Microsoft

microsoft logo Microsoft Corporation is een Amerikaanse soft- en hardwareproducent voor computers. Gemeten naar omzet is Microsoft het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft met zijn vernieuwende producten een enorme invloed gehad op zowel de Amerikaanse samenleving als vele andere samenlevingen overal ter wereld.

Geschiedenis van Microsoft

In 1975 richtten de vrienden Bill Gates en Paul Allen, na enkele jaren samen ‘gehackt’ te hebben bij een lokaal computerbedrijf, samen Microsoft op. Ze deden dit in een tijd dat iedereen nog schreef op typemachines en voor het kopiëren van documenten nog gebruikmaakte van een stencilmachine of carbonpapier. Weinig mensen hadden nog gehoord van microcomputers, maar de twee jonge computerliefhebbers voelden aan dat ‘personal computing’ toekomst had. Microsoft had een enorme visie, een reusachtig streven: er zal een computer op elk bureau en in ieder huis staan. In juni 1980 vroegen Gates en Allen hun voormalige klasgenoot, Steve Ballmer, de onderneming te ondersteunen. Microsoft wilde zich richten op een nieuw besturingssysteem. Het idee was dat deze software de kloof moet overbruggen tussen computerhardware en programma’s. Ze noemen hun besturingssysteem ‘MS-DOS’ (hetgeen staat voor Microsoft Disk Operating System). In 1981 verscheen de eerste pc met MS-DOS. De cryptische besturingscodes bleken echter voor veel mensen te ingewikkeld. Microsoft ging zich vervolgens bezighouden met de ontwikkeling van een nieuw besturingssysteem. Dit systeem noemen Gates en Allen Windows, naar de vakken of ‘vensters’ die kenmerkend waren voor het nieuwe systeem.

Op 20 november 1985 kwam ‘Windows 1.0’ op de markt. In plaats van het typen van MS-DOS-commando’s, kon men nu door middel van muisklikken werken in verschillende menu’s. De gebruiksvriendelijkheid was een stuk groter. Windows 1.0 werd geleverd met verschillende programma’s, zoals Paint en Windows Writer. Op 9 december 1987 bracht Microsoft ‘Windows 2.0’ uit en in 1988 werd Microsoft ’s werelds grootste pc-softwareonderneming op basis van omzet. Microsoft heeft een hele grote invloed gehad op de popularisering van computers en internet en heeft een voedingsbodem gecreëerd voor vele andere (internet)diensten, zoals virusbestrijding en computerbeveiliging - waar ze overigens zelf ook weer vaak een product voor creëerden.

Monopoliepositie van Microsoft

Verschillende groeperingen zijn niet blij met de dominante positie die Microsoft op de markt heeft. In december 2001 werd Microsoft door de Europese Unie gehoord over mogelijke schending van mededingingsregels. Volgens Europese wetgeving misbruikte Microsoft zijn dominante positie in de Europese softwaremarkt. In 2004 werd Microsoft veroordeeld tot het betalen van een boete van 497 miljoen euro wegens de schending van deze regels en in 2006 kwam daar nog eens 280 miljoen euro bovenop. Omdat Microsoft tot eind 2007 weigerde om bepaalde documentatie vrij te geven, kwam daar bovendien nog per dag een boete bovenop. Ondanks deze torenhoge boetes hoef je niet mee te voelen met de hoge bazen van Microsoft; Bill Gates is de rijkste persoon in de Verenigde Staten en staat tweede op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op circa 61 miljard dollar.

Producten van Microsoft

Microsoft heeft honderden oude en nieuwe producten. Naast de (traditionele) computerproducten zoals Microsoft Office (waaronder Word, Excel, PowerPoint, Outlook) en de software (zoals Windows 7, Windows Vista, Windows XP) verkoopt Microsoft ook computergerelateerde producten zoals webcams, toetsenborden en muizen. Daarnaast ontwikkelde Microsoft verschillende producten voor smartphones zoals Windows Phone 7, Windows Live for Mobile en diverse populaire internetservices zoals Windows Live Hotmail, Windows Live SkyDrive (een soort harde schijf om bestanden op te slaan), Windows Live Messenger (kortweg MSN, een populair chatprogramma onder jongeren) en Bing (concurrent van zoekmachine Google).

Microsoft heeft ook een eigen beveiligingsafdeling met bijbehorende producten, zowel tegen computervirussen als een soort computer-kinderslot waarbij kinderen worden beschermd tegen ongewenste informatie en websites op het internet. Voor de creatieve gebruikers ontwikkelde Microsoft Windows Live Movie Maker, Windows Live Photo Gallery en Windows Live Writer. Ook heeft Microsoft zijn eigen spelcomputers ontwikkeld, namelijk de Xbox en de Kinect, met daarbij veel eigen spellen. Ten slotte is Microsoft ook eigenaar van diverse lettertypen.

De invloed van Microsoft op de wereld

Microsoft heeft als grootste softwareontwikkelaar ter wereld diepgaande veranderingen teweeggebracht. Deze invloed is nauwelijks te onderschatten. Met de ontwikkeling van het besturingsprogramma Windows bleef computergebruik niet voorbehouden aan intellectuelen, maar werd het werken met een computer gemakkelijker. Tegenwoordig werkt bijna ieder bedrijf met producten van Microsoft, van de bakker op de hoek tot de accountant van de minister-president. Gegevens worden verwerkt in Microsoft Office-programma’s zoals Word en Excel. Ook thuis worden producten van Microsoft veelvuldig gebruikt. Onderlinge contacten kunnen op andere manieren dan vroeger onderhouden worden. Het schrijven van een brief is niet meer noodzakelijk; door e-mail of MSN te gebruiken sta je binnen enkele seconden in contact met iemand die duizenden kilometers verderop woont. De wereld is een stuk kleiner geworden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan