Dag 21

Door Weer naar Canada - A couple of years ago

Dinsdag 25 september

Vandaag weer een aardig ritje voor de boeg. Vanuit de camping in een buitenwijk Salt Lake City verlaten is iets anders dan zo maar Veenendaal uit rijden. Via diverse Highways leek het wel een doolhof. We zijn erg blij met de Tomtom, nog steeds. We gingen net in de ochtendspits rijden dus er was drukte alom. Maar dankzij de goede aanwijzingen na enige tijd de stad verlaten. Het is toch wel een grote stad met al die buitenwijken!

Het grootste deel van de rit was heel aangenaam met een wisselend berglandschap, groen en met de Indian Summer. Veel rode, gele en groene tinten gezien onderweg. Het bleef erg lang bergachtig. Ook diverse (komende) ski gebieden doorkruist. Het was stijgen, dalen en slingeren door de diverse valleien tussen de gebergten. Maar was mooi.

Na zo’n honderd mijl werd het weer prairie landschap ook wel met bergen. Maar dan zonder begroeiing. Was dus saai.

Na 180 mijl kwamen we aan in Vernal. Even verderop was Dinosaurland en omdat we nog redelijk vroeg waren dat eerst maar met een bezoekje vereerd. Het was wel 25 mijl verder maar toch: dichtbij. In de bergen in deze omgeving had men in 1909! bij werkzaamheden resten gevonden van dinosaurussen. Hoe kom je er op om in zo’n berglandschap als dit te gaan hakken in bergen? Maar goed, nu kunnen we de fossielen zien van dinosaurussen die 150 miljoen jaar geleden leefden in dat gebied.
Niet voor te stellen maar na de vondst heeft men een hal gebouwd om de berghelling waar de fossielen zijn gevonden. Daarna is men verder gaan hakken en graven en heeft met veel blootgelegd. Dat hebben wij vandaag gezien. Indrukwekkend. Een nagebouwd skelet gemaakt met de gegevens van de opgravingen maar ook een echte kop van een Camarasaurus (een hele grote!) In de bergwand vele botten gezien. We zullen wat foto’s bijvoegen.

Het was verbazend om te zien. De uitleg in de brochures gaat bijna boven je pet. Daarin wordt uitgelegd dat er 23 lagen met gesteente sinds de tijd van de dino’s zijn gevormd in dit gebergte. En steeds weer werd de toplaag naar boven gedrukt. Net als bij de Mammoeten die we eerder al gezien hebben zijn ze in sink holes gevallen en daarna versteend en  nu weer zichtbaar. Zeer wonderlijk.

Om 5 uur waren we bij de camping en hebben lekker nog even van de zon (ja, hij was er weer vandaag) genoten. Toen die onderging werd het fris en zijn we binnen verder gegaan. Er staat een koud windje de hele dag al. Maar de lucht was weer blauw.

Vandaag gereden 210 mijl.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!