25 juli

Door H. Keijzer - A long time ago

Uitslaapdag vandaag. En dat is vooral Hanneke zeer welkom want die kpomt met moeite om 9.30 uit bed....
We ontbijten en maken de camper klaar om Arches in te rijden.Op nos.nl leest Hugo intussen dat het in Nederland officieel een hittegolf is...gefeliciteerd daar!
Wij hebben intussen geen enkele vakantiedag onder de 25 graden, de meeste boven de 30 en enkelen boven de 40 graden...
Arches nationaal park kent geen gratis bussen helaas dus we rijden er met de camper in. Weer bewijst onze national park pas zijn nut en gratis gaan we eerst naar het visitorcenter en dan door naar boven via enkele prima haarspeldbochten. Leuk met een camper!
Arches is een gebied dat zeer speciaal is.De rotspartijen hebben als fundament een zoutlaag, overgebleven van miljoenen jaren geleden toen hier een binnenzee was. Deze zoutlaag kan niet goed het gewicht dragen en daardoor is de rotsbodem gaan golven en zijn er erosielagen onder hardere lagen ontstaan.Daardoor ontstaan rotsbogen (arches) die soms erg groot kunnen worden.
We rijden eerst tot achter in het park om daar de Landscape Arch te gaan bekijken.Dit is de grootste boog in he tpark, hij zou een voetbalveld kunnen overspannen. In 1991 is een deel van deze boog naar beneden gekomen, toevallig gefilmd door een toerist. Er  kwam een stuk rots van 20 meter lang en 2 meter breed omlaag. Sindsdien is het verboden om onder de arch te komen. De erosie gaat elke dag door.
Deze Arch lag om ongeveer 1,5 km wandelen van de parkeerplaats. Wij hebben echter nog nooit zo'n zware 3 kilometer gelopen.Het water vloog er door, want het was daar smoorheet en en kurkdroog. Je merkte niet eens dat je zweette, dat verdampte direct.De waarschuwingen op de parkeerplaats om voor een wandeling van 5 kilometer 2 liter water per persoon mee te nemen is echt niet overdreven!
Doet me aan de eerder gelezen slogan denken: You have water? Drink it! You're in the desert now!
Daarna bekijken we op diverse plekken nog andere arches. We zijn wel weer fors onder de indruk geraakt van de hitte, waarin buiten zijn niet zo'n probleem is, maar waar elke actie direct om water drinken vraagt.
Op de camping bakt Hanneke een lekkere lasagne, zo'n camper geeft ongekende mogelijkheden tijdens de vakantie!

Reacties

Marjos A long time ago

Indrukwekkende reis. En mooie verslagen, je voelt de hitte. Nog veel plezier deze laatste week.
(en inderdaad wij beleven hier ons eigen hittegolfje. Ook niet verkeerd, alleen pa loopt een beetje te puffen, maar hij redt het wel.}
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!