25 sept. 2015 De Hoover dam.

Door Bep-Dik-Dineke-Andre - A long time ago

Vandaag rijden we naar de ca 40 minuten verderop gelegen Hooverdam.

We hebben de Colorado rivier weer in beeld!

Citaat uit de reisgids: Deze in de Rocky Mountains ontspringende 2250 km lange rivier stroomt door 7 staten, totdat hij uitmondt in de Golf van Californie.

De onberekenbare rivier was vroeger een kolkende watermassa in de lente en een dun stroompje in de zomer. Daardoor een onbetrouwbare waterbron.

In 1928 ondertekenden de betrokken 7 staten de “Boulder Canyon Project Act”, waarin werd vastgelegd hoeveel water iedere staat aan de rivier mocht onttrekken.

Dit maakte de weg vrij voor de bouw van de Hoover dam, waaraan in 1931 werd begonnen. Het was een gigantisch project Meer dan 5000 werklieden hebben dag en nacht gezwoegd aan de aanleg van de dam, die met zijn 218 meter de grootste ter wereld is en over 17 waterkrachtcentrales beschikt. De dam is genoemd naar Herbert Hoover, de 31e president van de VS.

Zo, na dit huiswerk staan we oog in oog met dit imposante bouwwerk. Het valt ons op hoe laag het water staat. We gaan er van uit dat het water komend voorjaar weer zal gaan stijgen. Anders zou het wel een somber gesteld kunnen zijn met de elektriciteit productie.

          

Het is erg indrukwekkend. We moeten onze RV op enige afstand zetten en rijden eerst over de dam heen naar de parkeerplaats.

           

We lezen ook nog ergens dat een Europese ingenieur (zijn naam en thuisland zijn we even kwijt), met het plan is gekomen om kosten voor de bouw van de dam (137 miljoen, daar kunnen we met onze HSL nog iets van leren) te bekostigen uit de toekomstige opbrengst uit de elektriciteit productie.

De bouw duurde een krappe 4 jaar. (Hoe lang deden we ook al weer over de HSL?). Van de hoeveelheid beton die voor de bouw werd gebruikt kon men een weg aanleggen van Miami naar Los Angelos..

 

We voelen ons klein zo bovenop de dam. Wat een enorm project. De tentoonstellingsruimte is ook interessant. Er zijn authentieke beelden van de bouw.

 

 

Verder laten we de foto’s voor zich spreken.

Na de bezichtiging gaan we naar een camping ca. 8 km verderop. Deze zou aan het Lake Mead zijn gelegen. Dit meer is ontstaan na de bouw van de Hoover dam. We hebben weliswaar een mooi uitzicht over het meer, maar om even te zwemmen moet je wel een half uur lopen…

        

We luieren lekker deze middag en maken ons op voor Death Valley morgen. En het is nu al zo heet…

 

Wordt vervolgd..

Reacties

Leo A long time ago

Inmens groot deze dam het is de langste dam in de VS wat een belevenis, ik zie dat op de camping nog genoeg plek is raakt het seizoen een beetje over of was deze in de aanbieding? Enfin jullie genieten met volle teugen en hoop dat het morgen goed gaat in de Death Valley!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.