DKNY

dkny logo

DNKY (Donna Karan New York) is de naam van een label van modeontwerpster Donna Karan. Daarnaast behoort de naam ook toe aan een kledingwinkel in New York, waar de kleding van het label DKNY wordt verkocht. Donna Karan richtte DKNY op in 1989 als het jongere, meer betaalbare zusje van haar label Donna Karan New York. In 1997 werd de eerst DKNY-winkel geopend, en momenteel zijn er wereldwijd meer dan honderd filialen te vinden waar het merk verkocht wordt.

Donna Karan

Donna Karan werd geboren op 2 oktober 1948 in New York City. Als het kind van twee modebewuste ouders (haar vader was kleermaker en haar moeder model en modevertegenwoordiger) was het geen verrassing dat ook Donna in de mode-industrie terechtkwam. Al tijdens haar middelbare school-periode ontwierp ze haar eerste collectie en organiseerde ze een modeshow. Na de middelbare school besloot Karan in een kledingwinkel in de buurt te gaan werken als verkoopster. Dit deed ze gedurende vier jaar, maar ze miste het zelf ontwerpen en maken van kleding. Daarom besloot ze zich in 1966 in te schrijven bij de prestigieuze Parson’s School of Design, waar ze na haar tweede studiejaar werd ingehuurd door mode-ontwerpster Anne Klein. Karan verliet Klein na een paar maanden om samen te gaan werken met ontwerper Patti Cappalli, maar keerde in 1970 terug naar haar oude bazin. Toen Klein in 1974 aan kanker overleed was het Karan die haar collectie afmaakte. Vervolgens bleef Karan nog tien jaar ontwerpen voor de labels Anne Klein Collection en Anne Klein II. In 1985 besloot ze het roer om te gooien en begon ze haar eigen label Donna Karan New York.

Donna Karan New York

Donna Karan begon haar eerste label met het doel comfort met luxe te combineren en het praktische met het stijlvolle. Haar kleding moest lekker zitten, maar ook mooi en elegant zijn. ‘Sensueel’ is ook een woord dat regelmatig terugkomt in omschrijvingen van collecties. Karan ontwierp kleding met de moderne, internationale en creatieve man en vrouw in haar achterhoofd. Personen die niet weten wat de dag ze zal brengen en dus overal op gekleed moeten zijn. Karan werkt met zeven basisstukken, zoals een blazer en een goede jeans, die samen met een aantal inwisselbare accesoires een complete garderobe vormen. Deze basisstukken zijn zo te combineren dat ze zowel doordeweeks op het werk als in het weekend tijdens een feestje gedragen kunnen worden. De materialen die Karan gebruikt, zoals zwart kasjmier, leer en stretchstof, gaven en geven de collecties een tijdloze uitstraling. Ook het silhouet speelt een belangrijke rol in de collecties. Om het totaalplaatje te kunnen vormen zijn er ook schoenen, accesoires, ondergoed, beenmode en brillen verkrijgbaar van het merk Donna Karan.

Een nieuw label

Donna Karan New York werd lange tijd als een klassiek merk gezien, maar Karan wilde meer. De perfecte jeans, bijvoorbeeld, en het kunnen kleden van haar dochter Gaby. Dit inspireerde haar tot het oprichten van een jonger, meer betaalbaar label dat bedoeld was voor de hippe twintigers en dertigers. De ‘pizza-kaviaarcollectie’ noemde Karan het zelf. Het nieuwe label, dat de naam DKNY kreeg, moest de energie en geest van New York City weergeven. Internationaal, eclectisch, leuk, snel en echt waren hierbij de sleutelwoorden. Daarnaast moest de kleding zowel ’s ochtends als ’s avonds en zowel op maandag als op zaterdag gedragen kunnen worden. DKNY zou niet alleen voor een kledinglabel staan, maar ook een lifestyle moeten inhouden. Het label werd al snel zo populair dat de collectie enorm uitgebreid kon worden. Zo onstond DKNY JEANS, DKNY Active, DKNY Underwear, DKNY JEANS Junior, DKNY Kids en DKNY Baby. In het kader van de lifestyle werden hier in 2001 DKNY Home, DKNY Life en de geur- en parfumlijn DKNY aan toegevoegd. Net als het label Donna Karan New York heeft ook DKNY een accesoires- en schoenencollectie.

In de beginjaren van het label DKNY richtte Karan zich enkel op vrouwenkleding. In 1992 kon Karan echter niet langer om de man heen en besloot ze een mannencollectie op te zetten. DKNY Men biedt mannen zowel kostuums van kasjmier als sportieve kleding.

Winkels

Wereldwijd is de collectie van Donna Karan New York, DKNY en DKNY JEANS in meer dan honderd winkels te verkrijgen. Karan opende haar eerste winkel in Londen in 1994 en verkocht daar in eerste instantie alleen het label DKNY. Het label Donna Karan New York, ook wel de Donna Karan Collection genoemd, wordt vanaf 1996 in Londen verkocht. In 1999 volgde een winkel in uptown New York en in 2001 een winkel op West Broadway in SoHo. Verder zijn er onder andere twintig winkels in China gevestigd, twee in Canada en vier in Dubai. De collecties van Donna Karan zijn ook op het internet te verkrijgen.

Prijzen

Donna Karan is gedurende haar leven al meerdere keren beloond voor haar bijdrage aan de mode-industrie. In haar beginjaren, om precies te zijn in 1977, 1981, 1984 en 1985, won ze viermaal de Coty American Fashion Critics Award. In 2003 ontving Karan een Superstar Award van Fashion Group International. Een jaar later kreeg ze een eredoctoraat voor haar bijdrage aan Parson’s School of Design en de mode-industrie in het algemeen, en in datzelfde jaar ontving ze de Lifetime Achievement Award van The Council of Fashion Designers of America. In 2007 werd Karan door het tijdschrift Glamour één van de vrouwen van het jaar genoemd. In 2010 kreeg ze een nominatie voor de Womanswear Designer of the Year Award.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan