Mesa Verde met z'n rotswoningen

Door Mattie de Viet - 14-09-2013 18:04

Hallo allemaal,

Hier zijn we weer vanuit Holbrook. Eergisteren waren we in Mesa Verde.
Daarvan staat hieronder het verslag. Het is zeer de moeite waard dat we dit gezien hebben.
Dank je wel voor alle reacties. Iedere keer weer leuk de reacties te lezen!

Groetjes van de nomaden JaJaLeMa 

Donderdag 12 september Mesa Verde,

We kunnen buiten ontbijten  maar daarna gaan we naar binnen omdat het gaat regenen. We klussen en doen wat administratie. Als het weer opklaart rijden we 10.45 naar Mesa Verde, slechts 8 km.Mesa Verde is volgens info het pronkstuk van de Indiaanse nederzettingen in Noord-Amerika. Met bijzondere cliff dwellings-rotswoningen, die door de Anasazi-indianen in overhangende steile rotsen in een canyon zijn gebouwd tussen 1100 en 1300 en die eind 1800 eeuw bij toeval zijn ontdekt. Vanaf 1910 is men begonnen met het restaureren van de rotswoningen.

In het visitorcenter boeken we 2 excursies: 1 naar het Cliff Palace en 1 naar het Balcony House. Deze excursies zijn aan het eind van het park, ongeveer een uurtje rijden.Tijdens de rit zien we mooie valleien en kleine canyons.

We gaan om 13.30 uur tijdens licht bewolkt weer, met de parkranger en zo’n 35 mensen over trapjes en richels naar het Cliff Palace. Hier krijgen we tijdens een stevige kletterbui te horen hoe en wanneer deze rotswoningen mogelijk gebouwd zouden kunnen zijn. Daarna mogen we  het Palace in en horen we tijdens de voortdurende bui over het leven in de kiva’s. Een kiva is een cirkelvormige ruimte met dak (inmiddels verdwenen) middenin een stookplaats en een ventilatikanaal in de muur. De doorsnee van de Kiva’s die we gezien waren ca. 4 m.
We staan gelukkig onder de overhangende rots-cliff en blijven droog. De 2de excursie, om 15.00 uur naar het Balcony House, vindt plaats zonder regen, met een prima temperatuur en af en toe een zonnetje. We  wringen ons door smalle rotsspleten en klimmen over houten ladders omhoog om in het huis te komen waar we ook weer kiva’s zien.

Aan het einde van de excursie moeten we door een nauwe tunnel kruipen of op  handen en voeten lopen, om vervolgens weer over een ladder naar boven te gaan, naar de uitgang.

We rijden terug naar de ingang van het park en stoppen op diverse plaatsen waar we de ontwikkeling van de woningbouw van de Anasazi Indianen kunnen bekijken. Die gaat van 600 na Christus en loopt door tot ongeveer 1300. Van Pithouse via Puebleo naar Kiva.

Voor details zie www.mesaverdenationalpark.com.
Het is een bijzondere ervaring om iets van de Anasazi’s  gezien te hebben.

 

Reacties

Chris en jannie 14-09-2013 18:34

Ik zou blijven steken. Maar het is wel heel mooi.

Harry en Annette 14-09-2013 19:00

Wel interessant en mooi maarreh.... is het hier niet wat gerieflijker??
Hartelijke groet "De Almbofkonten"

Louis en Plonie 14-09-2013 20:29

Je mag daar wel geen hoogtevrees hebben, wel mooi om te zien

Aart en Stijnie 15-09-2013 11:18

Wij genieten van jullie verslag;maar zo smal en hoog moet je wel durven.
Gr. Aart en Stijnie

Wytze en Greta 16-09-2013 19:29

Prachtig om te zien en te lezen. Maar oeps....die enorme ladder lijkt me doodeng. Was er geen andere mogelijkheid? Pech dus voor de mensen met hoogtevrees.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze Reizigersbeurs in Zwolle.
Op zaterdag 23 maart of zondag 24 maart.
Kom zaterdag 15 juni naar onze Mini-Infodag in Zwolle.
Meer informatie