Een maritiem dagje.

Door Weer naar Canada - 05-10-2021 02:44

Maandag 4 oktober Rimouski

Het is behoorlijk koud geweest afgelopen nacht. 3 graden en dus waren we blij met ons dekbedje. In het begin was het toch wel koud. Vanavond met een T-shirt naar bed!

De hele dag is het een blauwe lucht geweest en de temperatuur liep op naar 13 graden. Hebben we van genoten.

We hebben uitgeslapen en voor we opstonden eerst even de camper verwarmd. Kachel aan!!

Vandaag op het programma Historique Maritime de la Pointe au Pere. Een terrein waar historie is met een onderzeeboot, een tentoonstelling over het zinken van de Empress of Ireland , een groot passagiersschip en een vuurtoren.

Eerst even bij Tourist Information langs gegaan om kaarten etc. te bemachtigen. Het was 10 kilometer rijden en zou aangegeven staan. Op 10 kilometer wel een zijweg, maar geen bord. Dus doorgereden en ja hoor: na het kruispunt stond er een bord. Dus gekeerd en de juiste afslag genomen.

We begonnen met een rondleiding door de onderzeeboot. Deze was gebouwd in de tijd van de koude oorlog. 1965 is hij te water gelaten. De onderzeeër heeft dienst gedaan tot 2000 en toen uit de vaart genomen. In 2009 werd hij op de wal gebracht en geprepareerd als museumstuk.

We kregen een audio apparaat mee waarbij we bij aangegeven punten het nummer konden intoetsen en een verhaal te horen kregen. Als je binnenstapt in de onderzeeër dan krijg je al lichte claustrofobische gevoelens. Wat een kleine ruimte en daar waren rond de 25 man aan het werk. We kregen alles te zien: hoe ze sliepen, werkten, ontspanden. Ook de techniek van de jaren 60 is bewonderenswaardig. Alles was op elkaar afgestemd. Vele leidingen, kabels en pijpen liepen met dwarsverbanden door de gehele onderzeeër. In de machinekamer stonden twee grote 8 cilindermotoren om de aggregaten aan te drijven. Wat zal dat een herrie zijn geweest daar. Verder naar voren lopend moesten we bijna kruipen door 7 openingen waar waterdichte schotten waren geplaatst. De “slaapkamers” van alle bemanningsleden bekeken, waren gewoon stapelbedden van 50 cm breed. De torpedoruimte was het laatste deel waar we door heen kwamen.

Dat was heel indrukwekkend. We vonden het al eng om ons in die ruimtes te bewegen, laat staan dat je onder water aan het varen bent.

Het volgende was het museum waar de geschiedenis getoond werd van het zinken van de Empress of Ireland in 1914 voor de kust van Rimouski. Op 8,3 kilometer vanaf Rimouski ligt dat passagiersschip op de bodem van de Sint Lawrence River op 40 meter diepte.

Dit schip werd in dichte mist aangevaren door een vrachtschip en zonk binnen 14 minuten. 1024 passagiers kwamen toen om het leven.

Duikers hebben in de jaren na de ramp gedoken naar het wrak en hebben vele voorwerpen naar boven gehaald. Deze waren in dit gebouw tentoongesteld.

Het derde item wat er op het terrein staat mochten we niet in. Dat was de vuurtoren. Deze is gebouwd in 1909 en is de hoogste vuurtoren van Oost Canada.

Daarna in de camper geluncht en gereden naar een mooi park in het centrum. Hier konden we de camper parkeren. Ergens anders is dat gezien de lengte niet mogelijk.

Het was een prachtig park. Mede omdat de lucht geheel blauw was en de zon fiks scheen. Lekkere wandeling gemaakt en op een bankje even een kleurtje in de toet opgedaan.

Daarna boodschappen gedaan en terug naar de camping.

We besloten om van het overgebleven hout nog één keer te proberen een fik te maken. De brand kwam er nog even in maar doofde daarna snel. We zijn niet in de wieg gelegd om pyromaan te spelen.

Dus dan maar een wijntje en biertje en nog even genieten van de zon zolang het kan! Lekker in de campingstoeltjes.

We hebben gisteravond ook nog even kritisch naar de komende dagen gekeken wat er voor bijzonderheden zijn te bezichtigen. Thuis achter de computer leek het hartstikke leuk om die verre hoek nog even in te rijden, maar gezien de afstanden, wegen en andere dingen hebben we besloten om vanaf Rimouski weer terug te keren naar de “bewoonde” wereld en dan in een rustiger tempo. Dus 2 nachten op een camping en de afstanden tussen de bestemmingen beperken. 380 kilometer rijden hier betekent 5 tot 6 uur sturen. Dan heb je dus geen tijd om uitstapjes te doen en dingen te bekijken. We waren te optimistisch over de afstanden! En van de wegen hier krijg je wandelende nieren!

Dus morgen gaan we richting Riviére du Loup en daarna als tussenstop naar Québec City. Niet meer de stad in, maar om 1 nachtje te slapen en de was te doen. Daarvandaan richting Montreal.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan