The best 4x4xfar in Arches

Door Dann on the road - A couple of years ago

Om kwart voor 8 worden we opgehaald door Navtec en hoewel we elke dag vroeg wakker zijn is het toch nog flink haasten. Navtec is een van de twee organisaties die met een 4x4 (jeep zeg maar) in Arches mag rondrijden. We staan wat eerder klaar dan de 4x4 er is dus we wachten geduldig. Al snel komt hij aanrijden en er stapt een heel gezin uit waarvan ik gelijk aanneem dat zij nog vroeger dan wij op pad zijn geweest. Dat bleek niet het geval, Josh (onze chauffeur voor de ochtend) had gewoon de verkeerde mensen opgepikt. Dat begon gelijk goed, een superrelaxte gast met veel kennis van het gebied en, gelukkig, prima stuurcapaciteiten. Later op de dag kwamen we erachter dat dat erg prettig was!

Gert voorin, de rest achterin en gas op de plank naar de achterdeur van Arches. Eerste stop bij de voetsporen van dinosaurussen, er liggen hier zoveel botten en tanden van dinosaurussen dat je deze cadeau krijgt bij de lokale winkels. De voetsporen liggen op de oorspronkelijke 'weg' (van een weg kan je hier niet echt spreken, het zijn meer wat platte rotsblokken waar je een weg in zou kunnen ontdekken), toen men erachter kwam dat het dinosaurus voetsporen waren hebben ze de weg omgelegd. 

We crossen verder door het prachtige landschap, ondertussen vertelt Josh dat hier verschillende slangen leven, wat knaagdieren, coyotes en veel nachtdiertjes. Dan op weg naar wat de meeste mensen kennen van Arches, statige hoge rotsen en pilaren waar nog net een steen op bungelt. En natuurlijk de arcades van steen, allemaal ontstaan door erosie en al miljoenen jaren oud. Maar door regen, wind, erosie en aardbevingen die ook kunnen voorkomen hier, verandert de omgeving continu. 

Vooraf hebben we Josh gewaarschuwd dat Luna wagenziek kan worden. Maar hem ook gerust gesteld dat we een pilletje gegeven hebben. En dat vind Josh een fijne gedachte. Want van zijn chef krijgt hij een aantal simpele instructies mee. 1. Zorg dat de Jeep heelhuids thuiskomt. 2. Zorg dat de gasten heelhuids thuiskomen. En als 3de: let een beetje op jezelf. Dus Josh weet wie de boel moet opruimen wanneer het met Luna mis gaat, om te voorkomen dat tie zijn chef achter zich aankrijgt (I'll run to another town... aldus Josh). Tegen het einde van de ochtend is er weinig over van deze gedachte van voorzichtig aan. Josh gaat compleet off track en we bouncen door de hele wagen heen. We gaan loodrecht omhoog, gaan loodrecht naar beneden. Scheuren al toeterend door een chicane ("dan weten anderen dat we er aankomen"). Josh blij. Josh werd minder blij toen hij erachter kwam dat het pilletje van Luna na 4 uur uit is gewerkt. Maar al met al ging het goed. Was het een gigantische leuke rit met een 4x4 op heel toffe plekken waar je anders niet komt. Josh liet ons ook nog met onze oor tegen een historische muur aanstaan, waar de muziek van de Native Americans (Indianen) in leeft. Dat noemde hij Hardrock. Grapjas. Daar ging zijn fooi. Top ritje.

In de middag lekker aan het zwembad gelegen en in de avond op aanraden van Josh gegeten bij Micro Brewery Moab. 

Reacties

o - ma A couple of years ago

mooi verteld
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!