Sequoia en de reis naar Yosemite

Door H. Bruinsma - A long time ago

Dinsdag 16 september:
Vandaag verplaatsen we van Sequoia national park naar Yosemite national park. Een afstand van een 200 mijl (zeg maar 300 km).

Voordat we vertrekken rijden we eerst echter richting Sequoia national forest waar we de General Grant tree en trail willen bezoeken.
Op de parkeerplaats valt meteen op hoe groot de Sequoia bomen eigenlijk zijn.

We wandelen op de trail naar de General Grant tree. Net als zijn tegenhanger, General Sherman, heeft ook de General Grant een dode top. Links en rechts draagt de boom littekens van diverse bosbranden. Een Sequoia heeft heel apart hout en deze brand dan ook niet zoals een gewone boom doet.
Later zien we in het visitorscentrum een plak hout uit een omgevallen Sequoia waar men merktekens op heeft aangebracht van de hoeveelheid bosbranden die de boom overleeft had. In de ringen van de boom kon je zien dat hij ruim de 60 bosbranden had overleeft in bijna 700 jaar.

Op de trail komen we vervolgens langs de Sentennial stump. Een stomp van een Sequoia die men in 1875 gekapt had om deze in 1876 op de sentennial exhibition in Philadelphia te kunnen laten zien. In de USA werden in deze tijd overal verhalen verteld over reuze bomen in Californië, maar een groot deel van het oosten had nog nooit zo'n boom gezien.
De schors van een deel van de Sequoia werd tentoongesteld maar niemand geloofde dat het echt maar één boom was.

Langs de trail ligt verder de Fallen Monarch. Een Sequoia die hier al meer als 100 jaar ligt en die dienst heeft gedaan als slaapverblijf voor boswerkers en als stal voor de paarden van de US cavalry (die waren verantwoordelijk voor de bewaking van de nationale parken voordat de Park Service werd opgericht).
Hoe groot een Sequoia is kun je zien als Frouwkje mij op de foto zet bij de holle stam.

Een foto uit eind 19e eeuw laat een andere eigenschap van een Sequoia zien, ze rotten bijna niet als ze dood zijn. Op de oude foto ziet de boom er bijna hetzelfde uit als de boom die ik op de foto heb gezet. En hij ligt hier toch al ruim 100 jaar.

Na de mooie trail wordt het tijd om de camper op te zoeken. Vanuit het park moeten we ruim 4000 voet zakken richting Fresno. Ook dit is weer een prachtige weg die zich langs de bergwand slingert.

Via een stukje Freeway en wat Highways komen we bij onze volgende camping, Yosemite pines RV resort in Groveland.

Morgen een dagje Yosemite.

 

Reacties

Bert A long time ago

Vanuit Spanje heb ik de tijd genomen om jullie prachtige blog te lezen. Geweldige reis maken jullie, en zeer uitgebreid verslag. Genieten met een grote G, dat kan niet anders. Fijne reis nog verder. Groeten van Bert en Bertha

Tina A long time ago

Wauw, echt hele speciale bomen dus.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!