5 oktober: Via Highway 1 op weg naar San Francisco.

Door Ted en Ingrid - 07-10-2015 05:24

Vanochtend ging onze rit onder opnieuw een strak blauwe lucht verder noordwaarts over de Highway 1, die af en toe samengaat met de Freeway 101.

Het eerste stuk voerde langs de kust, waarna we de heuvels van Californië inreden. We reden door een mooi landschap met kale bergen en vruchtbare dalen met ranches. Hier en daar waren runderen te zien, die graasden op de geelbruine weiden. Het is ons niet duidelijk of dit komt door het jaargetijde de herfst of door de droogte die Californië al 5 jaar teistert.

Voor onze eerste stop, bij ‘La Purisima Mission State Historic Park’, hebben we na Lompoc enkele mijlen de Hwy. 246 genomen. ‘La Purisma’ is een gerestaureerde missiepost van de Franciscaner monniken, genoemd naar de maagd van de onbevlekte ontvangenis. Deze missiepost heeft een mooi museum, dat een goed beeld geeft van de geschiedenis van deze leefgemeenschap uit 19e eeuw. Hierbij wordt met respect de rol van de oorspronkelijke Native American bevolking verteld. De missiepost is gesticht in 1812 en heeft uiteindelijk een bevolking van zo’n 1000 zielen gehuisvest. Voor een deel waren dat soldaten die aangesteld werden ter bescherming van deze missiepost en monniken, met daarnaast ook de oorspronkelijke bevolking van dit gebied, de Chumash. Deze Chumash hebben er uiteindelijk voor gekozen, wellicht omdat ze niet anders konden, om samen te werken met de missie, in ruil voor werk, voedsel en medische hulp. Uiteindelijk hebben ze ook ‘westerse’ vaardigheden overgenomen. Helaas hebben ze erg te leiden gehad onder westerse ziekten, waartegen ze geen afweer hadden opgebouwd, zoals mazelen, waterpokken en influenza. Hierdoor zijn een groot deel van de bevolking overleden en is de Chumash als stam verdwenen; enkele overlevenden zijn wellicht opgegaan in andere stammen. De missiepost is rond 1834 gesloten waarna deze in verval is geraakt.

Vanaf 1950 is de missiepost in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Door aardbevingen was namelijk een groot deel verdwenen. Gelukkig is het geheel op een heel mooie manier gerenoveerd en opgebouwd, waardoor we nu een indruk kunnen krijgen van hoe het vroeger geweest moet zijn.

Bij het wandelen over het terrein van de missie zagen we allemaal gaten in de grond. Deze bleken niet door mollen te zijn gemaakt maar door prairiehondjes. Aangezien het de eerste keer is dat we deze zagen hebben we geprobeerd een foto te maken, wat nog niet meeviel omdat ze erg schuw zijn.

Hierna zijn we verder gereden langs de Hwy 1. Deze mooie weg voerde ons vele mijlen langs landbouwgebieden, waar veel mensen bezig waren om de oogst binnen te halen. Het centrum hiervan is Guadaloupe, van waaruit deze landbouwproducten over de hele wereld gaan.

Na een lunch aan het strand in de buurt van het drukke en toeristische Pismo Beach zijn we doorgereden naar onze campground in Morro Bay State Park, een mooie camping onder hoge bomen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan