Dawson Creek..2..

Door Lenssinck J.B. - 25-09-2010 05:51

23.09.10

Dawson Creek 2

Vandaag moest eerst maar eens even alle administratie, worden bijgehouden. Natuurlijk allereerst de verslagen, die achterop waren geraakt doordat we een paar dagen geen verbinding hadden. Dan alle ingekomen e-mails bekijken en dat waren er heel wat. We vinden het heel erg leuk als er iemand reageert! Je hoeft geen heimwee te hebben (nou ja, soms een heel, heel klein beetje) om het toch fijn te vinden iets van thuis te vernemen. Maar we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.

Voorts was het ook belangrijk om onze financiele situatie in de gaten te houden. Dan is het fijn dat je een overzicht van de Visa-uitgaven op je scherm kunt krijgen. Gelukkig staan we nog niet rood! Het is overigens verdraaid gemakkelijk dat je hier en trouwens ook in Alaska met zo’n creditcard kunt betalen. Letterlijk overal wordt hij geaccepteerd. Alles bij elkaar hebben we er dus een rustig dagje van gemaakt. Het weer was redelijk, de zon scheen vooral middags en we zaten er echt van te genieten.

Mijn bijdrage (Joop) aan het verhaal van vandaag zal, vrees ik, een beetje ’n onsmakelijk karakter krijgen. Dit is een waarschuwing! Mensen met een zwakke maag moeten dit dus maar niet verder lezen. (zo, nu weet ik tenminste zeker dat er niemand zal afhaken.)

Toen we de camper in Whitehorse bij het verhuurstation gingen ophalen, hebben we een korte uitleg ter plaatse gehad over de do’s and don’ts. Mijn hier en daar, na herhaalde uitleg blijkbaar zichtbare vertwijfeling, werd feilloos opgepikt door de verhuurder, die vervolgens steevast zei, “don’t worry , its all in the book.” En dat was dat. We kregen inderdaad een dikke brochure mee, waar natuurlijk lang niet alles instaat. Wat er wel duidelijk in staat is het verhaal over voorzieningen als drinkwater, grey water en black water. Alles (gelukkig) in aparte tanks en de niveaus van deze vloeistoffen te controleren op het controlepaneel. Drinkwater behoeft geen verduidelijking. Grey water is het opgeslagen water van de gootsteen- en doucheafvoer, black water is de eufemistische uitdrukking voor het opgeslagen water???? van de WC. Nu is voor europeese campers en caravans het Thetfortcassette- systeem van toepassing. Moet je met een zware klotsende cassettebak naar een loospunt voor chemische toiletten. Daar aangekomen is het zaak om de draaibare schenktuit (ik verzin het niet) goed op/in een soort wc-pot te richten, vervolgens een beluchtingsknop in te drukken. De rest (ook geen pretje) gaat vanzelf.

Bij het noord-amerikaanse systeem maakt men gebruik van een sewerhose. Dat is een ongeveer 1 m. lange harmonicaslang (uitgetrokken 2 m.) die verzinkbaar achter een speciale klep is opgeborgen. Deze slang wordt uit zijn berging getrokken en met een bajonetsluiting aan de loosbuis van het voertuig bevestigd. Het andere eind van de slang komt in het dumpgat waarvan de meeste kampeerplekken zijn voorzien. (anders zijn er centrale dumpstations). Nu is het volgens de instructie zaak om eerst de blackwatertank te legen. Dit gebeurt door een afsluiter open te trekken. Als de prut er uit is, moet vervolgens de handle van de greywatertank worden geopend. Als je daar tenminste nog aan toekomt. want ze zijn vergeten om in de handleiding op te nemen dat je eerst en voor alles een flinke wasknijper op je neus moet zetten. Tenslotte moet de zaak flink worden af- en doorgespoeld en van toiletchemicalië n worden voorzien. Het ergste is nog dat handleiding voorschrijft dat deze hele procedure het beste na iedere drie dagen kan worden uitgevoerd. Bent u daar nog???? Bah, het is alweer drie dagen geleden.

toelichting op foto links: Blauwe harmonica slang is sewerhose in bijna opgeborgen toestand. Rechts daarvan de zwarte kabel is electriciteit 15 of 30 Amp. De witte slang daarnaast is wateraanvoer voor
kranen en toilet.
toelichting op foto rechts: dit is onder de achterbumper, het rondje is het afsluitdeksel van de loosbuis voor de sewerhose, links en rechts daarvan de trekstangen voor het openen van resp. black- en greywatertanks.  


24.0910

Dawson Creek 3

We hadden ons verblijf hier met 1 dag verlengd, want we hadden intussen nog steeds niets van het stadje gezien. Dat gemis hebben we vandaag dus goed gemaakt. Vanmorgen op pad met de auto, want het RV-park ligt niet echt in het centrum. In dat centrum zijn de straten echt op z’n amerikaans: breed en recht. Parkeren mag overal. Eerst maar even wat boodschappen gedaan bij Safeway, waarvan we inmiddels een soort bonuskaart hebben. We zijn immers van die zuinige Hollanders! Het is trouwens een goedvoorziene supermarkt. Op het parkeerterrein van de Safeway even onze boterhammetjes gegeten. Het is toch wel heel makkelijk als je altijd je huis bij je hebt.

Daarna naar een informatiecentrum over de aanleg van de Alaska Highway. Ze hebben daarmee echt wat gepresteerd. Er waren veel oude foto”s, brieven van mensen, die aan de weg gewerkt hebben en nog veel meer informatie, waaronder een film. Heel bijzonder allemaal.

Wat rondgewandeld in het centrum. Ze hebben er van alles aan gedaan om het verleden te laten herleven. Op veel huizen, winkels en andere gebouwen hangen foto’s van hoe het vroeger was en er is ook een Memory Lane, waar men door middel van muurschilderingen een en ander laat zien. Hartstikke leuk. Het lijkt net echt.

De morgen begon zonnig, maar in de loop van de middag kwam er bewolking en meer wind. Het is niet echt koud; ik heb ten minste geen jack aan gehad, een truitje met een losse blouse erover was voldoende.

Morgen gaan we door naar Prince George en zullen we weer wat meer richting hooggebergte gaan.


Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan