Monterey / Whale Tour

Door Familie Kuijvenhoven - 27-08-2017 23:05

Zaterdag 29 juli

 

Vandaag vertrekken we uit de mooie stad San Francisco en gaan we naar Monterey. Een stadje aan de kust van waar je boottochten op de oceaan kan maken om walvissen te spotten. En dat gaan wij ook doen. We hebben er zin in. Weer iets heel anders dan wat we tot nu toe allemaal gedaan hebben. Het is ongeveer 2 uur rijden maar we gaan meer dan ruim op tijd weg zodat we Monterey en de pier nog kunnen bekijken en daar op ons gemak kunnen lunchen. Vanaf de campground zitten we vrij snel op de highway maar we gaan eerst nog even boodschappen doen bij de Safeway die om de hoek zit. Die hebben we in San Francisco zelf ook gezien en dat vinden we een heel fijne winkel. De eerste tot nu toe met een heel grote keuze in groente en fruit en daar worden we blij van. 

De rit van vandaag is niet zo heel spannend. Tenmiste, vooraf bekeken niet. We rijden door het binnenland en zien veel van hetzelfde. Het schiet ook allemaal niet zo heel erg op want het is druk op de weg. De tijd die we over hebben zien we minder worden. Dan komen we ook nog in de file terecht en wordt de tijd steeds krapper. We hebben gereserveerd voor de boot van 14.00 uur. Tot aan Monterey hebben we file maar dan hebben we nog een half uur. We voelen ons opgelucht tot we Monterey in rijden, of beter gezegd, schuifelen. Het is heel druk en alles lijkt wel vast te staan. In de routebeschrijving van Go-Whales staat de parkeerplaats waar we het beste kunnen parkeren en die rijden we op. Maar daar loopt het ook helemaal vast en iedereen speurt naar een plekje. En dan is het rijden op zo'n bomvolle parkeerplaats in een grote RV best lastig. Ik heb ook geen idee waar de boot vertrekt en of we dus beter ergens anders heen kunnen gaan. De tijd tikt weg en we moeten iets doen. Roos en ik besluiten uit de camper te springen en naar de vertrekplaats van de tour te gaan zoeken terwijl Peter naar een parkeerplek blijft uitkijken. Roos vraagt snel aan iemand waar we moeten zijn en ze wijst het einde van de pier aan. De pier zelf is ook nog een eindje lopen. We gaan in looppas en komen om 13.45 uur bij het opstappunt aan. Eerst staan we nog bij de verkeerde organisatie maar we worden snel door gestuurd naar de goede. We willen inchecken en de mevrouw achter de kassa zegt dat we nog alle tijd hebben en dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Maar dan zeggen we dat we nog niet compleet zijn, dat de rest nog aan het parkeren is. Gelukkig had ze al van de file gehoord dus ze heeft alle begrip. Ik bel gauw Peter. Die staat inmiddels geparkeerd en met z'n vieren komen ze asap onze kant uit. Ik ga maar op de uitkijk staan om ze de juiste richting uit te loodsen in de drukte van de pier. Normaal zou ik het niet zo snel doen maar ik sta op een grote steen met mijn armen in de lucht te zwaaien, ik roep nog net geen joehoe. Ondertussen zie ik nog wat mensen gehaast voorbij komen, zij hebben ook file gehad. Om eventjes voor 14.00 uur checken we in en lopen we de boot op. Pfieuwwwww, wat een stress, nog niet meegemaakt deze vakantie. De man die ons welkom heet aan boord vraagt uit welk land we komen. Door zijn microfoon roept hij vervolgens dat we "six people from theeeeee Netherlaaaaands" aan boord hebben "welcome guy's."........ yeah.Gauw gaan we binnen een plekje zoeken aan een tafel en puffen we eerst even uit. Met dat we gaan zitten vaart de boot weg.  

Op zoek naar walvissen dus. Zou het echt lukken? We kunnen het ons eigenlijk nog niet zo goed voorstellen. Ik heb uitgebreid voorwerk gedaan en op de site van de organisatie geven ze nog net geen garantie dat je wat gaat zien. Op facebook houden ze elke dag bij wat ze gespot hebben en dat zag er veel belovend uit. Blauwe vinvissen, bultrugwalvissen, orka's, dolfijnen...... De tour duurt 3 uur en eerst moeten we een uur varen om naar de juiste plek te gaan en daar blijven we dan een uur in de buurt om vervolgens weer een uur terug te varen. We gaan even buiten staan en na 20 minuten varen horen we dat er al walvissen te zien zijn in de verte. We zien de kust nog dus we zijn nog niet zo heel ver. Langzamerhand komt iedereen nieuwsgierig naar buiten en komen we meer en meer in de buurt van wat we willen zien. Door de microfoon geeft een bioloog ons informatie over wat we zien. Het is een groep van een stuk of 9 bultrugwalvissen die aan het lunge-feeden zijn. Blijkbaar zit er op het moment dat wij er zijn zo veel ansjovis dicht bij de kust waar de walvissen op af gekomen zijn om te eten. Ze duiken naar beneden en samen met een enorme groep zeeleeuwen jagen ze de ansjovissen op naar het wateroppervlak. Op dat moment komen de walvissen omhoog uit het water en zie je hun enorme koppen en baleinen. Als we soms wat dichter bij zijn zie je het geschitter van de glimmende ansjovissen die spartelend boven het water uit worden geduwd. We zijn er in het begin stil van. We kunnen niet geloven dat we ze echt zien. Zo dicht bij, zo veel, zo groot, zo indrukwekkend.....en in hun eigen omgeving. Niet in een dierentuin achter glas gevangen in een bassin. De boot blijft ook op gepaste afstand maar omdat de dieren zo groot zijn maakt dat voor het bekijken niet uit. Af en toe komen er een paar wat dichter onze kant uit en hoor je het getoeter van het blazen door hun spuitgat. Ook flapperen met hun zijvin of ze duiken weer diep onder water waardoor je de staartvin mooi om ziet buigen. Heel indrukwekkend allemaal. Het is heel bijzonder dat de walvissen zo dichtbij zijn en we dus niet zo lang hoefden te varen. De crew aan boord kan er ook maar niet over uit. Wat een kadootje.  

Er vliegen soms ook nog pelikanen over en af en toe komt er een nieuwsgierige zeeleeuw dicht bij de boot kijken. Ruim een uur kijken we onze ogen uit en genieten we van al het moois. ( foto's maken met mijn iphone lukte hier niet zo goed, als je wilt kun je voor een beter beeld kijken op de facebookpagina van Gowhales, daar staan op data foto's dus ook van onze tour).

Terug aan wal lopen we nog even over de pier en gaan we lekker bij een visrestaurant wat eten.  

Omdat we morgen een lange rit moeten maken en omdat ik bij Monterey geen geschikte campground kon vinden rijden we na het eten nog een uur naar Greenfield. Daar overnachten we op een prachtige nieuwe campground en zijn we alvast een uur verder op weg. 

Wanneer we daar aan komen is de receptie al dicht maar weer vinden we keurig een envelop met de nodige informatie. De campground is prachtig, net een park. Het sanitair is ook geweldig, net een luxe  ( amerikaans ;-)) huis, dus we gaan allemaal heerlijk uitgebreid douchen :-).

Morgen naar Malibu!

N.B. jullie weten natuurlijk dat we inmiddels al lang en breed thuis zijn maar ik wil de blogs graag af maken.Op vakantie lukte dat niet meer maar ik vind het leuk om het compleet te maken en jullie nog mee te laten genieten van ons avontuur. x Toos 

 

 

Reacties

Lida 28-08-2017 16:13 {{button-48532}}

Woooooow wat een geweldige ervaring!!!!
En fijn dat je alles nog opschrijft 😃
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan