Zondag 7 mei 2017: Radium Hot Springs

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Vanochtend vertrokken met regen, veel regen. Maar allengs de dag begon het steeds meer op te klaren. Nu vanavond is het compleet helder. Het belooft met min 1 een frisse nacht te worden. Voor de komende dagen ziet het weerbericht er goed uit. En dat komt mooi uit, want we gaan de Nationale Parken in.

Vanuit Fort Steele vervolgen we de route over Highway 93 North, de Kootenay River Road. We passeren een aantal provinciale parken (o.a. Wasa Lake PP, Premier Lake PP en Whiteswan Lake PP).

Ongeveer 30 km ten noorden van Fort Steele vind je aan de rechterhand de afslag naar Wasa Lake Provincial Park (1 km.). Langs het meer , met opmerkelijk warm water, ligt een ruim informatief wandelpad, de Forest of the Rainshadow Trail (2,7 km.). Je vindt er veel beschermde planten en dieren.

Op de plaats waar de Kootenay Valley overgaat in de Columbia Valley, net voor het 16 km lange Lake Columbia, ligt het dorpje Canal Flats. Op een afstand van nog geen kilometer van elkaar, gescheiden door een vlak stuk land van 2 kilometer breed, ontspringen hier twee machtige rivieren, de Kootenay River en de Columbia River.

We passeren Fairmont Hot Springs. Een erg lelijk resort met louter flats dat in deze mooie omgeving niet thuishoort.

We volgen de Columbia River met eromheen de Columbia Wetlands. Een erg mooi gebied. Hier scoorden we ook voor het eerst een wolf, die de weg overstak (helaas niet op foto). Uiteindelijk komen we vroeg in de middag aan in het dorpje Radium Hot Springs. Het dorpje ligt voor de ingang van Kootenay National Park. De bronnen waaraan de plaats haar naam ontleent liggen binnen dat park en worden beheerd door Parcs Canada. Je bereikt de bronnen via de Sinclair Canyon. Radium Hot Springs is typisch een toeristenstadje, dus met een hele reeks motels, campgrounds, restaurants etc. We hebben de middag lekker in de Hot Springs Pools (39 graden) doorgebracht, en we zijn geen licht gaan geven. De bronnen heten ‘Radium” omdat er inderdaad (miniscule) sporen van het scheikundig element Radon in het water zitten. De minerale bronnen van Radium Hot Springs zijn volkomen veilig en reukloos. Het warme bad is door rotsen omgeven en ligt in de beschutting van een hoge rotswand.

Zoals gezegd bereik je de bronnen via Sinclair Canyon. Het is eveneens de toegangspoort tot Kootenay NP. Weinig natuurgebieden hebben zo’n spectaculaire entree als deze. De weg wringt zich door een smalle kloof met aan beide zijden hoog oprijzende rotswanden. De wanden van de Sinclair Canyon bestaan uit ijzerhoudend rood zandsteen en maken deel uit van de Red Wall Fault, een breuklijn in het rotsmassief die tevens verantwoordelijk is voor de hete bronnen in dit gebied. Vaak kun je hier dikhoornschapen zien; wij troffen de schapen al in het plaatsje Radium Hot Springs.

Morgen trekken we door Kootenay NP.

Reacties

Ingel Baaijens A couple of years ago

Opnieuw een bijzonder boeiend en informatief verslag. Zo leer je nog eens wat. Een overstekende Bor de wolf spectaculair. Radio actieve hot springs ja die zijn reukloos! Maar veilig.......?!!!!😂😂.
Wat wij nog graag horen. Hoe is het eten in Canada?
Wees trouwens maar blij dat jullie niet in Montreal zitten Daar kampen ze met overstromingen.
Groetjes Ingel en Erica
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!