Woensdag 17 mei 2017: Calgary

Door Fer & Anja, USA 2020 - A couple of years ago

Calgary is een van de snelst groeiende steden van Canada. De stad werd gebouwd op vlak terrein aan de samenvloeiing van de Bow en de Elbow, en is omgeven door heuvels, waar steeds nieuwe woonwijken verrijzen. Het heeft zijn welvaart grotendeels te danken aan de olierijkdom in de provincie, de goedlopende autosector, het ontbreken van een verkooptaks en het zachte en aangename klimaat. In 1988 werden in Calgary de Olympische Winterspelen gehouden..

Net als in iedere grote stad is ook in Calgary parkeren een probleem, zeker met een camper van bijna 8 meter. We zetten de camper daarom neer bij de Westbrook Mall en nemen vandaar de Light Rail naar het centrum. Een ritje van 15 minuten.

Hét landmark van Calgary is de bekende Calgary Tower. Deze 191 m hoge reuzenpaddenstoel biedt ongetwijfeld mooie schitterende vergezichten bij helder weer. Alleen is het regenachtig en hangt de bewolking laag; we besluiten dus hier geen geld aan te spenderen. Ten noorden van de Calgary Tower strekt zich downtown Calgary uit, een wijk vol winkels, banken en oliemaatschappijen. Hier staan tal van moderne wolkenkrabbers.

Het hart van Calgary wordt gevormd door 8th Avenue, beter bekend als Stephen Avenue. Overdag is deze straat voor verkeer afgesloten en dus een wandelpromenade. Hier beginnen we onze rondwandeling het Olympic Plaza. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 vonden hier de medaille uitreikingen plaats.

Stephen Avenue is tevens een National Historic District omdat maar liefst een dertigtal zandstenen panden nog dateert uit de periode 1886-1914. In 1914 was de voorraad zandsteen uitgeput en is men overgestapt op baksteen. Stephen Avenue is een aaneenschakeling van (luxe) winkels, restaurants, pubs, boetieks, kunstwinkels en coffeeshops, ruimschoots voorzien van terrasjes en zitbanken.

Op verschillende plaatsen aan Stephen Avenue zien we mooie kunstwerken staan, zoals bij Olympic Plaza de beeldengroep The Famous Five. Bij warenhuis Hudsons Bay staat The Conversation, een realistisch beeld van twee druk met elkaar pratende zakenlieden. Maar de meest merkwaardige sculpturen zijn ongetwijfeld The Trees, tegenover Bankers Hall. Deze 26 meter hoge witgeverfde stalen ‘bomen’ zijn overigens niet alleen ter verfraaiing neergezet. Na de bouw van de twee vrijwel identieke torenflats van Bankers Hall (197 m hoog), kwam men tot de ontdekking dat de nauwe tussenruimte (Stephen Avenue dus) veranderd was in een soort windtunnel. De tien Trees hebben tot doel de windvlagen in toom te houden.

Hier ook ligt het winkelparadijs van Calgary. In het TD Square Centre bevinden zich de Devonian Gardens, en die willen we bezoeken. Het is verspreid over drie verdiepingen een indoor botanische tuin. Helaas gesloten in verband met opknapwerkzaamheden.

Tijdens de wandeling door Stephen Avenue is het onmogelijk om de overdekte passages over het hoofd te zien die op geregelde afstand gebouwen bovengronds met elkaar verbinden. In totaal zijn er 59 van deze passages en zij maken deel uit van een 16 km lang indoor en klimaat geregeld voetgangerspad dat toegang biedt aan meer dan 100 winkelcentra, warenhuizen, kantoren, banken en hotels. Plus 15 omdat ze gemiddeld 15 feet boven de rond liggen.

We lopen via het Eau Claire marktgebied naar de Bow River en volgen die een tijdje richting Chinatown. Via Chinatown bereiken we weer een van de stations van de Light Rail en gaan we terug naar de camper.

Morgen Harm naar het vliegveld brengen (hij vliegt terug, wij hebben nog 2 weken te gaan) en daarna richting Banff of Lake Louise.

PS Tot en met dit reisblog ben ik weer bij met de foto's!!

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!