8 september: Escape to Alcatraz

Door Ted en Ingrid - 09-09-2015 06:51

En het was opnieuw erg warm; zo’n 38 graden Celsius. Alle ‘locals’ klaagden over de temperatuur in deze Indian Summer en het blijft voorlopig nog warm.

Door de warmte hebben we vandaag ook niet meer zo heel veel gedaan. Uiteraard zijn we wel naar Alcatraz gegaan, ook wel 'The Rock' genaamd. 

De naam Alcatraz is afkomstig uit het Spaans en was oorspronkelijk ‘Isla el Alcatraces’, wat ‘eiland van de vogels’ betekent. Tegenwoordig is het eiland een Nationaal Park en broeden er heel veel verschillende zeevogels.
Bij het bezoek aan de gevangenis krijg je een audioguide, desgewenst in het Nederlands! Door deze guide word je door het gevangeniscomplex geleid door de mensen die hier gewerkt en ‘gewoond’ hebben, uiteraard in het Nederlands ‘nagesynchroniseerd’. Samen met de film die ter introductie vertoond wordt, geeft dit een levendig beeld van hoe het leven in deze gevangenis geweest moet zijn.

Het was zeker geen plezierige plek om je tijd verplicht door te brengen en het prachtige uitzicht op de baai en San Francisco maakte het er voor de gevangenen niet prettiger op omdat deze plekken voor hen onbereikbaar waren.

Maar ja, Al Capone en de anderen die hier verbleven, waren ook geen schatjes. Het was grappig om te horen dat hier ook de gezinnen van de gevangenbewaarders gewoond hebben en de kinderen hiervan hadden, als ze niet naar school waren op het vasteland, een mooie en veilige plek om te spelen met heel veel speelkameraadjes.
De gevangenis is in 1963 gesloten, omdat enerzijds het systeem achterhaald en te duur was (1 bewaarder op 3 gevangenen) en anderzijds doordat door de ligging alles (inclusief water) aangevoerd moest worden van het vaste land.
Tussen 1969 en 1971 was het eiland overigens anderhalf jaar bezet door Indianen, die streden voor meer rechten en compensatie voor het land wat van hen afgenomen was. Dit hebben ze uiteindelijk verloren maar deze bezetting had wel tot resultaat dat ze later hele stukken land in bezit hebben gekregen en meer rechten.

Vanmiddag, na een rustpauze in het hotel vanwege de warmte, hebben we ons door een taxi naar Coit Tower op Telegraph Hill laten brengen, waar op de begane grond aparte muurschilderingen te vinden zijn, gemaakt in de crisisjaren om kunstenaars de kans te geven geld te verdienen. Zij verhalen van het leven in California in die tijd. Je kunt met de lift naar de top van de toren voor een prachtig uitzicht op San Francisco en de baai.

Na een late lunch en nog wat shoppen zijn we teruggegaan naar het hotel, waarbij de taxi toevallig langs de bekende plek op Lombardstreet reed, die iedereen wil fotograferen vanwege de vele zeer scherpe bochten.

Vanwege het hete weer en het feit dat we niet de moeite hebben genomen om uit te zoeken hoe de gewone busdienstregeling hier in elkaar zit, hebben we een aantal keren de taxi genomen. Dit heeft een paar leuke ontmoetingen en gesprekken opleverden met de chauffeurs, meestal emigranten uit landen zoals Rusland, Vietnam en Yemen.

Reacties

Bianca 09-09-2015 18:33 {{button-35322}}

Zal wel heel indrukwekkend geweest zijn! Leuk om jullie verhalen te lezen!:-)
Groetjes,
Bianca

Juul 09-09-2015 21:52 {{button-35339}}

Leuk om jullie verhalen te lezen. Dus, volhouden ;-)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan