Hey Bear!

Door Angenis en Greet - 28-08-2017 07:15

We zijn nu twee weken in Canada en hebben nog geen beer gezien. Het moet er vandaag dus maar eens van komen. Ergens tussen de Caribou Mountains, Monashee Mountains, en de bergen van het Wells Gray Park in. En raad eens; het is gelukt. Niet één, niet twee, maar ácht zwarte beren hebben we in een paar uur tijd gespot! AWESOME! Superlatieven schieten ook hier weer te kort. Die laten we dan maar achterwege. Voor meer beeldmateriaal verwijzen we naar de toekomstige dvd en fotoboeken van deze roadtrip door West-Canada.

We hebben wel wat ‘moeite’ moeten doen voor het zien van onze zwarte vrienden: op safari met Blue River Safari. Eerst met een boot soms raggend, dan weer ‘fluistermoterend’ over de Blue River en over een meer. Die safari leverde ons de blik op de eerste drie zwarte beren. Volwassenen die langs het water naar voedsel aan het zoeken waren. Gids Zak wist ons al fluisterend veel te vertellen over het leven van de beer. De door hem aangekondigde zeearenden bleven buiten beeld, helaas. Die waren elders toeristen aan het vermaken…

Na ons avontuur op het water, zijn we in een jeep gestapt en flink off road gegaan. De Australische Jamie-Lee stuurde vaardig de jeep door de bush. En wij staand op de banken(!) hobbelden muisstil met haar mee. Het eerste wat we hoog op de berg zagen, was een moeder en haar drie cubs, en even later zagen we pa op een ander pad lopen. Beren op de weg! En tussendoor ook nog even een, zo denken wij, Red-tailed Hawk (roodstaartbuizerd) gezien. Zo verschrikkelijk gaaf allemaal!

Als beren mensen horen, dan gaan ze ervandoor. Maar het geluid van motoren, zoals van de boot, de jeep en de trein, dat maakt ze niets uit. Voor het dichterbij benaderen van de beer wordt er op de boot dus de fluister- of elektromotor gebruikt. En beren zijn slim. Zodra het jachtseizoen begint, en dat is binnenkort, dan zijn ze meer op hun hoede en gaan ze voor ieder geluid op de loop. Wij zijn hier dus in de goede tijd. De beren reageren niet op onze vervoermiddelen en wij moeten gewoon onze mond houden. Bovendien zijn ze nu al aan de dikke kant. Echte beren, en niet van die magere scharminkels als in het voorjaar.

De zwarte beer (Baribal) is de kleinste berensoort die in Canada leeft. Maar nog steeds kunnen ze 190 cm lang worden en tussen de 180 kilo (vrouwtje) en 275 kilo (mannetje) wegen. Ze leven solitair, behalve in de paartijd. Beren hebben geen vast slaap- en eetpatroon. Eigenlijk doen ze maar wat. Ze slapen als ze daar zin in hebben, en als ze wakker zijn proberen ze zo veel mogelijk te eten. Hoe vetter ze worden, hoe beter. Hun dieet bestaat vooral uit planten (knoppen en twijgen, bladeren, noten, wortels, vruchten, bessen en spruiten), maar ze eten ook vis, insecten, larven, honing en kleine tot middelgrote zoogdieren. En die vis hier, dat zijn natuurlijk de ‘battered’ zalmen die hun eitjes komen leggen. En nu maar hopen dat ze hun eitjes gelegd hebben voordat de beer ze te grazen neemt. Voor de zalm is het dan niet erg meer, die gaat sowieso dood. Met de opgebouwde vetlaag moeten ze zeven tot acht maanden winterslaap kunnen overbruggen, en in die tijd ook nog eens jongen baren en die voeden. Het lichaam van de beer gaat dan in een overwinteringsmodus. Een hele trage ademhaling, een lage lichaamstemperatuur en een hele lage hartslag. Zo’n zeven slagen per minuut. Zoals veel mensen denken, overwinteren beren niet in een grot: dat is veel te koud. In oktober graven ze een hol in een helling. Dat hol wordt automatisch afgesloten als het gaat sneeuwen en sneeuw, al lijkt het tegenstrijdig, is een goede isolatie. Het hol is dus warm genoeg in de winter. Deze behuizing is ook groot genoeg voor moeder met cubs, die aan het eind van de winter na een draagtijd van zeven maanden in het hol geboren worden. Zo’n cub weegt bij de geboorte maar ongeveer 200 gram. Je kunt dus makkelijk twee van die baby’s op één hand houden. Vanaf mei komen de beren uit hun hol. De cubs blijven lang bij hun moeder. De moederbeer die wij zagen, leek de cubs niet meer bij zich te willen hebben. Tijd om op eigen poten te staan. Beren ruiken heel goed, maar zien en horen verhoudingsgewijs slecht. De zwarte beer kan rond de 32 jaar oud worden. Het is trouwens niet zo dat een zwarte beer altijd zwart is… Ze zijn er ook in kaneelkleur, in het ‘blauw’ en, jawel, in wit.

Oh ja, elk, eland, deer, hert, even voor de duidelijkheid: voor de Britten is de elk een eland. Voor de Noord-Amerikanen is een elk een hert. Snappu?!

Na afloop van de safari wat gegeten en al nagenietend naar onze volgende overnachtingsplek Clearwater gereden. Voor het eerst in een ‘echt’ motel. Auto voor de eigen voordeur. Joepie! Clearwater ligt aan de rand van Wells Gray Provincial Park, het watervallen- en merenpark. Dan weten jullie alvast wat je morgen te wachten staat: een waterverhaal.

Reacties

De Helliemonsters 28-08-2017 07:26 {{button-48509}}

Yes bear! Jullie geduld is beloond, zelfs een lesje " beer" kun je nu geven.
Mijn ritme is oer vandaag ook gewijzigd, vakantie voorbij... dus de dagopening met jullie verhaal lees ik nu niet meer in bed maar in de trein.
Tot morgen en voor nu 💤💤💤

Carin Dijkstra 28-08-2017 08:17 {{button-48511}}

Wat een ervaring zeg! Geweldig!

Baukelien Mollema 28-08-2017 08:33 {{button-48513}}

Joepie!!!!!
Eindelijk " het beren verhaal" !!!!
Slaap lekker vannacht.

Jans 28-08-2017 09:17 {{button-48515}}

Geweldig he... al dat wild! Prachtige opnames weer. Gaan jullie nog meer safari's doen?

Charlotte 28-08-2017 09:31 {{button-48516}}

Gaaf hoor dat jullie beren hebben gespot. En wat is de natuur mooi daar!!!

Roos 28-08-2017 09:57 {{button-48517}}

"Je zag acht beren broodjes smeren, oh het was een wonder..."

Yesss! Beren, wel ácht! Wat gaaf zeg, en leuk dat jullie gelijk een hele berenfamilie hebben gespot. Dat moet een hele ervaring zijn geweest!

Dly Roozendaal 28-08-2017 10:34 {{button-48518}}

Het is een dagelijks weerkerend plezier
voor een oud mens over jullie ervaringen
te lezen. Wat schrijf je ontzettend leuk Greet.
Ik verheug me al weer op morgen!

Dolly Roozendaal 28-08-2017 10:42 {{button-48519}}

Het is ontzettend leuk voor een oud mens om iedere
dag zulk interessant leesvoer toegezonden
te krijgen. Ik verheug me nu al weer op morgen.!
En Greet wat vertel je het allemaal enig.
Complimenten en nog veel "genieten" toegewenst.!!

MaRoos

Ramon 28-08-2017 11:49 {{button-48520}}

Dacht ik altijd dat beren niet bang zijn!

Huub 28-08-2017 16:48 {{button-48533}}

Fijn dat het dan toch gelukt is..en niet eentje maar wel een 8tal in etappes. Was weer een mooie lesje beren. Rust eens lekker uit en op naarde volgende ervaring.
X
Moi

Gerie van den Berg 28-08-2017 17:23 {{button-48534}}

Wij zijn in mei/juni naar Canada geweest (Wild West route). Ik mis het zo dat ik het erg leuk vind om de reisverhalen van andere Canadagangers te lezen. Heb zelf ook een blogje bijgehouden destijds. Nog veel plezier en mooie belevenissen gewenst! Enjoy the waterfalls :)

Allley 28-08-2017 17:35 {{button-48535}}

Nu moet ik toch wel even benadrukken dat het hele blog een co-productie is hoor! En wat is het leuk dat er nu voor ons volslagen vreemden reageren op ons blog! Tioga Tours heeft onze verhalen gebombardeerd tot 'Reisverslag van de week'...

Dorli 28-08-2017 18:05 {{button-48536}}

Gaaf voor jullie dat ze zich eindelijk hebben laten "spotten". Hel mooie plaatjes ook. Geniet er van!

ML 28-08-2017 23:31 {{button-48540}}

Zeg Jet! Gefeliciteerd! Cool he die lui.
In de US heb ik er veel gezien, maar in Canada never, dat was best wel een frustratie!...... ;)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan