Donderdag 11 mei 2017: Dinosaur Trail

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Een mooie, echt warme dag vandaag. Een voorproefje voor de zomer hier, die erg heet en vooral droog is. Vandaag hebben we de Dinosaur Trail gedaan. De Dinosaur Trail in de omgeving van Drumheller is een rondrit door het vreemde dal van de Red Deer River. De route biedt niet alleen mooie uitzichten op de Badlands, maar levert bovendien een beter inzicht in de samenstelling van deze steenwoestijn.

Al snel volgt het Midland Provincial Park, een groene oase in de hete halfwoestijn van de Badlands. In het Midland Provincial Park ook ligt het Royal Tyrrell Museum. Dit opmerkelijke museum met witte en okerkleurige structuren werd geopend in 1985. Het smelt wonderwel samen met de strenge omgeving van de Badlands. Het is zeker een aanrader dit museum te bezoeken.

In de Dinosauruszaal zijn de voornaamste soorten dinosaurussen te zien die vroeger in deze regio leefden. Ze werden nagebouwd  op basis van authentieke fossielen en afgietsels. Tot de voorgestelde soorten behoren onder meer de reusachtige tyrannosaurus rex, de stegosaurus en de kleinere vogelvormige dinosaurus. Een deel van de galerij is gewijd aan de bodem van de Bearpaw Sea, die circa 70 miljoen jaar geleden het westen van het Canadese binnenland bedekte.

Er zijn diverse tentoonstellingen en films over de geschiedenis van de aarde, de evolutietheorieën, de tijd van de dinosaurussen en de mogelijke oorzaken van hun ondergang, bestaande en uitgestorven zoogdieren, de ijstijden en de verschijning van mensachtigen.

Net buiten de ingang ligt een wandelpad waarlangs je van dichtbij de gekleurde rotsen kunt bekijken waaruit de Badlands bestaan. De witte lagen zijn zandsteen, de grijs tot bruine kleuren siltsteen en kleisteen, en de roodoranje lagen ijzerzandsteen. De dunne zwarte lagen zijn kolenaders.

Terug op de Dinosaur Trail is het een korte rit naar Little Church. Het witte houten gebouwtje wordt elk  jaar door duizenden mensen bezocht, hoewel er slechts zes personen tegelijk in passen.

Na een steile klim bereik je vervolgens het Horse Thief Canyon Viewpoint  met een mooi uitzicht over dit deel van de Alberta Badlands. De route steekt vervolgens de rivier over in een ouderwetse kabelveerpont, de Bleriot Cable Ferry. Vervolgens gaat het opnieuw omhoog naar het plateau, waar zich fraaie vergezichten ontvouwen over de vallei. De dorre kliffen vormen een schril contrast met de groene weiden aan de Red Deer River. Na ongeveer 10 km heb je bij Orkney Hill Viewpoint een schitterend uitzicht over de Red Deer River met de omliggende Badlands.

Terug in Drumheller gaat het vervolgens via Highway 10 richting East Coulee, een oud mijnstadje. In deze regio werd vroeger steenkool gewonnen, en hier en daar zijn nog overblijfselen uit deze tijd te zien. Onderweg rijd je door het dal van de Hoodoos; het zijn eigenaardige, paddenstoelvormige rotsformaties, die door weer en wind uit het zandsteen zijn geslepen. Ze danken hun vorm aan het feit dat de toplaag van de rotsen het hardst is, en dus beter bestand tegen erosie.

Vervolgens is het nog maar een paar minuten naar de Hoodoos RV Campground. Wederom een erg mooi plekje, maar dat zal ook wel met het voorseizoen te maken hebben. Morgen naar Dinosaur Provincial Park.

 

Reacties

Lia Vriens A couple of years ago

Wat een indrukwekkend landschap hè. Doe voorzichtig hoor met al die dino's. Groet van Lia
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!