26 juli 2016: Mesa Verde NP

Door Fam. Houtman - 27-07-2016 03:31

Vanmorgen hadden we bij het ontbijt een keer geen wafels, maar wentelteefjes. En natuurlijk roerei, bacon, sausages en gebakken aardappelen. Vooral de sausages zijn bijzonder. Men noemt ze sausages (worstjes), maar ze zien eruit als kleine hamburgertjes. En ze smaken exact hetzelfde als Engelse sausages!

Maar voor de Amerikaanse culinaire hoogstandjes zijn we hier natuurlijk niet. Vandaag gaan we de hele dag Mesa Verde National Park in. We heben tickets voor de guided tour naar Cliff Palace, maar eerst rijden we naar Spruce Tree House. Daar zien we voor het eerst een zgn. cliff dwelling. Dat zijn de nederzettingen waar Mesa Verde de status van Nationaal Park en werelderfgoed aan ontleent.

Mesa's zijn soort hoogvlaktes die door canyons (kloven) van elkaar gescheiden zijn. Deze mesa's bestaan uit verschillende gesteentelagen, de bovenste is zandsteen en daaronder zit een hardere laag. Het zandsteen is poreus en laat water door. Dit water stroomt en komt in de kieren en spleten van de laag eronder. In de loop van duizenden jaren is deze laag gedeeltelijk weg geërodeerd en zijn brede, ondiepe grotten ontstaan. In deze grotten bouwden de Pueblo hun nederzettingen, nu cliff dwellings genoemd. Ze woonden hier vanaf circa 550 n.Chr. tot circa 1.200. Omdat de Pueblo geen geschreven taal hadden is er weinig bekend over hoe ze exact leefden. Ook speelt het begrip tijd geen rol bij de Pueblo. Het feit dat dingen wel of niet gebeurden was belangrijker dan wanner dat wel of niet gebeurde. Het is onduidelijk waarom men deze cliff dwellings bouwde. De meest aannemelijke theorie is dat men zo beter beschermd was tegen natuurelementen en andere stammen. De Pueblo waren jagers-verzamelaars. Ze gebruikten de toppen van de mesa's om gewassen te verbouwen. Waarom ze vertrokken uit Mesa Verde is eveneens onduidelijk. Wel heerste er rond die tijd een lange periode van droogte, wat wellicht een belangrijke rol heeft gespeeld bij hun vertrek. De meest nauw verwante huidige native Americans zijn de moderne Pueblo en de Hopi. Volgens het geloof van deze mensen zijn ze nu bezig aan hun vierde periode op aarde. Voor de overgang naar de volgende periode is er een centrale plaats. Waar die is en wanneer dit actueel wordt is bij niemand bekend. De Hopi en Pueblo vinden dit ook niet zo belangrijk, want tijd is van ondergeschikt belang. Maar het feit dat men niet terugkeerde naar Mesa Verde duidt erop dat de centrale plaats niet daar is.

Naast een cliff dwelling is er ook een museum over het leven van de Pueblo bij Spruce Tree House. Dat geeft ons een basis voor de rest van de dag. Vervolgens rijden we naar Cliff Palace, waar we een guided tour doen. Na een afdaling over een smalle en ongelijke stenen trap komen we bij de nederzetting. Deze blijkt verassend groot. De ranger vertelt uitgebreid over de Pueblo en de gebouwen in Cliff Palace. Daarna gaan we door een nauwe kloof en diverse ladders weer naar de top van de mesa. 's Middags maken we een rondrit door het park. Er zijn diverse delen eenrichtingverkeer met veel parkeerplaatsen om van uitzichten te genieten of cliff dwellings en andere nederzettingen te bekijken, al dan niet na een korte wandeling.

Kortom, Mesa Verde is bijzonder indrukwekkend!

Reacties

Ingrid 27-07-2016 09:46 {{button-40851}}

Wat leuk om jullie reis zo mee te beleven!
Heel veel plezier met de rest van jullie reis en ik lees graag 'het vervolg'.

Tineke van der Poel 27-07-2016 19:24 {{button-40907}}

Fantastisch, wat een prachtige beschrijving! Ja, dit moet wel ontzettend indrukwekkend zijn. Wat goed dat jullie een guided tour hebben geboekt. En... waarschijnlijk al een aantal steentjes voor de terugreis verzameld?! Goede voortzetting van jullie reis!

G.Houtman 28-07-2016 13:09 {{button-40973}}

Dat zijn hele verhalen om te lezen, maar wel interessant. En hele mooie foto‘s,kijken uit naar het volgende verslag. Groetjes.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan