Lake Louise 1

Door Lenssinck J.B. - A long time ago

30.09.10

Lake Louise

De dag begon met volop zonneschijn en we hadden nooit durven dromen dat dat tijdens de rit naar Lake Louise zo van pas zou komen. We hebben al zoveel moois gezien tijdens onze ritten dat we dachten dat het niet overtroffen kon worden. Nou, dat kon het dus wel. De rit naar Lake Louise was tot nu toe de allermooiste.

Het begon al vrij vlug na ons vertrek uit Jasper. Uit mijn ooghoek zag ik iets bewegen en dat bleek een kariboemannetje te zijn. Voordat je evenwel kunt stoppen, achteruit gereden bent en het fototoestel in de aanslag hebt, heeft zo’n beest jou allang in de gaten. Hij draait zich snel om en verdwijnt tussen de bomen. Gelukkig heeft Joop hem nog net kunnen zien. Het was een prachtig exemplaar met een enorm gewei. Jammer nou dat ik hem niet op de foto heb kunnen zetten.

Verderop waren de Athabasca Falls, die we vanaf de parkeerplaats via een goed pad gemakkelijk konden bereiken. Schitterend dat naar beneden donderende water met de zon erop. Hij valt zo’n 12 meter in een nauwe kloof . Je kon dat van alle kanten goed zien.

Al gauw reden we midden tussen de hoge bergen met volop sneeuw en de nodige gletschers, want daar hebben ze er hier een flink aantal van. We reden dan ook op de Icefields Parkway. Soms eindigden de grote velden in een mooi blauwgroen meer, soms zomaar in een veld, zodat je er naar toe kon lopen. Joop heeft dat ook gedaan bij de Athabasca Glacier. Mij was het pad te steil en te ongemakkelijk om te lopen. Later bleek dat Joop er ook moeite mee had. Over die gletscher kun je met een gids te voet een tocht maken, maar er zijn ook speciale bussen die je erover vervoeren.
In je eentje te voet is een gevaarlijke bezigheid, want er zijn metersdiepe, nauwe kloven, ook omdat de redders te laat kwamen.Er stonden waarschuwingsborden en op een daarvan stond, dat de laatste 2 reddingspogingen gefaald hadden. De gletscher trekt zich vrij snel terug. Overal langs het pad stonden bordjes met jaartallen tot waar de gletscher in dat jaar nog kwam. Men was begonnen met meten in 1885 en het scheelde sindsdien honderden meters. Joop kwam onderweg een mevrouw tegen, die op Louis Armstrong leek, en die opgetogen tegen hem zei: “What a wonderfull day, isn’t it?” En Joop, even overrompeld, maar enthousiast: Yes, it is, werkelijk”. En dat was het ook. Met die strakblauwe lucht en die stralende zon. Wat zijn we toch een geluksvogels. Het zou vast allemaal niet zo mooi zijn geweest met een grijze lucht of regen.

Het kostte enige moeite, maar we vonden toch redelijk snel de camping. Dankzij Joop, want die kan beter kaartlezen en heeft een beter orientatievermogen dan ik. Ik zou de Canadese regering meteen adviseren, als ze mij er naar zouden vragen ten minste, om plaatsen als kampeerterreinen e.d. een duidelijk adres te geven. Dat scheelt een slok op een borrel, ook voor ons TomTom-vrouwtje.

Het terrein, waar we nu zijn, lijkt een beetje op dat in Jasper. Prachtig natuurgebied met prima voorzieningen. Helaas ook hier geen Wifi. We kunnen terecht op het postkantoor, zo vertelde de meneer aan het ingangsloket ons. We zijn van plan om hier een dag of drie te blijven. Het is nog minstens 750 km naar Vancouver en daar hebben we dan 8 dagen voor. We moeten n.l. de camper 13 oktober voor 11.00 uur inleveren en die moet dan wel helemaal schoon. Dat betekent 1 dag om hem van binnen en buiten te kuisen en dan moeten we ook nog de koffers inpakken. Van 13 op 14 oktober slapen we in een hotel en de 14e ´s avonds vertrekt ons vliegtuig. Overigens is er volgens ons langs de route van die 8 dagen ook nog zo het een en ander te zien en te beleven.

Nu ik dit zit te schrijven, komt er een trein over het nabijgelegen spoor en, net zoals in Amerika, laten ze flink van zich horen door bij iedere bewaakte of onbewaakte overweg flink te op de hoorn te blazen. Volgens diezelfde meneer van zostraks komen er per dag, per nacht vertelde hij niet, heel wat treinen voorbij. Dat kan eventueel bij nacht gezellig worden!!

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!