrouwen in Lynchburg, Moore County. Opvallend genoeg is dit een 'droge staat', wat betekent dat de verkoop van alcohol aan banden ligt door regels van de regering. Zowel in winkels als in horecagelegenheden mag Jack Daniel's niet worden verkocht voor consumpties. Voor toeristen is de whiskey (met uitzondering van zondag) wel te koop in de White Rabbit Bottle Shop.

Alcoholwaarden

Er is in de loop der jaren geëxperimenteerd met de alcoholwaarden van Jack Daniel's. In 1996 werd de sterkste alcohol tot dan toe gebrouwen: '96 proof', wat betekent dat het alcoholpercentage tussen de 45 en 50% ligt. Sinds 2002 hebben alle standaard Jack Daniel's producten een alcoholpercentage onder de 43%. De alcoholverlaging werd echter aangevochten door het Modern Drunkard Magazine en er werd zelfs een petitie getekend door enkele trouwe fans. In 2011 verscheen er nog twee soorten high-proof whiskey met een alcoholpercentage van maar liefst 50%; de Holiday Select en Silver Select. De Holiday Select heeft een zoete maïssmaak die Jack Daniel's vaker gebruikt. Verder proef je zwarte kers, hout, een vleugje toffee met wat karamel en een lichte pindasmaak die wat zout aandoet. De Silver Select smaakt als een mengeling van zoete maïs en hout met een peperige nasmaak. Verder proeven kenners kers, vanille en een vleugje kaneel.

Sponsoring

Van 2006 tot 2008 sponsorde het bedrijf het Australische raceteam Perkings Engineering. Vanaf 2009 begon de sponsoring van het toen nieuw opgerichte Kelly Racingteam. Ook droeg Jack Daniel's bij aan de ontwikkeling van de racewagen Richard Childress Racing 07, uiteraard genaamd naar Jack Daniels old No.7.

Producten

Amerikaanse whiskey is niet hetzelfde als Schotse whisky, onder andere omdat het hoofdbestanddeel maïs is en niet graan. Voor de taalpuristen en liefhebbers onder ons wordt er een onderscheid gemaakt tussen 'whisky' en 'whiskey'. De eerste variant is afkomstig uit Canada of Schotland, de andere uit Ierland of Amerika.

Er zijn verschillende soorten Jack Daniel's, waaronder het meest verkochte Black Label, dat 40% alcohol bevat en ook bekend is onder de naam 'Jack Daniel's Old No.7'. Deze fles is het best te herkennen aan de vierkante vorm en het zwarte label. Over de oorsprong van de naam bestaan verschillende verhalen. Sommigen zeggen dat Jack Daniel zeven liefjes had, anderen dat de manier waarop hij de letter 'J' schreef veel op het getal zeven leek. Weer anderen zijn van mening dat zeven nu eenmaal een geluksgetal is. Daarnaast is er het Green Label, dat hetzelfde alcoholpercentage heeft en vier jaar gerijpt is. Daarnaast heb je nog de Single Barrel, met een alcoholpercentage van 45% en Gentleman Jack, een soort die twee keer door het houtskoolfilteringproces gaat.

Wil je meer leren over raadselachtige leven van Jack Daniel? Dan is Blood & Whiskey: The Life and Times of Jack Daniel van Peter Krass (2004) een aanrader.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan